Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 22. lis 2024 22:58:24

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 448 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 45  Další
 fotovlákno 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: fotovlákno
a ešte jedna podobná
...pôvodne zaberala cca 5,4 MB

Přílohy:
2012_02_25_0327_1.jpg
2012_02_25_0327_1.jpg [ 111.65 KiB | Zobrazeno 4080 krát ]
ned 26. úno 2012 0:35:17

... a ďalšia vec - často mám problém s vyvážením bielej a červenú a fialovú resp. cyklámenovú pomerne často netrafí na realitu :(
Väčšinou fotím na Canon EOS 450D, ale mám len setový objektív a pevnú 50 - tku s f1.8, lenže tá ostrí až od cca 50 cm :(...statív som na výstavu samozrejme netrepala...a škoda, že ani tú 50-tku. Ten seťák chcem vymeniť čo najskôr (aj ked neviem za aký, len nejako zatial chýbajú euráče :(.

ned 26. úno 2012 0:41:01

to Betina2-tak to jsme se tam museli potkat... :!: 8-)
Dneska jen krátce,k některým věcem se ještě vrátím.Důležité je fotku po zmenšení VŽDYCKY DOOSTŘIT... :!: :!: :!:

ned 26. úno 2012 2:19:32
Profil Zobrazit autorovy stránky

mám Panasonic FZ-38 a když dám větší ISO tak od 200 nahoru je do děs šíleně to šumí většinou nastavuji od 80 do 200
rozlišení vždy dávám největší když upravuji vždy se vždy něco sníží ;)

ned 26. úno 2012 20:54:53

Betina2 píše:
... a ďalšia vec - často mám problém s vyvážením bielej a červenú a fialovú resp. cyklámenovú pomerne často netrafí na realitu :(
Väčšinou fotím na Canon EOS 450D, ale mám len setový objektív a pevnú 50 - tku s f1.8, lenže tá ostrí až od cca 50 cm :(...statív som na výstavu samozrejme netrepala...a škoda, že ani tú 50-tku. Ten seťák chcem vymeniť čo najskôr (aj ked neviem za aký, len nejako zatial chýbajú euráče :(.

Na focení makra bude ta 50- ka určitě lepší, je skvěle světelná,jde o to,co "na plnou díru" (clona 1,8) udělá kresba,některá skla "měknou"... :?:
Zkus si vyvážit bílou před focením,uvidíš ten rozdíl... :roll: :!:

S objektivem canon ti neporadím,ale poradili by ti na www.fotografovani.cz , určitě to tam najdeš v diskusi o canonech... ;)

ned 26. úno 2012 22:39:54
Moderátor

Betina 2,
možností makro objektivů je spousta. Několik firem dělá pro Canon špičkové objektivy , Sigma , Tamron, Zeis, a jiné. Jde jen o cenu.
Na začátek bych bral něco z bazaru a je možnost si to vyzkoušet. Cena tak kolem 200-300 ojro. orginaly pro Canon APS-C najdeš zde, http://www.canon.cz/For_Home/Product_Fi ... index.aspx Ceny v bazaru moc neklesají a objetivy mají celkem dost trvalou hodnotu. V poslední době jdou cenově nahoru. Další je Sigma a má vynikající makroobjektivy.
http://www.sigmaphoto.com/shop/macro-lenses,
Tamron http://www.tamron.com/en/photolens/
http://www.tokinalens.com/pdf/tokina-catalog.pdf
atd.

pon 27. úno 2012 11:27:20

Ďakujem za nápady, skúsim tú pevnú 50-tku, zatial som ju používala viac menej na portréty, makro mi to neurobí, ale pokial by som urobila výrezje fakt, že bokeh spraví krásny.....no ved skúsim aj kvietky, v domácich podmienkach je to lahšie než na výstave. NAatavím si všetko v klude a poskúšam....Ten objektív origoš Canoňácky by bol super, ale money momentálne nejsou :(. A vlastne najmä ten záklaďák som chcela meniť. Ved niečo prelúskam a zistím a uvidím....segra má makroobjektív, ale na olumpus a ten mi nepasuje na bajonet, kamoška zas má Sigmu ale tiež na bajonet nesadne ....:( takže jedine naklusať asi do toho bazáru pre začiatok, alebo objednať cez net a skúsiť, alebo sa trápiť s tým čo mám....no ja som len taký amatér samouk, takže každá rada mi je drahá. Ako vraví mangel, čím dlhšie fotím, tak tým horšie :(.
Kedysi som fotila na film a aj farby aj celková atmosféra mi prišla lepšia...no treba si asi zvyknúť, že je iná doba :)
A ešte jedna vec, doma sa snažím fotiť bez blesku, farby sú prirodzenejšie a detaily sú lepšie vykreslené, závisí aj na pozadí, ako si ho naštelujem :) Ale napr. v tom skleníku niektoré zábery bez blesku mi prišli tmavé a iné s bleskom zase prepálené, problém vidím v tom, že strop bol s bielou tkaninou a nie sklom ale to si len myslím.....nehovorím už o ostrosti, takže ked som to doma niatiahla do compu, tak tretina šla hned do koša :( Asi fakt fotiť neviem :( a zhoršuje sa to ked sa snažím :(
Ale inak kvety boli naaranžované fakt úžasne :)

pon 27. úno 2012 15:49:53
Moderátor

Kdo by řekl, že zeď za květem je bílá. :lol:
Je fakt, že v programu se dá fotka od originálu naprosto změnit.

