Autor |
Zpráva |
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5294 Bydliště: Hradec Králové
|
Re: 100 + 1
marťan píše: Když jsem si chtěl koupit malinkou rostlinu leucochilum,prohlásil-proč ne,na tom kompostu přece něco skončit musí Tohle jsou takový žertíky k orchideářům to patří-vysvětlím.Když jsem si kupovala skoro svoji první Stanhopeu na výstavě hrdě jsem si ji nesla Připletl se mě do cesty pan Kratochvíl.Na moje nadšení říká- stejně vám chcípne- Asi jsem reagovala divně Protože se mě pak v klubu omluvil .(Dobře věděl ,že umučit Stanhopeu k smrti jen tak nejde-si myslím teda)Pravda když ta samá Stanhopea kvetla poslala jsem mu foto a text-ale pěkně chcípe co?Prostě to jsou srandičky-nebrat na vážno.Tímto ale netvrdím že na kompostu nemůže něco spočinout -kterýkoliv jiný čas .U nás se říká v technických. K pěstování -nikdo ti Marťas neřekne postup.Frajer pěstitel ti spíš řekne-zkoušet ,hledat tu cestu. Právě v tvých podmínkách.Tohle se tu stále opakuje-a je to pravda.
|
stř 14. lis 2012 9:15:35 |
|
|
marťan
|
HAKI,jasně to je žertík.Ale kdybych přidal k delenati vápenec (kupoval jsem dvě),tak by to už taková legrace nebyla,viď...? Zkušený frajer pěstitel ti informace poskytne,ale musíš si je zaplatit.Tak to alespoň ve světě chodí...
_________________ www.orchids.webnode.cz
|
stř 14. lis 2012 9:26:30 |
|
|
Míra
|
marťan píše: to Míra, víte,já se vůbec radám nebráním,ale snažím se ověřit si informace z různých zdrojů.A setkávám se s diametrálně odlišnými názory na stejný problém. Když jsem u Luda v únoru na výstavě kupoval orchideje- a bylo jich dost-doporučila mi Věrka zkušeného pěstitele,který mi s tím poradí.Na dotaz,jestli mohu přidat k delenati vápenec mi řekl,že samozřejmě,že ho mají rády všechny střevičníky.Když jsem si chtěl koupit malinkou rostlinu leucochilum,prohlásil-proč ne,na tom kompostu přece něco skončit musí (neskončilo,rosou mu listy a daří se mu dobře). A když jsem si přikupoval k orchidejím bromelie,prohlásil že se to k sobě nehodí,že potřebují jiné podmínky (dodnes mi spokojeně rostou a kvetou dohromady v hot zóně). Proto se snažím zjišťovat,jak to s jednotlivými druhy je i ze zahraniční literatury,proto nebudu slepě poslouchat každého,kdo to pěstuje "dlouho",protože to ještě neznamená,že dobře. Na druhé straně jsem se od zkušených pěstitelů na tomto fóru dozvěděl spoustu užitečných rad,a jsem jim za to vděčný. No ano jsou mezi nám i tací, kteří si podobně jako Vy jdou tvrdohlavě za svým a tvrdí, že to či ono nejde. V tomto případě i já jdu svou cestou, protože to chci zkusit. Je mnoho světových pěstitelů, tvrdících, že jisté druhy orchidejí nejze vypěstovat mimo botanické zahrady. To je naprostý nesmysl. A to, co píšete o bromeliích a podobně je i není pravda. Záleží na výběru orchidejí, které mají obdobné nároky, takže máte pravdu oba. Nic není jen černé nebo bílé. Co