Autor |
Zpráva |
Marta1
|
Re: Masdevallia - foto
Je hezká,ale zdá se mi dost suchý substr.
|
pon 01. říj 2012 21:20:47 |
|
|
hozovka
Registrován: sob 09. čer 2012 21:10:25 Příspěvky: 250 Bydliště: Ostrava
|
To je pravda, nebyla zrovna čerstvě zalitá
|
pon 01. říj 2012 21:32:52 |
|
|
marťan
|
Masdevallia glandulosa-Ecuador,Peru, intermed.... Poslední fotka je upravená pomocí programu "výplň" v zoneru... Nechtělo se mi stavět stan,tak je květináč postaven na monitoru,proto ty kejkle s pozadím...
_________________ www.orchids.webnode.cz
|
ned 07. říj 2012 10:22:09 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
marťane, pěkné fotky. Jen se zeptám, s tou výplní jsi nás ve fotovlákně učil pracovat ? nebo je to jednoduché a přijdu na to sama ?
|
ned 07. říj 2012 12:02:18 |
|
|
marťan
|
Evo,sám si to zkouším,nikdy jsem to nepoužíval... Klikni v zoneru na výplň (vlevo na liště,zkratka klávesou "G"),naber si do kapátka barvu-nebo ji urči na barevné škále- a pak klikni na rozsáhlé plochy v pozadí.Chce to zkoušet...
|
ned 07. říj 2012 12:10:28 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
marťan píše: Evo,sám si to zkouším,nikdy jsem to nepoužíval... Klikni v zoneru na výplň (vlevo na liště,zkratka klávesou "G"),naber si do kapátka barvu-nebo ji urči na barevné škále- a pak klikni na rozsáhlé plochy v pozadí.Chce to zkoušet... díky. Tahle nápověda mi stačí
|
ned 07. říj 2012 21:06:42 |
|
|
lukas.kresina
Registrován: pon 12. bře 2012 12:28:37 Příspěvky: 182 Bydliště: Třebíč
|
To Marťan, EvaJ: Nerad Vám beru iluze, ale tyhle experimenty mám už pár let za sebou. A došel jsem k tomu, že podobné úpravy pozadí lze provádět jen dvěma způsoby - buď snadno a jednoduše, anebo dobře. Popsaný jednoduchý postup má jednu nevýhodu - je třeba nastavit také hodnotu tolerance, která určuje, co je ještě pozadí (určené pouze tím, že je tonálně blízké bodu, na který klikneme při nalévání barvy) a co už je objekt (tonálně odlišný). A právě tady je kámen úrazu. Když se nastaví tolerance malá, často se nevyplní celé pozadí a kolem objektu vznikají nepěkné linky. A když se nastaví větší hodnota, "nalije" se na mnoha místech barva pozadí i do objektu, přesně tak, jak je to vidět na Marťanově fotce. Takže je to dobré jen na rychlý náhled, jak by to asi vypadalo, kdyby... anebo na experimenty, které po pár fotkách začnou být nudné. Pokud se to má udělat dobře, je třeba konturu obmalovat ručně nástrojem štětec, poloměr volit podle detailů kresby a rozmazání podle míry ostrosti. Je to pracné a nejlíp se to dělá v programech, které umějí plnohodnotnou práci s vrstvami (např. Photoshop, Photoshop Elements, GIMP). Zoner na to není moc vhodný, i když by to v něm také šlo dělat. Možná by nebylo od věci založit samostatné téma jen na postupy úpravy fotek. Ale na to si sám netroufám - přece jen každý používá jiné programy, má v tomto jiné zkušenosti a jiné požadavky na výslednou kvalitu. A spousta věcí se dá dělat různými postupy a každý si musí najít ty svěé oblíbené, které umí. Takže by to asi bylo spíš na výměnu zkušeností než na nějaký souvislý výklad jednoho člověka. Marťane, šel bys do toho se mnou? A zapojili by se i další uživatelé? Lukáš Křesina
|
pon 08. říj 2012 11:18:05 |
|
|
marťan
|
Lukáši-ještě je tady třetí, a pro mne jediná správná možnost-vyfotit to pořádně.Bylo by to určitě mnohem jednodušší,rychlejší a lepší,než výše uvedené postupy... Také jsem kdysi laškoval s různými konverzemi , v zoneru i v lightroomu-no mám to za sebou a ukázka nahoře už je spíše záležitost garafická a ilustrativní,než fotografická,proto jsem to také úmyslně s výplní přehnal... P.S...u těch prvních dvou fotek je použita také výplň,ale jemněji...
|
pon 08. říj 2012 14:33:43 |
|
|
lukas.kresina
Registrován: pon 12. bře 2012 12:28:37 Příspěvky: 182 Bydliště: Třebíč
|
Naprostý souhlas, pokud se něco dá vyfotit tak, aby se fotka nemusela zgruntu předělávat v editoru, je to ideální. Jenže ne vždycky to jde. Já jsem tyhle věci řešil kvůli fotografování nerostů, a to jsou někdy potvůrky, které není tak snadné vyfotit. A když pak všude trčí do obrazu podstavečky a odrazky a tak podobně, je výměna pozadí nakonec jediná možnost, jak z toho udělat slušnou fotku. Je to sice nečestné a nesportovní, ale já ty kameny nefotím vždy jen pro své potěšení a občas prostě fotka být musí. Kytičky jsou proti tomu zlaté. Lukáš Křesina
|
pon 08. říj 2012 15:01:09 |
|
|
marťan
|
Přesadil jsem ji,protože je intermed. - hot ,a v té zimě už se jí nelíbilo... Takže pozadí teď tvoří moje "skála" v obyváku... Lepší,než všechny vrstvy (výplně) dohromady-alespoň podle mne...
Přílohy:
web.masdevalia.glandulosa.III.jpg [ 92.18 KiB | Zobrazeno 2924 krát ]
web.masdevalia.glandulosa.jpg [ 103.69 KiB | Zobrazeno 2917 krát ]
|
pon 08. říj 2012 15:58:28 |
|
|