Příloha:
P1230023.JPG [ 147.87 KiB | Zobrazeno 2842 krát ]
Tak se mne po dlouhých útrapách rozhodla obšťastnit květy Stanhopea tigrina -pro mne nejzajímavější forma jakou vlastním. Tato rostlina byla pořízena v Mex. v městečku Nuevo Necaxa na tržišti. V červnu tam akorát kvetly tigriny a místní prodejci je nabízeli. Vybral jsem si pro sebe nejzajímavější rostlinu s obrovskými květy, kde převládá žlutá barva a v ní je zajímavá tygrovaná kresba. Byla tam tenkráte jediná tohoto vzezření. Ptali jsme se na původ rostliny a bylo nám ukázáno na bližší kopec nedaleko města. Chtěl jsem vybírat z více rostlin než co bylo na tržišti a tak nás prodejkyně zavedla do své zahrádky asi 200m od tržiště. Nakonec jsem ale koupil tu z tržiště, která mne okouzlila. Na kopec jsme vylezli také a zjistili jsme, že tam tigriny opravdu jsou, ale až od 5m výše- to ostatní domorodci zlikvidovali
Tuto lokalitu jsem si náhodně našel na Google podle biotopu a její návštěva v období kdy tento druh kvete se vyplatila.
Pak následovalo odtržení od kůry zkrácení kořenů, ustříhání listů a květů. Jak už to ale bývá tak domů jsem přivezl rostlinu ve špatném stavu a málem o ni přišel. Rašit začala až další jaro, kdy byla po zimě dost zdecimovaná. S novým výhonem začaly růst i nové kořeny a tak byla rostlina zachráněna. Pak jsem ji 3roky dostával do květu, ale nikdy se to nezdařilo, protože jsem nevěděl jak na tento druh aby kvetl. Takže viděl jsem ji pouze odkvétat na tržišti v Mex. Letos to ale vypadá nadějně
Mám také radost z toho, že jsem ji "zachránil" před záhubou.
V Mexiku je totiž kupují domorodci, kteří si je dávají jako ozdobu před vchod a po odkvětu letí rostlina na kompost, nebo uschne na jejich zahrádce na stromě, protože o pěstování nevědí vůbec nic. Dokonce i v Biosferické rezervaci El Cielo jsme viděli takhle desítky usušených rostlin. Z Mexika je přísně zakázán vývoz jakýchkoliv přírodnin, ale domorodci mohou dělat co chtějí. Dokonce ani strážcům parku kteří za námi přijeli aby nás poučili že nesmíme nic sbírat nevadí to, že jezdí vesnicí okolo domů kde na zahrádkách visí na stromech suché trsy tigrin.
Pro nezasvěcené je CITES úmluva pro ochranu ohrožených druhů, ale praxe je trochu mimo
To, že rostliny hynou v Mexiku nikomu nevadí, ani tamním ochráncům přírody
Nyní už mám veliký trs a vypadá to, že si kvetení náležitě vychutnám. Také už mi připadá, že po několika letech experimentů vím jak na tigrinu aby kvetla.