Paphio píše:Kdyby se zbláznila a chtěla kvést dřív, doporučoval bych stvol vyštípnout aby zesílila. Rostlina je opravdu mnohem větší nežli typické faireanum.
S tím také souhlasím. Raději jedna růžice navíc, nežli první květ.
Paphio píše:Kdyby se zbláznila a chtěla kvést dřív, doporučoval bych stvol vyštípnout aby zesílila. Rostlina je opravdu mnohem větší nežli typické faireanum.
pavelheger píše:marťan píše:HAKI,abych zjistil,že jsou kořeny v pořádku,nemusím přece kytku stresovat přesazením.To poznám docela spolehlivě.Buďto roste,nebo vyzrává,nebo kvete.Pokud nic z toho-je zle....
Marťane, v tomto bodě Ti budu muset oponovat. Z vlastní zkušenosti vím, že růst i kvést umí i orchidej zcela bez kořenů. V případě kvetení to pak může být tzv. "Labutí píseň". Rozhodně to nejsou výlučné důsledky zdravého a bohatého kořenového systému.
Hezký den
Pavel
marťan píše:Nás na škole učili,že ve vztahu k živým organismům máme ctít heslo:"Noli tangere"
(Nedotýkat se)
Vidím to trochu jinak,než ty.Tohle P.hainaldianum jsem dostal loni na jaře v super stavu (mám pocit ,že bylo od Popowa přes Pavla.)No-a dostalo dávku tropických dešťů-ještě před tím,než jsem začal pořádně foukat.Stará růžice rychle odešla-uhnila.Ovšem mladá rostla dál,a zdá se že mi nakvétá,bez koukání na kořeny a používání fungicidů.Měla dostatek vláhy, živin (ne hnojiva!),a klid k růstu.Snad to spolu dovedeme až do finále...
Na fotce je v popředí vidět torzo původní růžice.Je mi jasné,že jsem udělal chybu,ale ne fatální-tou by asi bylo kytku vysadit a "léčit".
To jen na vysvětlenou,proč s tebou nesouhlasím...
P.S...žloutnoucí a zasychající listy jsou i pro mne noční můra.A je jisté,že v některých případech to dělá přebytek vláhy.Ale děje se to i u kytek,který rostou a kvetou, a kterým narůstají nové růžice.
Mám takovou teorii,že pokud se jedná o listy spodní-tudíž nejstarší-může jít o fyziologický proces,protože takové suché listy dokáží zachytit spoustu vody při deštích-nacucnou,jako houby...![]()
Pátrám v literatuře,jestli je to pravda...
marťan píše:Já považuji přesazení za stres,který by se měl dělat tehdy,kdy je to nezbytné.A to se mně v případě HAKI nezdálo...
marťan píše:Buďto roste,nebo vyzrává,nebo kvete.Pokud nic z toho-je zle.
marťan píše:Proč tedy pěstujete paphiopedila v průhledných květináčích?Myslel jsem,že je to právě z důvodů kontroly kořenového systému.
marťan píše:ad radzak-nepsal jsem nikde,že se pěstuje hainaldianum stejně,jako fairrieanum.Uváděl jsem to jako příklad toho,že není třeba přesazovat orchidej při každém problému.
A pokud někdo za dva roky zasolí paphiopedilum-nezbyde mu,než je přesadit,s tím souhlasím.Záleží ovšem na tom,jakou vodou zalévá a jak intenzivně hnojí, nebo ne?
Já považuji přesazení za stres,který by se měl dělat tehdy,kdy je to nezbytné.A to se mně v případě HAKI nezdálo...
P.S... na to ,proč přesazovat,budou asi názory různé.Např. Koopowitz pše ,že nejdůležitější důvod k přesazení je rozpad substrátu, a tím pádem úbytek vzduchu v kořenovém systému...