Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je sob 23. lis 2024 0:29:56

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 279 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 28  Další
 Stanhopea tigrina 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Stanhopea tigrina
Míra píše:
Hanko, o jenischiáně můžeme ve čtvrtek debatovat

To já se už těším i na jeden pracovní den volna :)

zaruba píše:
Haki: Mám také jednu rostlinu S. jenishiana a letos je již určitě v květuschopné velikosti.

Ta moje už je taky rozrostlejší tuhle zimu jsem ji sušila a sušila až vypadá no trošku unaveně .Jsem zvědavá co udělá. Už ji pomalu zalévám s příchodem jara a víc slunka.
Tady píše svoji zkušenost pavelheger viewtopic.php?f=61&t=108&hilit=Stanhopea+jenischiana&start=570
Jo k tomu pokecu to je jasný že to probereme zleva doprava a naopak.

stř 16. bře 2016 7:40:05
Profil Zobrazit autorovy stránky

Příloha:
SAM_2007.jpg
SAM_2007.jpg [ 98.34 KiB | Zobrazeno 3979 krát ]
orchidejky: Je zajímavé, že ta rostlina dokáže celkem obstojně růst i kvést ve dvou dost odlišných pěstebních cyklech. Vám tedy dorůstají nové pahlízy někdy v dubnu a hned z nich raší květní stvoly? Nebo máte trochu posunutou dobu kvetení (konec července- srpen ?). Mě loni kvetly v půli června. Napsal jste, že koncem jara trochu přisušujete- tedy v období, kdy se vytvářejí pahlízy na nových výhonech?
Ten Váš cyklus mi ale připadá jiný, nevýhodnější pro rostlinu než ten v přírodě- kytka se mu nějak ale dokázala přizpůsobit.
V přírodě je dlouhé suché jaro (březen, duben, půlka května), kdy rostliny z hlediska vláhy dost strádají. Léto a podzim jsou hodně vlhké a slunce je méně a v té době valí nové výhony a na podzim rostou pahlízy.
Mě výhony začaly rašit loni na konci jara( chvíli po té co vyrůstaly květní stvoly), listy dorůstaly v září a pahlízy se dotvářely v měsíci říjnu. Myslím, že výhony které rostou v zimě musejí být slabší nežli ty co narostly v období léta a brzkého podzimu kdy je světla dosti. Myslel jsem si ale, že k násadě na květ musí předcházet několik měsíců suchého období- což ale Váš způsob pěstování vlastně vyvrací.
No jsem zvědavý jak dopadnu letos, ale jelikož chci vyzkoušet to co jsem si vzal do hlavy tak musím vytrvat- alespoň abych zjistil, že tudy cesta nevede :P
Haki: Pavel Heger sice suší, ale proti tomu mému sušení to je jen slabý odvar :P Já suším tak, že pahlízy se od půli listopadu naplno nenapily. Teď jsou ve velmi scvrklém stavu a rostliny pouze rosím a tím je udržuji v životaschopném stavu.
K S. jenishiana si myslím toto: Že chybou, stejně jako u ostatních druhů komplexu který vyžaduje období sucha je to, že na jaře se vzrůstající teplotou se začne zvyšovat zálivka. Naopak, podle mne na jaře by se mělo stupňovat sucho- jako v přírodě až do doby, kdy se začnou objevovat poupata a až po té zálivku začít výrazně stupňovat. Takle je to také popsané na oskenované stránce knihy- kterou jsem přikládal. I to rašení nových výhonů je tam popsáno stejně jak to probíhá u mne.
Připadá mi, že znovu objevuji to, co tenhle pán věděl už před mnoha lety :lol: :lol:
Jak píše Paphio u Dendrobium, myslím že tyto Stanhopeje potřebují k bohatému kvetení také "vyhrožovat"-smrtí :lol:
Také je ale možné, že jako kaktusář jsem postižený sušením, které není vůbec vhodné pro orchideje :lol: :lol:

Je ta Pavla Hegera vůbec S. jenischiana? Připadá mi úplně jiná než ta co jsem měl já. Kdysi mi kvetla, pak jsem ji dal pryč a nechal si pouze malou odnož, která je nyní již opět v květuschopné velikosti. Foto posílám.

stř 16. bře 2016 9:24:54

zaruba píše:
Také je ale možné, že jako kaktusář jsem postižený sušením, které není vůbec vhodné pro orchideje :lol: :lol:

Mě se to zdá rozumný jak vše popisuješ a přidám se k tobě.Protože S. jenischianu mám opravdu od r.2009 a proč tedy opakovat všechno dokola co tý kytce nesedí. Tak já tu chudinku ukážu je trošku flekatá ,to udělala tuhle zimu.Jinak flekatá nebyla. Moc jsem ji nezalévala až včera trochu. Tak budu ještě sušit a uvidí se.Samozřejmě nevím jestli je to skutečně jenischiana když ještě nekvetla .

