Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je stř 27. lis 2024 12:46:49

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
 dendrobium nobile - neobvyklé kvetení 
Autor Zpráva

Příspěvek dendrobium nobile - neobvyklé kvetení
dobrý den, podle toho co jsem si načetla různě na internetu a v diskuzích, tak se mi stala asi neobvyklá věc. S orchidejema začínám a všechny mám teprve od vánoc. Pod vánoční stromek jsem dostala docela velké dendrobium nobile z obi, bylo po celé délce (40-50cm) obalené květy. Vydrželo tak celkem dlouho a postupně kolem února odkvetlo. Různě pouštělo keiky, které jsem oddělila. I jsem ho přesadila i když to možná nebylo ještě nutné :D ... dost jsem se o něj starala a hnojím tak 1-2x za 14dní výživou na list.. do nového substrátu se krásně zakouslo a roste a minulý týden pustilo nahoře na špičce zvláštní výhon, z kterého se nakonec vylouply květy.. tohle dendrobium by mělo kvést jednou ročně a většinou v zimě ne? takže mi vlastně chladnomilná orchidej, která by teď vůbec kvést neměla nasadila květy v takovém horku.. v pokoji je teď opravdové horko.. mám strach, že mi ty květy z toho horka shodí, ale zase mam i strach s ní hnout do chladnější místnosti, aby to nemělo stejnej efekt.. takže asi vydržet a čekat? jsem z toho dost paf, zdá se mi to dost nemožný v takových to podmínkách..

ned 29. dub 2012 20:21:35

Příspěvek Re: dendrobium nobile - neobvyklé kvetení
klasický nobilko mi kvete několikrát ročně...i teď se chystá bez chlazení a sušení kvést, bude mít sice jen pár květů, ale tohle mi dělá i v létě, když ho letním a normálně zalévám ;)

ned 29. dub 2012 20:33:43

zvláštní, že všude na internetu nutí to chlazení a tak.. takže ho mám asi nechat být na stejným místě, zalejvat a hnojit jako obvykle..? chtěla sem zkusit i to letnění protože mám k dispozici košatý jabloně a četla jsem, že to by mohlo vyhovovat.. ale to až po okvětu? nevím.. když ty květy vydrží tak bych si je asi chtěla užít doma..

ned 29. dub 2012 20:38:01

já si ho nechám v zimní zahradě než odkvete (ale to spíš, aby mi tu taky dělal chvilku nějakou parádu :P ) a pak šupajdí taky na strom :P když vyráží nové pahlízy tak už ho nesuším, zalévám normálně a normálně hnojím ať má poupata nebo ne.....

ned 29. dub 2012 20:47:31

mě ta potvora pouští nový pahlízy už od ledna pořád.. jednu sem odebrala, ale mam tam teď jednu už asi 10cm.. a možná další 4 maličký.. strašně živá kytka.. :D

ned 29. dub 2012 20:59:48

Většinou dělá keiky místo květů, když je v teplém stanovišti.

ned 29. dub 2012 21:48:17

Zdenko, mě to bílý nobilko keikovalo jen jednou, jinak i když je teplo, tak kvete :P nějaký šikovný :lol:

pon 30. dub 2012 6:30:50

Jana: Chlazení se týká pouze iniciace květních pupenů. Jakmile jsou tam základy vyvinuty, je zbytečné. Pokud tam jsou poupata, ničemu by nižší teploty nepomohly.
To co máte není Dendrobium nobile, ale hybrid, který nobile má v rodičích. Hybridy obecně kvetou mnohem snáze než původní botanické nobile a jsou i životaschopnější. Kvetení v létě není až tak neobvyklé, ale kvést by opravdu mělo na jaře, po chladnějším a suchém zimování.

pon 30. dub 2012 9:07:19
Profil ICQ
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 8 ]