se týká používání různých přísad do substrátů zase můžete mít oba pravdu, protože nevíte, jaký substrát používá ten druhý a v jakých podmínkách to má. A co se táká knih? Až jich přelouskáte dostatek a to i cizích, až přelouskáte i věci na internetu a porovnáte to, tak zjistíte, že nejen v Čechách ale všude na světě se mnohdy u stejného druhu orchideje popisy, pěstování i podmínky značně rozcházejí, takže jste opět na počátku a vlastně zjistíte, že je nejlepší jít svou cestou, protože jednou to je teplomilné, podruhé chladnomilé a vyberte si. Najednou rostlina má pahlízy a radí Vám co a jak a když tu rostlinu vezmete do ruky, tak žádné nemá. Na to jste ještě nenarazil? A co se týká rad těch zkušených? Zase je to dvoubarevné a každý může mít pravdu. Každý substrát vyžaduje své, každý skleník je jiný a sjinými podmínkami a hlavně většinou každý z pěstitelů je na něco zatížen a jeho rady mohou být zkresleny tím, že protěžuje ty svoje rody. Máte milovníky Lepanthes, milovníky střevíců, milovníky Laelií atd. Pak se ty rady v tomto duchu nesou a pokud poradí k jiným rostlinám, pak to má cenu stejnou jako rada vyčtená. Já miluji různorodost takže mám cca 750 druhů a asi 150 rodů. Mně naopak nebaví úzká specializace i když přiznám mými favority jsou rody Stanhopea, Dendrobium a Coelogyne. Tak asi tak. Z každé rady byť ne zrovna dobré se dá vytěžit a to opět dvojí. Buď jak se to dělat má, nebo jak se to dělat nemá. V každém případě je poučná.
|
stř 14. lis 2012 9:38:05 |
|
|
HAKI
|
marťan píše: HAKI,jasně to je žertík.Ale kdybych přidal k delenati vápenec (kupoval jsem dvě),tak by to už taková legrace nebyla,viď...? Zkušený frajer pěstitel ti informace poskytne,ale musíš si je zaplatit.Tak to alespoň ve světě chodí... Paph.delenatii má rádo kyselý substrát.To je pravda.Myslím že záleží pak hodně na kvalitě vody málokdo má Ro nebo děšťovku. Informace-čoveče já tuhle zkušenost nemám.Když jsem jako úplný telátko chodla na jiný forum(Living-už není) na forum chodil pan Šmajer Paphio a Virens-tadyten pán mě dal stráááášně moc do začátku.Nevím jak to funguje ve světě -no určitě tě tam chtějí odrbat(netvrdím že v tuzemsku se to neděje)já mám na pěstitele dobrý názor mohu říci ten nejlepší .Samo že časem přišly i jiné rady od jiných pěstitelů jak se kytky v zz množily-ale stejně si je předěláš na svý podmínky.Tak uvidíš sám-sakra Například kdyby nebyl Mira nemám Stanhopeje............
|
stř 14. lis 2012 9:41:20 |
|
|
marťan
|
HAKI,správně.Předělal jsem to na svý podmínky. A dozvídám se,že moje kytky mají shnilý kořeny,a když ne teď,tak mám dočkat času,jako husa klasu... Přitom kolem nich denně chodím,rostou nádherně a spousta z nich kvete,což se snažím pravidelně dokumentovat fotkama.Nevidím zatím žádný důvod k naplnění katastrofických scénářů o kterých jsem pořád dokola některými zkušenými pěstiteli přesvědčován.
