Zdravím orchidejáři. Trochu navazuji na téma "Cosi s listama" a dělím se s Vámi o výsledky z detekce virů, které provedl jeden ochotný zaměstnanec výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze Ruzyni.
Poslal jsem mu 8 vzorků podezřelých listů, u kterých jsem předpokládal virózu a výsledky poněkud nepotěšily. Všechny vzorky virózní. Převážně se jedná o čárkovitý, podlouhlý virus, takže to může být cymbidium mosaic virus (CymMV), nebo odontoglossum ringspot virus (ORsV), nebo něco jiného, jsou to tzv. potexviry. Dále byl nalezen kulovitý virus a nějaké bakterie, které budou nejspíš sekundárním podružným patogenem.
Jak mi bylo sděleno, tyto virózy se přenáší snadno spíše mechanicky, než nějakým vektorem. Třásněnky, svilušky a puklice prý přenáší určitý specifický virus, ne tyto orchidejové.
Mohu Vás ujistit, že je to velmi infekční záležitost a během krátké doby se vir roznese na spoustu kytek.
Velkou neznámou pro mě byly podivně flekaté phalaenopsisy, s propadlými skvrnami, vypadajícími jako bakterióza, často konzultované na zahraničních fórech.
http://imageshack.us/photo/my-images/818/phal6.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/710/phal4.jpg/Mohu Vás ujistit, že se jedná o virózu. List z takové rostliny byl jedním ze vzorků.
V témže vzorku byla nalezena i baktérie, takže to může být jakási kombinace, ale virus je primární problém!
Pravda je, že někteří uživatelé zahraničních fór si nechali také testovat kytky a rovněž jim byl potvrzen vir.
Ujišťuji ty z Vás, kteří se domníváte že virus musí být zákonitě vidět na květech, že tomu tak určitě není! Naopak, myslím si, že na květech se neprojeví ani 50% viróz, spíše méně a také v závislosti na rodu a konkrétní kytce! Osobně jsem viděl trs Cattleya skinneri, která kvetla jak hroznem s typickou virovou kresbou, tak s několika hrozny bez jediného příznaku.
Problémů s virózami bude přibývat, je to velký problém a komerční pěstitelé k jejich šíření výrazně přispívají.
Já pěstuji orchideje asi 16 let a flekaté listy znám asi poslední dva roky, do té doby nic takového v mé mikrosbírečce nebylo. Během té doby se viry u nás na parapetu významně namnožily a myslím si že virózních je minimálně 80% kytek.
Ty samozřejmě chřadnou. Některé rostou normálně, jiné mizerně, další jsou zas na vyhození. Každá rostlina reaguje jinak. Obecně jsou virózy vidět jako světlejší mozaika u měkkolistých orchidejí jako jsou Brasia, Gongora, Oncidium, Coelogyne, už na mladých listech, zejména proti světlu a nejsou ohraničené žilnatinou. Jak list stárne, může se objevit hnědá až černá nekrotizace. Některé agresivnější formy viróz se mohou projevit jako houbová choroba s množstvím nekrotických skvrn. U druhů se sukulentními a kožovitými listy není virus v mladším stádiu vývoje listu tolik patrný, ale časem se můžou objevit nekrózy, či propadlé skvrny. U některých druhů se vir ani neukáže a kytka např. jen bývá častěji napadána houbovými chorobami či bakteriózou, nebo hůře roste, protože virus snižuje kondici a odolnost rostliny.
Otázka je co s takovými kytkami. Vyházet? Je to vůbec možné a má to smysl? kolik by muselo takových kytek být? Které jsou opravdu zdravé? Jak zabezpečím, že nově nakoupené kytky nejsou virózní, nebo se nenakazí od již virózních? Dá se to vůbec nějak solidně řešit?
Možná že zde je lepší uplatnit paphiovo konečné řešení a postupně házet na kompost, nebo pálit vše podezřelé.... je to logické a nebyl by to ani problém, kdyby měly orchideje hodnotu třeba macešek z tržnice, ale všichni víme co ten koníček stojí.
Další možnost je nechat si ty kytky a vyhodit jen ty opravdu průšvihové, dát šanci i nemocným.
Co je lepší?
V přírodě např. CymMV ani nebyl zaznamenán. Příroda je stále v pohybu, vyvíjí se, výsevem semen se vir nepřenáší a tak je záležitostí spíše nepřirozených lidských sbírek, narvaných "nahusto" ve sklenících, množených častěji vegetativně, ošetřovaných společně. To je jejich ráj!
Osobně vím že s viry mají velký problém i velké a významné sbírky! Hodně zavirovaných kytek jde z taivanských pěstíren i od Němců. Opravdu to nejsem jen já.
Problémy mají asiati např. při výsevech, kdy dochází k přenosu viru z tobolky na semena při výsevu. Dobře nahnojené kytky jsou dlouho bez symptomů a jak příjde nějaký stres, nastanou problémy a rostlina zflekatí.
Jednoduše, čím více se orchideje pěstují, tím více se šíří viry.
Tolik špatné zprávy.
Karel Hajda.
(fotky jsou z Prahy Ruzyně, elektronový mikroskop)