Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je sob 23. lis 2024 12:28:48

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 564 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 57  Další
 Poupata 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Poupata
zaruba píše:
Zdenka píše:
. Ony ty zadní pahlízy taky nejdou pokaždé probudit. To jen tak, já bych to určitě zkusila a je vidět že i vy. Jestli se špatně budí, je lepší nechat ji jak je.

Vždyť já vím :) . To mě možná bude čekat u toho Cyrtopodia. On je trochu u toho Cataseta problém v tom, že kvete 3x ročně. Ta rostlina pořád něco tlačí a vysiluje jí to. Na jednu stranu ji nechci oslabovat odnímáním pahlízy abych viděl někdy samičí květy, na druhou stranu bych rád měl i oddělek. I jediná pahlíza je vlastně roční přírustek. Loni jsem ji odřízl a víceméně zbytečně. Abych se přiznal, nemám se zakořeňením starých pahlíz téměř žádné zkušenosti. Ani žádný inkubátor.
Nějakou dobu nechám rostlinu ať dělá co umí a za čas zase něco odříznu. Možná mezi tím získám nějaké zkušenosti s pahlízami toho Cyrtopodia :)
Nyní se také těším u těch "košíčkových" Cataset na to, jak budou vypadat až prokoření a udělají kartáčové kořeny.

Nevím jak u Cataset, ale u většiny epifytů je vhodné rostlinu nejlépe naříznout, (a i pokud zadek odřízneme úplně) nechat to až do příštího roku přesněji až vyraší a vyzraje nový výhon a pak to teprve rozsadit. Oživování zadních pahlíz které nemají žádný kořen (obvykle mají jen málo kořenů které se při dělení zpravidla zničí) je obtížné a trvá dlouho než oddělek zesílí, pokud se to vůbec podaří.

čtv 04. kvě 2017 13:06:02
Profil Zobrazit autorovy stránky

Příloha:
P1230023.JPG
P1230023.JPG [ 147.87 KiB | Zobrazeno 2838 krát ]
Tak se mne po dlouhých útrapách rozhodla obšťastnit květy Stanhopea tigrina -pro mne nejzajímavější forma jakou vlastním. Tato rostlina byla pořízena v Mex. v městečku Nuevo Necaxa na tržišti. V červnu tam akorát kvetly tigriny a místní prodejci je nabízeli. Vybral jsem si pro sebe nejzajímavější rostlinu s obrovskými květy, kde převládá žlutá barva a v ní je zajímavá tygrovaná kresba. Byla tam tenkráte jediná tohoto vzezření. Ptali jsme se na původ rostliny a bylo nám ukázáno na bližší kopec nedaleko města. Chtěl jsem vybírat z více rostlin než co bylo na tržišti a tak nás prodejkyně zavedla do své zahrádky asi 200m od tržiště. Nakonec jsem ale koupil tu z tržiště, která mne okouzlila. Na kopec jsme vylezli také a zjistili jsme, že tam tigriny opravdu jsou, ale až od 5m výše- to ostatní domorodci zlikvidovali :cry: Tuto lokalitu jsem si náhodně našel na Google podle biotopu a její návštěva v období kdy tento druh kvete se vyplatila.
Pak následovalo odtržení od kůry zkrácení kořenů, ustříhání listů a květů. Jak už to ale bývá tak domů jsem přivezl rostlinu ve špatném stavu a málem o ni přišel. Rašit začala až další jaro, kdy byla po zimě dost zdecimovaná. S novým výhonem začaly růst i nové kořeny a tak byla rostlina zachráněna. Pak jsem ji 3roky dostával do květu, ale nikdy se to nezdařilo, protože jsem nevěděl jak na tento druh aby kvetl. Takže viděl jsem ji pouze odkvétat na tržišti v Mex. Letos to ale vypadá nadějně :) Mám také radost z toho, že jsem ji "zachránil" před záhubou.
V Mexiku je totiž kupují domorodci, kteří si je dávají jako ozdobu před vchod a po odkvětu letí rostlina na kompost, nebo uschne na jejich zahrádce na stromě, protože o pěstování nevědí vůbec nic. Dokonce i v Biosferické rezervaci El Cielo jsme viděli takhle desítky usušených rostlin. Z Mexika je přísně zakázán vývoz jakýchkoliv přírodnin, ale domorodci mohou dělat co chtějí. Dokonce ani strážcům parku kteří za námi přijeli aby nás poučili že nesmíme nic sbírat nevadí to, že jezdí vesnicí okolo domů kde na zahrádkách visí na stromech suché trsy tigrin.
Pro nezasvěcené je CITES úmluva pro ochranu ohrožených druhů, ale praxe je trochu mimo :) To, že rostliny hynou v Mexiku nikomu nevadí, ani tamním ochráncům přírody :cry:
Nyní už mám veliký trs a vypadá to, že si kvetení náležitě vychutnám. Také už mi připadá, že po několika letech experimentů vím jak na tigrinu aby kvetla.