|
stř 14. lis 2012 9:52:56 |
|
|
HAKI
|
No nějaký pravidla jsou -pozor.Jdu si dát studenou sprchu
|
stř 14. lis 2012 9:57:28 |
|
|
radzak
|
marťan píše: Rád bych ještě vysvětlil Radkovi a bersekrovi,jak jsem to myslel s velrybami,do vlákna o bulbech to už dávat nechci... I mně je,přirozeně,líto,když k něčemu takovému dojde.Ale to je moje,lidské hledisko,a tím se v přírodě nic řídit nemůže. Pokud totiž předpokládám,že: A....v přírodě se nic neděje samúčelně,každý děj má svůj význam,i když jej nedokážeme pochopit. B...příroda nezná pojem "ZNIČIT".Život se v jednom cyklu střídá se smrtí,jedinec,který uhyne se znovu stává součástí jiných jedinců. Ten příklad s lososy je zjevný.Ryby putují proti proudu řek,a po vytření vysílením hynou.Stanou se potravou predátorů,ale drtivá většina se ve vodě rozkládá,vzniká bioplankton,zooplankton,korýši.A poté,co se vykulí z jiker plůdek,najde plně prostřený stůl díky tělům svých rodičů.Já si myslím,že v případě velryb je to podobné,ale to není až tak důležité. Důležité je to,že to má nějaký smysl. Lidské hledisko je ošemetná věc.Uvedu příklad: Jako kameraman a režisér připravím dokument o samici geparda,která se snaží uživit svá mláďata.Polovinu kořisti ji seberou lvi a hyeny,má velký problém ,aby její koťata-hebounká,milounká- zůstala na živu. Vydám se s ní s kamerou na lov,na kraji buše bude čekat v křoví na neopatrnou gazelu,která se pase nedaleko.A pak vyrazí k útoku.Budete jí držet palce,aby ji ulovila a kořist koťatům konečně přinesla. Jiný dokument. Tentokrát o gazele,krásné a elegantní,s velkýma smutnýma očima,která se pase a nic zlého netuší.Ale najedu kamerou na křoví- a v něm číhá krvežíznivý gepard.Zatrne vám,a v duchu se modlíte,aby ho gazela zblikla zavčas a zachránila si tu svou nádhernou kůži. Když budu dobrý režisér a kameraman,budu si s vašimi emocemi dělat,co se mi zlíbí. Ale příroda má jenom jeden scénář.Buďto je gazela opatrná a zdravá a zachrání si krk,nebo je s ní konec.Se samicí geparda je to stejné.Buďto je dostatečné rychlá a hbitá,nebo vymře po přeslici i po meči.Žádné lidské hledisko v tom roli nehraje,naštěstí. Takhle vnímám přírodu já,s velikým respektem a pokorou-tak,jak o tom píše Zdena.Naše znalosti jsou jenom zlomek pravdy a naše zásahy do přírody a její "vylepšování" jsou tristní.Nikomu neberu,aby to viděl jinak... Proti tomuhle já přece nic nenamítám. Jen mám dojem z tvých příspěvků, že si o nás všech tady myslíš, že jsme úplný blbci
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
stř 14. lis 2012 10:41:08 |
|
|
Míra
|
Také mi to tak vyznělo. Myslím, že tady žádný ze starších pěstitelů neřekl, že máte cokoliv shnilé. A to, že je to otázkou času i může být pravda. Na mnohých rostlinách se to pzná až když už je průser a to například u střevíců většinou bývá konečná. Já je například neumím a nijak se za to nestydím. Také mi rostou kvetou a řekl bych nemají chybu a pak najednou jsou jako hadr. bez kořenů a je hotovo a to není za týden.Leč je pravda, že tři druhy mi rostou i kvetou ke spokojenosti ale prostě je nechci. A to hovořím třeba o době jednoho i dvou let. Stačí jedna chyba a konec a šáteček.
|
stř 14. lis 2012 11:03:07 |
|
|
marťan
|
Míro,budu citovat váš příspěvek z tohoto vlákna:
..." také bych spíš řekl, že místo převratného pěstování v mokru na okně se bude konat zcela nepřevratné uhnití kořenů a ztráta rostlin. Každý jsme jiný, ale je vidět, že jakmile člověk má finance a možnost, už mu na nějakém tom životě u rostlin nesejde, prostě se koupí jiná a je to. "
Ode mne je to vše.
|
stř 14. lis 2012 11:24:43 |
|
|
marťan
|
Radku,ptal ses,co je empatického na tom,že někdo nechá pochcípat velryby.Sanžil jsem se ti odpovědět.
|
stř 14. lis 2012 11:25:47 |
|
|