Květ?

Brassavola, Cattleya, Encyclia, Epidendrum, Laelia, Rhyncholaelia, Sophronitis …
vera pokorna

Květ?

Příspěvek od vera pokorna »

Prosím o radu. Loni jsem zakoupila tuto Cattleyu v květinářství jako odkvetlou, samozřejmě bez názvu. Vůbec nevím, co to je. Je jednolistá a te´d něco žene z poslední, nedozrálé pahlízy. logicky se nabízí, že by to mělo být květní pouzdro, ale vypadá to spíš na list. Pomůžete mi s odhadem? Díky
Přílohy
Cattleya.jpg
Míra
Kontaktovat uživatele:

Re: Květ?

Příspěvek od Míra »

Půjde o květní pouzdro, chce nyní více světla a pomalu ubrat zálivku aby výhon vyzrál.
vera pokorna

Díky, s tím světlem nevím, nemám přisvětlování a již nyní je na nejsvětlejším-jižním okně. Snad to vyjde, no uvidíme.
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

Míra píše:Půjde o květní pouzdro, chce nyní více světla a pomalu ubrat zálivku aby výhon vyzrál.
A taky teplotu. Optimální by bylo v noci tak 15 a ve dne maximálně 18.
http://www.webareal.cz/kvetyzlucni
Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
vera pokorna

Teplota je ok, doted tak cca i byla- mám ji v pokoji, kde téměř netopím.
Ale co s tím světlem? Taky se stává, že pouzdro stagnuje a vykvete třeba až za nějaký čas, nebo?
virens
Moderátor

Příspěvek od virens »

Některé Cattleje kvetou ihned při dozrávání výhonu a některé (zimní, jarní)
vykvetou po delší době. Záleží kdy mají období květu. Odhadnout se to nedá.
Karlos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karlos »

Virens: Má-li např. C. maxima kvetení na podzim, a přitom vytvoří více než jeden výhon za rok, jak to vypadá s kvetením? Obě pochvy čekají na podzim a pak kvetou naráz?
virens
Moderátor

Příspěvek od virens »

Karlos, pokud nejsou pěstební podmínky diametrálně odlišné od přírody vykvetou obě pahlízy zároveň. Většinou aspoň u mne nejsou v době růstu
srovnatelné podmínky pro oba výhony. Obyčejně kvete jen jeden. Pokud kvetou obě zaráz (může být rozdíl i 14 dní) tak jsou druhé květy dost špatné.
Katka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Katka »

vera pokorna píše:Teplota je ok, doted tak cca i byla- mám ji v pokoji, kde téměř netopím.
Ale co s tím světlem? Taky se stává, že pouzdro stagnuje a vykvete třeba až za nějaký čas, nebo?
Věro, to optavdu záleží od rostliny a dokonce možná i od sezóny - u jedné trvalo snad 3 měsíce, než se v pouzdru objevilo poupě, jiná mi vykvetla prakticky okamžitě téměř bez pouzdra, mělo jen 1cm, a tatáž rostlina letos udělala normálně velká pouzdra a dává si s poupatama načas - jedou si po svém jak chcou, potfory - měj trpělivost. A to jižní okno by mělo stačit.
Gabča

Příspěvek od Gabča »

Mám cattleye na západním okně, teplota těsně u okna cca 16 st., moc to teď nekolísá, když nesvítí sluníčko. Pár bych jich alternativně mohla postavit k jižnímu oknu, ale je v obýváku, tzn. že je tam tepleji (běžně tam máme 20-21 st., u okna tak o stupínek méně. Co je pro nakvetení lepší?
Odpovědět