Autor |
Zpráva |
bruk600
Registrován: stř 28. zář 2011 14:50:49 Příspěvky: 75 Bydliště: Plzeň-jih
|
Re: Epifitní kmen
zahradnik píše: Tak mě napadlo, máte někdo, stejně jako kaacka, doma epifytní kmen ? Případně nevíte o nějakém odkazu, který by mohl sloužit za inspiraci ? Tak mě napadá, že pěkně obrostlý epifytní kmen, jsem snad, krom toho kaččina, ještě neviděl. Já mám zatím jen takový provizorní, který nazývám odkládací. Je to tak skladnější. Jak odkládací? Je super a přeně tak má podle mě vypadat.
|
pon 25. lis 2013 10:51:49 |
|
|
zahradnik
Registrován: ned 06. led 2013 17:08:34 Příspěvky: 532 Bydliště: Blížkovice 335
|
Hezké odpoledne. Díky za pochvalu, ale měl jsem už podstatně hezčí. Je odkládací pro to, že chci na jaře stavět takový květinový kout a tam se mi vejde těch kmenů několik. A protože bude prosklená střecha, budou moct být osazené v celé délce. Zatím střádám materiál a nemám místo na hrnkované epifyty, tak je vážu normálně na větve a na plastové trubky omotané kokosovou rohoží. Až nadejte ta chvíle, pěkně je budu loupat, jako perníčky, a upevňovat na strabilní konstrukce. Teda pokud se neobjeví nějaká ježibaba
|
pon 25. lis 2013 15:56:06 |
|
|
bruk600
|
Až to bude hotové, tak se moc těším na foto. Já mám epfitní strom asi 15 let, normálně v místnosti a toto je zatím poslední vývojová fáze. http://galerie.abecedazahrady.dama.cz/s ... puser=1560Už jsem zkoušel v mých podmínkách na stromě i nějaké orchideje, ale moc se jim nedařilo. Ještě bych měl epifitní strom pro Tillandsie a ty mi dělají docela radost. http://galerie.abecedazahrady.dama.cz/s ... puser=1560
|
pon 25. lis 2013 18:35:42 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Zahradník: to co jsem tu ale i jinde zatím viděl nejsou vyloženě pravé epifytní kmeny, ale spíš takové imitace s funkcí stojanu. Nedivím se tomu, udržet na okně fungující ep. kmen se dá jen obtížně, pokud nejde o tillandsiové aranžmá, ale o pořádnou větev s orchidejemi, které chtějí vydatnější zálivku, ne jen lehce pomlžit. Osobně jsem si kdysi něco takového jako náctiletý představoval, ale zjistil jsem že lepší je mít kytky odděleně, protože bez skleníkového prostředí a pořádné vodní sprchy a možnosti následného odkapávání to doma moc smysl nemá, leda že by to člověk chtěl mít za každou cenu, a to by myslím si nevyhovovalo všem rostlinám. Už jen ta světlomilnost. Takový kmen by musel být jen několik decimetrů od okna a ne kdesi za závěsemv koutě. Jedna věc je okamžitý výsledek, druhá je trvalejší udržitelnost a důkladně přirostlé kytky, které nestrádají.
