Cibule, hlízy, oddenky...
Autor |
Zpráva |
Zdenka
|
Re: Cibule, hlízy, oddenky...
Zase nakouknutí do zajímavé skupiny rostlin, díky
|
ned 26. říj 2014 22:09:40 |
|
|
tommy
|
Letos se mi dost povedly nerine. Dokonce se mi sešly letní a zimní druhy dohromady (letní kvetením sezonu končí, zimní jím naopak svou aktivitu začínají) - z toho moc nemám radost, protože lítalo ještě dost hmyzu a asi to bude všechno pokřížené, tudíž semena (těch botanických) asi nebudou k ničemu . Na obrázku zleva doprava tři letní: Nerine bowdenii alba, N. undulata a nějaký hybrid od té prvně jmenované. Ze zimních kvetly kromě té už zde představené N. krigei ještě N. humilis a N. sarniensis, ale ty už jsem ani nefotil. V oddělení lachenálií poprvé kvete výsev Lachenalia viridiflora, poupata i květy mají neskutečnou barvu, kterou jsem viděl snad jen u Strongylodon macrobotrys a na obrázku Puya berteroniana, který má v záhlaví stránka http://www.strangewonderfulthings.com (doporučuju!). První letošní kvetoucí lachenálií ale byla L. rubida. T.
|
ned 02. lis 2014 21:33:41 |
|
|
Teta
Registrován: čtv 01. říj 2009 9:05:28 Příspěvky: 1485 Bydliště: Liberec
|
Hm, tak opět další krásky! Fakt nechápu, co všechno stihneš mít? Ale aspoň máme na co koukat...
|
pon 03. lis 2014 19:49:05 |
|
|
Zdenka
|
Moc pěkné, díky
|
pon 03. lis 2014 20:49:34 |
|
|
tommy
|
Dtto jako v "Nejen orchideje...". Právě že moc nestíhám, a profesí se mi to nestane, i když bych moc chtěl . T.
|
pon 10. lis 2014 22:45:09 |
|
|
tommy
|
Množivý potenciál některých zmijovců je vysoký, jak už ostatně zmínil Karlos. Zde dospělá květuschopná hlízka A. myosuroides po vyjmutí ze zeminy nejdřív s ponechanými offsety a pak po jejich oddělení - no ony odpadávají, jen se na ně člověk křivě podívá... T.
Přílohy:
A. myosuroides_komplet_resize.jpg [ 43.95 KiB | Zobrazeno 4933 krát ]
A. myosuroides_rozebraná_resize.jpg [ 51.08 KiB | Zobrazeno 4933 krát ]
|
čtv 11. pro 2014 19:48:07 |
|
|
tommy
|
Už jsem tu ukazoval květenství A. polyanthus, tak ještě hlízu. Včera jsem ji vydoloval a hned zase půjde do čerstvé zeminy - tenhle druh zrovna nemiluje suché zimování v krabičce někde v šuplíku. Kromě toho jsou tam ještě minimálně dvě květenství nachystaná, ta by se ohýbala nahoru. Vzhledem k množství pupenů na vrcholu hlízy čekám, že příští rok, pokud vyraší, bude mít více listů a hlíza se snad rozdělí. T.
Přílohy:
Amorphophallus polyanthus AGA_0855_01_b_resize.JPG [ 49.03 KiB | Zobrazeno 4913 krát ]
|
pát 12. pro 2014 16:37:17 |
|
|
Marta1
|
tak, to je zajímavý kousek...
|
pát 12. pro 2014 20:44:16 |
|
|
tommy
|
Už tu dlouho nebyly žádné zmijovce, co ? Nevadí, napravím to. Nejprve květenství A. terrestris, co mělo vonět po banánech - na dálku to cítit nebylo a zblízka jsem si nečichnul. Potom by byl k mání A. gallaensis, dovezený firmou Palkowitschia z Keni - květenství víceméně odpovídá popisu a těm několika fotkám, co se najdou v literatuře ( Aroideana vol. 19, 1996: Everything You Always Wanted to Know About Amorphophallus, but Were Afraid to Stick Your Nose Into!!!!) nebo na webu, tak se s tou determinací spokojím (moje váhání pramení z toho, že tento druh donedávna nebyl z kultury znám). Květenství je poměrně barevné, zvlášť mne překvapil sírově žlutý spadix a celkem "fotosynteticky schopně" vyhlížející toulec. Chvilku to vypadalo, že se mi povedlo samoopylení, ale po pár týdnech to bylo v háji. Tuhle kytku mám asi čtyři roky, kvete poprvé; celkem ochotně tvoří dceřinné hlízky, ale ty neraší - takže mám sbírku tříletých, dvouletých a loňských nerostoucích offsetů a jednu dospělou hlízu, která celkem ochotně každoročně roste... T.
|
stř 25. úno 2015 0:06:04 |
|
|
tommy
|
Kvetou také některé lachenálie, zase jen na ochutnávku - dvě formy dost polymorfního druhu L. aloides. Konečně jsem letos zachytil také fialovou frézii; je to ta před lety okousaná od myši . Barva tedy nic moc ve srovnání s tou červenou, nebo žlutou, a ani myslím moc nevoní - navíc květy vykazují jisté známky virózy a pozorné oko zaznamená i mšice, tak si budu muset dát trochu pozor. Kvete taky nejobyčejnější z cyrtantů, C. mackenii - květy jsou asi pět centimetrů dlouhé, ale na parádu jich je v květenství málo. Četní výkonnější kříženci tohoto druhu se ve světě využívají jako řezané květiny. T.
|
stř 25. úno 2015 0:15:12 |
|
|