to orchidejky-souhlas,na úpravy stačí opravdu obyčejný program...
Pokusím se v několika vstupech o těch nejběžnějších úpravách v zoneru poreferovat...
Postprocessing (pozor-nejedná se o neslušné slovo...!:)) by měl ovládat každý,kdo chce své fotky sdílet.Mají-li to totiž druzí vydržet až do konce,je třeba,aby fotky prošly základní selekcí a úpravou.Pokud někdo vysype kartu z foťáku přímo na rajče,je to totéž,jako by mne nutil koukat na hodinové nasestříhané rodinné video z loňské dovolené,což je nad mé síly...
Napíšu o tom,jak to dělám já.Většina fotek je upravena během několika vteřin.
Zásadu mám takovou,že zpracovávám jen ty fotky,které se už ve foťáku podařilo vyfotit ostře a se správnou expozicí.Výjimkou mohou být zvláště cenné momentky,ale to bude při focení orchidejí docela vyjímečný případ...
Než stáhnu fotky z karty,udělám si v zoneru novou složku s názvem,a do ní úlovek zkopíruji (mám soubor OBRÁZKY,v něm ROK 2012 a tam nový soubor KVETENÍ ÚNOR)
Po stažení to projedu,a smažu nepovedené.Vyberu si fotku k úpravě a překliknu vpravo nahoře na EDITOR.
Fotku v editoru zvětším 1:1,zkontroluji ostrost a detaily,a přistoupím k úpravě.
Jelikož fotím nakřivo (pokud nemám stativ),první úprava je srovnání horizontu - zkratka H.
Potom příjde na řadu ořez - zkr. C.Ten je důležitý,vytvoří kompozici,odstraní nedůležité a rušivé části fotky.
Potom zkr. shift E udělám změnu velikosti-pokud chci fotky posílat na web.Většina galerií skousne rozměry na šířku 1000 pix.-takto to mám přednastavené,metodu používám "supersampling".
Po zmenšení je třeba fotku DOOSTŘIT...!!!...zkr. ctrl.5 ,většinou stačí 100-150 %
Úprava expozice se dělá třemi způsoby - KŘIVKY , GAMA korekce a nejjednodušeji kliknutím na AUTOMATICKY VYLEPŠIT nahoře na liště.
Křivky - shift C , a gama- ctrl. 1 - to je dobré zkoušet a naučit se.Raději používám gama korekci,není tak brutální.Křivky upravují úroveň histogramu-to je graf,kde jsou rozloženy odstíny od černé po bílou a jejich intenzita.
Pak udělám rámeček - jednoduchou jednopixelovou linku pomocí zkr. ctrl.+shift+B a je hotovo.
Nakonec je třeba soubor uložit.POZOR!!! - vždycky ukládejte jako nový soubor - ctrl.+shift.+S a ten pojmenujte-např. web.001,catleya.001 atd.Zeptá se vás to na jpeg kvalitu - naše fórum vás pustí do 200 KB.Klik - a je to tam.Pokud to neuděláte, a kliknete na "uložit",definitivně jste pozměnili soubor původní...!!!
Takže jiná úprava - např. pro tisk -je ztracená.Před uložením je každá úprava vratná - modrá zahnutá šipka nahoře.
Celé toto kouzlení trvá - po zaškolení - cca 10-30 vteřin...
V dalších vstupech vám zkusím dát několik tipů na spec. úpravy-např. odstranění chromatické aberace,kterou vám do fotky - bez vašeho svolení - propašoval váš objektiv,retušování pomocí klonovacího razítka a - pokud bude zájem - úprava fotky pro tisk...
Dobré světlo a trpělivost..