Přílohy:
Stan.j...jpg
Stan.j...jpg [ 198.85 KiB | Zobrazeno 3971 krát ]
Stan.j.jpg
Stan.j.jpg [ 196.99 KiB | Zobrazeno 3971 krát ]
Stan.j..-.jpg
Stan.j..-.jpg [ 191.47 KiB | Zobrazeno 3971 krát ]
stř 16. bře 2016 11:02:48

Příloha:
IMG_8957.jpg
IMG_8957.jpg [ 122.72 KiB | Zobrazeno 3953 krát ]
Příloha:
WP_20160316_005a.jpg
WP_20160316_005a.jpg [ 111.79 KiB | Zobrazeno 3953 krát ]
Příloha:
WP_20160316_004a.jpg
WP_20160316_004a.jpg [ 114.17 KiB | Zobrazeno 3953 krát ]
Příloha:
WP_20160316_002a.jpg
WP_20160316_002a.jpg [ 99.73 KiB | Zobrazeno 3953 krát ]
Příloha:
WP_20160316_001a.jpg
WP_20160316_001a.jpg [ 116.38 KiB | Zobrazeno 3953 krát ]
Haki: Předem se omlouvám za svou upřímnost, ale kondice tvé jenischiany se mi moc nezdá. Listy mi připadají jako flekaté od svilušky což mi ale připadá v Tvých vlhkostních poměrech a s Tvými znalostmi jako nesmysl. Navíc listy nevidím detailně(pod lupou). Barva pahlíz se mi také nezdá- já mám tmavě zelené. Když vidím objem substrátu a odhaduji jeho vododržnost tak mě napadá jestli kytka někdy před sušením nepřišla o část kořenového systému. Nepíše se mi to lehce, ale v životě se snažím říkat co si myslím, diplomacii jsem se moc nenaučil :cry: - promiň.
Nafotil jsem několik aktuálních snímků mé jenischiany v mechu, které napoví více než zdlouhavý popis. Já jí mám také flekatou ale připadá mi že nějak zdravěji flekatou :P . Pahlízy mám scvrklé asi stejně. Tobě závidím pouze ten opad starých listů, který mně se moc nedaří :P Svou jenischianu jsem si nechal, protože se mi líbila ta barevnost květů tak, že jsem ji nedokázal dát pryč celou. Myslím, že matka skončila v Brněnském arboretu. Jenischiana to ale bude určitě.

Má technika pěstování tigriny možná zní rozumně, ale jak píše Míra, vůbec to nemusí vést k úspěchu.

stř 16. bře 2016 13:23:36

Tak moje jenischiana. Loni měla 4 stvoly. Defakto je pěstována jako tigrina a dalších 22 druhů co mám. Jedinou odlišnost mám u St.candidy a guttaty, které mám tepleji.

Přílohy:
3-3.jpg
3-3.jpg [ 123.35 KiB | Zobrazeno 3924 krát ]
4-4.jpg
4-4.jpg [ 171.36 KiB | Zobrazeno 3924 krát ]
čtv 17. bře 2016 4:17:27

zaruba píše:
Listy mi připadají jako flekaté od svilušky což mi ale připadá v Tvých vlhkostních poměrech a s Tvými znalostmi jako nesmysl.

Taky píšu že je to chudinka omlouvat se není za co. Prý sviluška může být i v mých podmínkách a někdy se těžko poznává ,ale není na co čekat prostě zítra učiním postřik.Jo s těmi znalostmi bych zase tak nespěchala .

čtv 17. bře 2016 18:53:56

Při zvětšení 20 x ji vidím takto. https://www.agric.wa.gov.au/bananas/pes ... nanas-oria
A docela se hrabe. Počítám, že ty kuličky jsou vajíčka. Okem tu mrchu nevidím. Někdy list vypadá na svilušku, ale přesto tam není. :mrgreen:

čtv 17. bře 2016 19:18:38

Haki: to vypadá spíš na virózu.

čtv 17. bře 2016 21:46:56
Profil ICQ

A já jsem si říkala ježiši ať to nevidí Karlos. Jdu to stříknout a dál se uvidí jiná cesta není.

pát 18. bře 2016 7:14:12

HAKI píše:
A já jsem si říkala ježiši ať to nevidí Karlos. Jdu to stříknout a dál se uvidí jiná cesta není.

:lol: :lol: :lol: Taky mě to nepadlo. Rozhodně se Karlose nechci dotknout, vím, že zkušenost má a ví, že nic se nemá podcenit, je dobře, že nám to někdo připomíná, protože tenhle problém není sranda a neměl by se zlehčovat, ale vždy se musím pousmát :-)

http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate
https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/

pát 18. bře 2016 11:14:31
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 279 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 28  Další