Přílohy:
Poznámka: Po úpravě
Barkeria halbingeri.jpg
Barkeria halbingeri.jpg [ 128.79 KiB | Zobrazeno 3895 krát ]
Poznámka: originál
Barkeria halbingeri 22.jpg
Barkeria halbingeri 22.jpg [ 122.97 KiB | Zobrazeno 3883 krát ]

stř 29. úno 2012 22:31:27

olaw píše:
Kdo by řekl, že zeď za květem je bílá. :lol:
Je fakt, že v programu se dá fotka od originálu naprosto změnit.

Stačí obyč program a i tak se daj dělat divy :mrgreen:

http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate
https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/

stř 29. úno 2012 22:59:43

to orchidejky-souhlas,na úpravy stačí opravdu obyčejný program... :!:
Pokusím se v několika vstupech o těch nejběžnějších úpravách v zoneru poreferovat... :mrgreen:
Postprocessing (pozor-nejedná se o neslušné slovo...!:)) by měl ovládat každý,kdo chce své fotky sdílet.Mají-li to totiž druzí vydržet až do konce,je třeba,aby fotky prošly základní selekcí a úpravou.Pokud někdo vysype kartu z foťáku přímo na rajče,je to totéž,jako by mne nutil koukat na hodinové nasestříhané rodinné video z loňské dovolené,což je nad mé síly... :twisted:
Napíšu o tom,jak to dělám já.Většina fotek je upravena během několika vteřin.
Zásadu mám takovou,že zpracovávám jen ty fotky,které se už ve foťáku podařilo vyfotit ostře a se správnou expozicí.Výjimkou mohou být zvláště cenné momentky,ale to bude při focení orchidejí docela vyjímečný případ... :?
Než stáhnu fotky z karty,udělám si v zoneru novou složku s názvem,a do ní úlovek zkopíruji (mám soubor OBRÁZKY,v něm ROK 2012 a tam nový soubor KVETENÍ ÚNOR)
Po stažení to projedu,a smažu nepovedené.Vyberu si fotku k úpravě a překliknu vpravo nahoře na EDITOR.
Fotku v editoru zvětším 1:1,zkontroluji ostrost a detaily,a přistoupím k úpravě.
Jelikož fotím nakřivo (pokud nemám stativ),první úprava je srovnání horizontu - zkratka H.
Potom příjde na řadu ořez - zkr. C.Ten je důležitý,vytvoří kompozici,odstraní nedůležité a rušivé části fotky.
Potom zkr. shift E udělám změnu velikosti-pokud chci fotky posílat na web.Většina galerií skousne rozměry na šířku 1000 pix.-takto to mám přednastavené,metodu používám "supersampling".
Po zmenšení je třeba fotku DOOSTŘIT...!!!...zkr. ctrl.5 ,většinou stačí 100-150 %
Úprava expozice se dělá třemi způsoby - KŘIVKY , GAMA korekce a nejjednodušeji kliknutím na AUTOMATICKY VYLEPŠIT nahoře na liště.
Křivky - shift C , a gama- ctrl. 1 - to je dobré zkoušet a naučit se.Raději používám gama korekci,není tak brutální.Křivky upravují úroveň histogramu-to je graf,kde jsou rozloženy odstíny od černé po bílou a jejich intenzita.
Pak udělám rámeček - jednoduchou jednopixelovou linku pomocí zkr. ctrl.+shift+B a je hotovo.
Nakonec je třeba soubor uložit.POZOR!!! - vždycky ukládejte jako nový soubor - ctrl.+shift.+S a ten pojmenujte-např. web.001,catleya.001 atd.Zeptá se vás to na jpeg kvalitu - naše fórum vás pustí do 200 KB.Klik - a je to tam.Pokud to neuděláte, a kliknete na "uložit",definitivně jste pozměnili soubor původní...!!!
Takže jiná úprava - např. pro tisk -je ztracená.Před uložením je každá úprava vratná - modrá zahnutá šipka nahoře.
Celé toto kouzlení trvá - po zaškolení - cca 10-30 vteřin... :!: :mrgreen:
V dalších vstupech vám zkusím dát několik tipů na spec. úpravy-např. odstranění chromatické aberace,kterou vám do fotky - bez vašeho svolení - propašoval váš objektiv,retušování pomocí klonovacího razítka a - pokud bude zájem - úprava fotky pro tisk... 8-)
Dobré světlo a trpělivost.. :!: :P

sob 03. bře 2012 7:04:06
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 448 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 45  Další