|
pon 25. lis 2013 18:53:08 |
|
|
zahradnik
|
Karlosi já nevím, co máte na mysli. Já jako náctiletý jsem, inspirován knihou pana Haagera, zahořel láskou k epifytům a, na rozdíl od lásek ostatních, tuhle hned realizoval. Použil jsem větev z akátu a usadil jej do prostřed místnosti, asi metr od jižního okna. A protože jsem byl náctiletý za minulého režimu, osadil jsem je vším epifytním, co se dalo sehnat. Pod něj jsem dal plechovou vanu, kterou mi vyrobil můj táta a tak nebyl s odkapávající vodou problem. Zaléval jsem každý den při návratu ze školy. Rostla tam platyceria, nějaké rhipsalisy, pár tehdy sehnatelných bromelií, nějaká ta kolumnea a aeschynanthus a dalších pár, už si nevzpomenu. A celek vypadal nádherně. Pak jsem odešel na internát a tím pádem šel kmen do kytek Ale co to budu rozvádět. Pěkný epifytní kmen v bytových podmínkách zapěstovat lze. Chce to jen soustavnou péči a možnost bez obav zalévat. A vzhledem k bohatosti epifytní flory se dá bez problemů vybrat sortiment pro jákekoli prostředí. A to kapradinami počínaje a orchidejemi konče. Bruk600 - no myslím, že by bylo dobré vybrat vhodnější druhy. Vrisea dělá v byte problem vždycky. A taky se mi osvědčilo poskládat rašeliníkovou podušku po celé délce větve. Déle to drží vlhkost a kořeny se v tom pěkně rozrůstají. Ale ta tilandsiová je super. Já dneska zjistil, že pokvete moje oblíbená Tillandsia flabelata. Už se těším.
|
pon 25. lis 2013 20:01:38 |
|
|
bruk600
|
Vrisea nemá žádný problém, protože má stejně jako Tillandsie zakrnělé kořeny. Proto by omechování větví ničemu nepomohlo. Vím to s jistotou, protože tu menší mám na na tomto místě přilepenou už asi 10 let a už 3x kvetla. Stejně tak je na tom Guzmania a Achmea, ale ty mám takto asi 2 roky. Jen Neoregelie chtějí zasadit do substrátu a pěkně zalévat. Jinak máme asi podobné začátky. Měl jsem jednu na rostliny vzláštní místnost s oknem na jih a na východ. Držel jsem tam vysokou vlhkost a začínal jsem si dělat sbírku filodendronů. Byly nádherné, ale když jsem viděl jak vlhne zdivo, tak .... zrušil jsem to a šel jsem pouze do tohoto kompromisu. Nyní tam mám na oknech Tillandsie a to je nyní moje hlavní zaměření.
Naposledy upravil bruk600 dne pon 25. lis 2013 21:24:03, celkově upraveno 1
|
pon 25. lis 2013 21:10:46 |
|
|
zahradnik
|
Jejda tak to jo. Na té fotce mi přišla taková poschlá. Nic ve zlém. Já ten bal myslel pro směs rostlin. Když jsem tam měl rhipsalisy, columneje, kapradiny a právě bromelie typu Neoregelia Guzmania a i ty Aechmeje. Ty mě na sólo nikdy nerostly. Ale takové Bilbergie se dařily celkem dobře i v minimu mechu. A rostlo tak dobře i třeba Oncidium sphacelatum.
|
pon 25. lis 2013 21:16:41 |
|
|
bruk600
|
zahradnik píše: Jejda tak to jo. Na té fotce mi přišla taková poschlá. Nic ve zlém. Já ten bal myslel pro směs rostlin. Když jsem tam měl rhipsalisy, columneje, kapradiny a právě bromelie typu Neoregelia Guzmania a i ty Aechmeje. Ty mě na sólo nikdy nerostly. Ale takové Bilbergie se dařily celkem dobře i v minimu mechu. A rostlo tak dobře i třeba Oncidium sphacelatum. Jj Bilbergie jsou nezničitelné. Ty suché listy jsou tam záměrně, v přirodě je taky nikdo netrhá.
|
pon 25. lis 2013 21:30:13 |
|
|
zahradnik
|
Aha. Tak to jo.Mimochodem, jaké máte Aechmeje ? Bilbergie jsou parádní. Taková Bilbergia vittata když udělá trs a kvete třeba třemi, čtyřmi květenstvími, to je paráda. A ty její půmetrové trubky růžic jsou nádherné.
|
pon 25. lis 2013 21:42:38 |
|
|
bruk600
|
Mám jen jednu běžnou Achmea fasciculata. Projížděl jsem si včera net a našel jsem krásné přírodní druhy Vriseí pro oživení a ta Bilbergia vittata by se taky hodila.
|
pon 25. lis 2013 21:50:58 |
|
|