Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je ned 24. lis 2024 4:49:33

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 201 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 21  Další
 Epifitní kmen 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Epifitní kmen
zahradnik píše:
Tak mě napadlo, máte někdo, stejně jako kaacka, doma epifytní kmen ? Případně nevíte o nějakém odkazu, který by mohl sloužit za inspiraci ? Tak mě napadá, že pěkně obrostlý epifytní kmen, jsem snad, krom toho kaččina, ještě neviděl. Já mám zatím jen takový provizorní, který nazývám odkládací. Je to tak skladnější. :P

Jak odkládací? Je super a přeně tak má podle mě vypadat.

pon 25. lis 2013 10:51:49

Hezké odpoledne. Díky za pochvalu, ale měl jsem už podstatně hezčí. Je odkládací pro to, že chci na jaře stavět takový květinový kout a tam se mi vejde těch kmenů několik. A protože bude prosklená střecha, budou moct být osazené v celé délce. Zatím střádám materiál a nemám místo na hrnkované epifyty, tak je vážu normálně na větve a na plastové trubky omotané kokosovou rohoží. Až nadejte ta chvíle, pěkně je budu loupat, jako perníčky, a upevňovat na strabilní konstrukce. Teda pokud se neobjeví nějaká ježibaba :lol:

pon 25. lis 2013 15:56:06
Profil Zobrazit autorovy stránky

Až to bude hotové, tak se moc těším na foto. Já mám epfitní strom asi 15 let, normálně v místnosti a toto je zatím poslední vývojová fáze.
http://galerie.abecedazahrady.dama.cz/s ... puser=1560
Už jsem zkoušel v mých podmínkách na stromě i nějaké orchideje, ale moc se jim nedařilo. Ještě bych měl epifitní strom pro Tillandsie a ty mi dělají docela radost.
http://galerie.abecedazahrady.dama.cz/s ... puser=1560

pon 25. lis 2013 18:35:42

Zahradník: to co jsem tu ale i jinde zatím viděl nejsou vyloženě pravé epifytní kmeny, ale spíš takové imitace s funkcí stojanu. Nedivím se tomu, udržet na okně fungující ep. kmen se dá jen obtížně, pokud nejde o tillandsiové aranžmá, ale o pořádnou větev s orchidejemi, které chtějí vydatnější zálivku, ne jen lehce pomlžit. Osobně jsem si kdysi něco takového jako náctiletý představoval, ale zjistil jsem že lepší je mít kytky odděleně, protože bez skleníkového prostředí a pořádné vodní sprchy a možnosti následného odkapávání to doma moc smysl nemá, leda že by to člověk chtěl mít za každou cenu, a to by myslím si nevyhovovalo všem rostlinám. Už jen ta světlomilnost. Takový kmen by musel být jen několik decimetrů od okna a ne kdesi za závěsemv koutě. Jedna věc je okamžitý výsledek, druhá je trvalejší udržitelnost a důkladně přirostlé kytky, které nestrádají.

pon 25. lis 2013 18:53:08
Profil ICQ

Karlosi já nevím, co máte na mysli. Já jako náctiletý jsem, inspirován knihou pana Haagera, zahořel láskou k epifytům a, na rozdíl od lásek ostatních, tuhle hned realizoval. Použil jsem větev z akátu a usadil jej do prostřed místnosti, asi metr od jižního okna. A protože jsem byl náctiletý za minulého režimu, osadil jsem je vším epifytním, co se dalo sehnat. Pod něj jsem dal plechovou vanu, kterou mi vyrobil můj táta a tak nebyl s odkapávající vodou problem. Zaléval jsem každý den při návratu ze školy. Rostla tam platyceria, nějaké rhipsalisy, pár tehdy sehnatelných bromelií, nějaká ta kolumnea a aeschynanthus a dalších pár, už si nevzpomenu. A celek vypadal nádherně. Pak jsem odešel na internát a tím pádem šel kmen do kytek :P Ale co to budu rozvádět. Pěkný epifytní kmen v bytových podmínkách zapěstovat lze. Chce to jen soustavnou péči a možnost bez obav zalévat. A vzhledem k bohatosti epifytní flory se dá bez problemů vybrat sortiment pro jákekoli prostředí. A to kapradinami počínaje a orchidejemi konče.
Bruk600 - no myslím, že by bylo dobré vybrat vhodnější druhy. Vrisea dělá v byte problem vždycky. A taky se mi osvědčilo poskládat rašeliníkovou podušku po celé délce větve. Déle to drží vlhkost a kořeny se v tom pěkně rozrůstají. Ale ta tilandsiová je super. Já dneska zjistil, že pokvete moje oblíbená Tillandsia flabelata. Už se těším.

pon 25. lis 2013 20:01:38

Vrisea nemá žádný problém, protože má stejně jako Tillandsie zakrnělé kořeny. Proto by omechování větví ničemu nepomohlo. Vím to s jistotou, protože tu menší mám na na tomto místě přilepenou už asi 10 let a už 3x kvetla. Stejně tak je na tom Guzmania a Achmea, ale ty mám takto asi 2 roky. Jen Neoregelie chtějí zasadit do substrátu a pěkně zalévat.
Jinak máme asi podobné začátky. Měl jsem jednu na rostliny vzláštní místnost s oknem na jih a na východ. Držel jsem tam vysokou vlhkost a začínal jsem si dělat sbírku filodendronů. Byly nádherné, ale když jsem viděl jak vlhne zdivo, tak .... :o :!: zrušil jsem to a šel jsem pouze do tohoto kompromisu. Nyní tam mám na oknech Tillandsie a to je nyní moje hlavní zaměření.

Naposledy upravil bruk600 dne pon 25. lis 2013 21:24:03, celkově upraveno 1

pon 25. lis 2013 21:10:46

Jejda tak to jo. Na té fotce mi přišla taková poschlá. Nic ve zlém. Já ten bal myslel pro směs rostlin. Když jsem tam měl rhipsalisy, columneje, kapradiny a právě bromelie typu Neoregelia Guzmania a i ty Aechmeje. Ty mě na sólo nikdy nerostly. Ale takové Bilbergie se dařily celkem dobře i v minimu mechu. A rostlo tak dobře i třeba Oncidium sphacelatum.

pon 25. lis 2013 21:16:41

zahradnik píše:
Jejda tak to jo. Na té fotce mi přišla taková poschlá. Nic ve zlém. Já ten bal myslel pro směs rostlin. Když jsem tam měl rhipsalisy, columneje, kapradiny a právě bromelie typu Neoregelia Guzmania a i ty Aechmeje. Ty mě na sólo nikdy nerostly. Ale takové Bilbergie se dařily celkem dobře i v minimu mechu. A rostlo tak dobře i třeba Oncidium sphacelatum.

Jj Bilbergie jsou nezničitelné. Ty suché listy jsou tam záměrně, v přirodě je taky nikdo netrhá.

pon 25. lis 2013 21:30:13

Aha. Tak to jo.Mimochodem, jaké máte Aechmeje ? Bilbergie jsou parádní. Taková Bilbergia vittata když udělá trs a kvete třeba třemi, čtyřmi květenstvími, to je paráda. A ty její půmetrové trubky růžic jsou nádherné.

pon 25. lis 2013 21:42:38

Mám jen jednu běžnou Achmea fasciculata. Projížděl jsem si včera net a našel jsem krásné přírodní druhy Vriseí pro oživení a ta Bilbergia vittata by se taky hodila. ;)

pon 25. lis 2013 21:50:58
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 201 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 21  Další