Cibule, hlízy, oddenky...
Autor |
Zpráva |
tommy
|
Re: Cibule, hlízy, oddenky...
Karle pěkné, pěkné! T.
|
pon 01. zář 2014 21:03:16 |
|
|
Teta
Registrován: čtv 01. říj 2009 9:05:28 Příspěvky: 1485 Bydliště: Liberec
|
Brambory tedy nemají chybku!
|
pon 01. zář 2014 23:27:00 |
|
|
karel_t
|
Děkuji, ale není to takový problém - roste to skoro jak plevel Pokud by někdo chtěl, je kolem plno semenáčků C. hederifolium, ale nemohu zaručit zda budou bílé nebo růžové, kříží se to mezi sebou. K.
|
úte 02. zář 2014 18:52:22 |
|
|
kvusta
Registrován: pát 10. srp 2012 17:49:30 Příspěvky: 872 Bydliště: Litoměřice
|
Jsou krásné! Až budu mít jednou zahradu, nebudou chybět...
|
úte 02. zář 2014 20:47:00 |
|
|
tommy
|
Jižní Afrika: kvete Cyrtanthus eucallus, drobnější druh (květ má tak 5 cm na délku i v průměru) známý z jediné lokality nedaleko Barbertonu v provincii Mpumalanga. V přírodě osidluje různé škvíry na svislých svazích poblíž potůčků (to platí pro mnohé druhy tohoto rodu ). Mám jediný klon a marně se snažím o opylení, na semena z důvěryhodného zdroje jsem zatím nenarazil (ale taky jsem nijak moc nehledal). U mne kvete dost nepravidelně - přestože je v hrnku několik cibulek, kvítek bývá jeden tak za dva roky... Na některých fotkách na netu bývá více květů na jednom stonku, ale řekl bych, že to budou hybridy. Je to letní druh, který kvetením zakončuje vegetační období. T.
Přílohy:
Cyrtanthus eucallus_d_resize.JPG [ 50.55 KiB | Zobrazeno 4574 krát ]
Cyrtanthus eucallus_g_resize.JPG [ 47.19 KiB | Zobrazeno 4574 krát ]
|
úte 02. zář 2014 21:15:17 |
|
|
tommy
|
Jižní Evropa: rychle začínají rašit sternbergie a bramboříky C. hederifolium. Letos jsem vzhledem k chladnějšímu počasí provedl první "podzimní" zálivku asi o tři neděle dřív oproti obligátnímu 1. září. Rozdíl teplot mezi dnem a nocí nebyl moc velký, takže to chvilku vypadalo, že jsem se ukvapil, ale s postupujícím srpnem se přeci jen objevila nějaká aktivita . První fotka už tu byla, je ze 17. srpna, druhý pohled na stejný stůl je z 30. srpna - rozdíl je myslím patrný . Jeden C. hederifolium vytvořil dvojitý květ - na jedné stopce jsou dva dokonale utvářené květy, každý se svým semeníkem. Přitom stopka není nijak ztluštělá nebo deformovaná, jak to u těchhle fasciací bývá. Také sternbergie občas překvapí změněným květem: na posledních dvou obrázcích jsou čtyřčetné květy místo obvyklých trojčetných. Tahle odchylka ale bohužel není geneticky fixovaná - na posledním obrázku vyrůstají z jedné cibule jak trojčetný, tak čtyřčetný květ... T.
|
úte 02. zář 2014 21:27:26 |
|
|
tommy
|
Ještě kousek jižní Evropy: na Korsice a Sardinii kvete (mimo jiné ) drobounká podzimní bledule Acis rosea. Dostal jsem před lety asi sedmdesát semínek, která pěkně vyklíčila, ale první léto pak přežily jen tři cibulky - "summer baking" jsem toho roku asi trochu přehnal. Ty mám dodnes a jako mnoho "divokých" druhů cibulovin se do vegetativního množení vytvářením dceřiných cibulek moc nehrnou - pořád jsou jen ty tři (něco podobného mi vyprávěl jeden stařičký zahradník i o naší bleduli - kdysi si někde na Slovensku vyrýpl čtyři cibulky a po šedesáti letech pěstování v záhonu byly pořád jen čtyři; přitom každoročně kvetly, takže jim asi nic nechybělo). Moje kytky kvetly už myslím dvakrát, ale květy jsem neviděl - jsou poněkud "prchavé". Letos se mi sešly dvě kytky a konečně jsem si je i ohlídal, takže po focení se konalo nezbytné "bzučení a šmrdlání blizen". Výsledek by měl být rychle vidět, tahle bledule se vyznačuje také neskutečně rychlým zráním semen v řádu týdnů. Měla by prý krásně vonět, něco jsem cítil, ale ty dva centimetrové kvítky sváděly marný souboj s obecním prasečákem - snad jestli jich jednou budu mít víc.... T.
Přílohy:
Acis rosea poupata_a_resize.JPG [ 43.17 KiB | Zobrazeno 4573 krát ]
Acis rosea květy_h_resize.JPG [ 38.44 KiB | Zobrazeno 4573 krát ]
|
úte 02. zář 2014 21:38:20 |
|
|
tommy
|
A ještě jeden skok do jižní Afriky: Gloriosa superba, klon od Paphia: na obrázku čerstvě otevřený květ. Starší květy jsou růžovofialové, jestli nějaký v téhle fázi vyfotím, dám ho sem... T.
Přílohy:
Gloriosa superba Klát_a_resize.JPG [ 70.76 KiB | Zobrazeno 4572 krát ]
|
úte 02. zář 2014 21:41:42 |
|
|
Teta
Registrován: čtv 01. říj 2009 9:05:28 Příspěvky: 1485 Bydliště: Liberec
|
Tak to je opět bomba! Ty žlutý cibulky jsou boží!
|
úte 02. zář 2014 23:43:52 |
|
|
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3346 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
Fantastická záplava květů. Dočista mi to zlepšilo náladu Hezký den Pavel
|
stř 03. zář 2014 7:20:26 |
|
|