pát 12. kvě 2017 9:48:57

Příloha:
P1230061a.jpg
P1230061a.jpg [ 105.96 KiB | Zobrazeno 2810 krát ]
Tak u rostliny Catasetum schunkei, které jsem si přivezl z Drážďan a pak musel odstranit hnijící pahlízu vývoj květenství pokračuje a pahlíza ani moc nezcvrká. Možná si pustila nějaké kořeny v mechu.

sob 13. kvě 2017 13:15:28

C. dowiana Rosita. Omlouvám se za mizernou fotku, snad mi ji někdo vyfotí až rozkvete.

Přílohy:
poupě.jpg
poupě.jpg [ 183.38 KiB | Zobrazeno 2754 krát ]

sob 20. kvě 2017 13:08:12

Tak na tenhle květ se těším. Pak ho těm svejm (zlatejm) pidižvíkům půjdu ukázat.

sob 20. kvě 2017 18:19:25

A na tyhle květy se těším taky. Už by to, alespoň některé, mohly dotáhnout.

Přílohy:
phragmipedium caudatum.jpg
phragmipedium caudatum.jpg [ 141.62 KiB | Zobrazeno 2740 krát ]
sob 20. kvě 2017 18:28:06

Cattleya dowiana bude určitě skvostná, je to nádherná katej. A Phragmi - no to bych se těšila taky :-)

sob 20. kvě 2017 19:14:29

Rosita je mimořádně vzácná varieta, semenáče jsou nabízeny za přijatelnou cenu teprve poslední roky. Pochází z rostliny objevené v kultuře jednoho farmáře v Kostarice v roce 1968. Dospělé rostliny nabízí jen za 420 Euro firma Strauß viz http://www.orchideen-strauss.de/epages/64158733.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/64158733/Products/020

ned 21. kvě 2017 5:49:50

Nedělejte z toho něco extra moc vzácného.firma Strauß je nesmírně drahá celkově.Rostlinu je možné koupit PODSTATNĚ laciněji !

ned 21. kvě 2017 6:20:24

Ano, větší semenáče stojí okolo 50 euro. Za 40 zde http://www.paphiopedilumworld.com/assbb/cattlaya/cattleya-dowiana-var.-rosita.html. Někde jsem viděl maličké za 9 Euro. Květuschopné ovšem mimo té jmenované firmy neseženete. Pokud by je nabízela nějaká jihoamerická firma (o čemž pochybuji) přijdou do Drážďan údajně květuschopné v tak bídném stavu že si na květ pár let počkáte. Levněji ji seženete v USA ale ten dovoz... Ze 3 semenáčků mi dva zdechly a obdobné zkušenosti mají i známí. Špatná vitalita některých semenáčků je asi důsledkem opakovaného selfingu. Jestli najdete evropskou firmu kde seženete tuto květuschopnou kytku PODSTATNĚ laciněji tak sem prosím dejte odkaz. Děkuji.

ned 21. kvě 2017 6:55:16
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 564 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 57  Další