Příloha:
SAM_2007.jpg [ 98.34 KiB | Zobrazeno 3975 krát ]
orchidejky: Je zajímavé, že ta rostlina dokáže celkem obstojně růst i kvést ve dvou dost odlišných pěstebních cyklech. Vám tedy dorůstají nové pahlízy někdy v dubnu a hned z nich raší květní stvoly? Nebo máte trochu posunutou dobu kvetení (konec července- srpen ?). Mě loni kvetly v půli června. Napsal jste, že koncem jara trochu přisušujete- tedy v období, kdy se vytvářejí pahlízy na nových výhonech?
Ten Váš cyklus mi ale připadá jiný, nevýhodnější pro rostlinu než ten v přírodě- kytka se mu nějak ale dokázala přizpůsobit.
V přírodě je dlouhé suché jaro (březen, duben, půlka května), kdy rostliny z hlediska vláhy dost strádají. Léto a podzim jsou hodně vlhké a slunce je méně a v té době valí nové výhony a na podzim rostou pahlízy.
Mě výhony začaly rašit loni na konci jara( chvíli po té co vyrůstaly květní stvoly), listy dorůstaly v září a pahlízy se dotvářely v měsíci říjnu. Myslím, že výhony které rostou v zimě musejí být slabší nežli ty co narostly v období léta a brzkého podzimu kdy je světla dosti. Myslel jsem si ale, že k násadě na květ musí předcházet několik měsíců suchého období- což ale Váš způsob pěstování vlastně vyvrací.
No jsem zvědavý jak dopadnu letos, ale jelikož chci vyzkoušet to co jsem si vzal do hlavy tak musím vytrvat- alespoň abych zjistil, že tudy cesta nevede
Haki: Pavel Heger sice suší, ale proti tomu mému sušení to je jen slabý odvar
Já suším tak, že pahlízy se od půli listopadu naplno nenapily. Teď jsou ve velmi scvrklém stavu a rostliny pouze rosím a tím je udržuji v životaschopném stavu.
K S. jenishiana si myslím toto: Že chybou, stejně jako u ostatních druhů komplexu který vyžaduje období sucha je to, že na jaře se vzrůstající teplotou se začne zvyšovat zálivka. Naopak, podle mne na jaře by se mělo stupňovat sucho- jako v přírodě až do doby, kdy se začnou objevovat poupata a až po té zálivku začít výrazně stupňovat. Takle je to také popsané na oskenované stránce knihy- kterou jsem přikládal. I to rašení nových výhonů je tam popsáno stejně jak to probíhá u mne.
Připadá mi, že znovu objevuji to, co tenhle pán věděl už před mnoha lety
Jak píše Paphio u Dendrobium, myslím že tyto Stanhopeje potřebují k bohatému kvetení také "vyhrožovat"-smrtí
Také je ale možné, že jako kaktusář jsem postižený sušením, které není vůbec vhodné pro orchideje
Je ta Pavla Hegera vůbec S. jenischiana? Připadá mi úplně jiná než ta co jsem měl já. Kdysi mi kvetla, pak jsem ji dal pryč a nechal si pouze malou odnož, která je nyní již opět v květuschopné velikosti. Foto posílám.