radzak píše:Dnes tu byla řeč o venustum a fairieanum. Přidal bych k nim třeba ještě adductum, randsii, wentworthianum, zieckianum...Když ti tyhle kytky bez problémů porostou, tak hluboce smeknu.
Když jsem tohle Paphiopedilum fairrieanum v. giganteum dostala bylo v jiném substrátu-(to je nakonec jasný každý má svůj podle svých podmínek) nahoře na substrátu bylo hodně rašeliníku.Na fotce (rychlofoto) je vidět spoustu malých kořenů který nepokračovaly v růstu.Myslela jsem si ,že je to příliš mokré pro mé podmínky.Rašeliník jsem tedy při přesazení nedala.Na tehdejším fotu je taky vidět že kořenů moc není –jeden hlavní a z toho jde něco málo kořenů.Tohle pafíčko roste v dubovém lese kde je i nějaký rašeliník, vápenatý šterk ,listí.Zatím jsem rašeliník do substrátu nedala. Povyrostlo –vlastně vidím stále nějaký malý růst .Světlo 20 000-30 000 Luxů to jsem poznala skoro hned.Klidně se růžice ohnula jak se táhla za světlem(nebylo to absencí zálivky)tak takto moje zkušenost - je to potvora rohatáááá v tom má Radzak pravdu.Pafíčko jsem dostala před zimou2011.Jde to ztuha.Je tu ještě nějaký majitel tohoto zázraku?