Cibule, hlízy, oddenky...
Autor |
Zpráva |
radzak
|
Re: Cibule, hlízy, oddenky...
Také chválím ten celkový pohled. Příklad toho, jak to má ve skleníku vypadat.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
ned 28. srp 2011 21:34:13 |
|
|
karel_t
|
tommy píše: karel_t, olaw - krásné kytky, tak já asi taky něco nasázím ven . T. Tomáši, vůbec se toho neboj, kromě C. intaminatum, mirabile a graecum mám všechny brambury venku. K.
|
pon 29. srp 2011 10:29:12 |
|
|
tommy
|
Tak zase něco kvete. První je Nerine masoniorum z čeledi amarylkovitých; je drobounká, s květy o průměru do 2 cm a tenkými, na průřezu oválnými listy. Patří do větší skupiny "letních" až stálezelených nerine, kam patří také daleko známější Nerine bowdenii (její řezaná květenství se občas objevují v květinářství). Zvláštností nerin je, že semena zrají velmi rychle, během pár týdnů, a dají se úspěšně vypěstovat i na tom řezaném květenství; kytky jsou většinou samosprašné. Po výsevu to ale do květu pár let trvá . Na druhé fotce je Bessera elegans z čeledi Themidaceae, mexická kytka, dost "vratká" - nesnáší přelití, hlízky rády hnijí. Moc mi nejde, letos kvetení skoro nestojí za řeč a květ je focený už skoro vadnoucí - nestíhám. Třetí a pro dnešek poslední je Avonia quinaria ssp. quinaria z čeledi šruchovitých - není to cibulovina, vytváří tzv. kaudex. Taky se ji teprve učím. Kvítky jsou asi půldruhého centimetru široké a otvírají se odpoledne, večer zvadnou. Kytka je cizosprašná, mám dva kusy a květy se krásně střídají, takže se mi nepovedlo opylení. Asi si budu muset dát nějaký pyl do lednice. T.
|
ned 11. zář 2011 0:28:02 |
|
|
Zdenka
|
Moc pěkný a zajímavý kytičky.
|
ned 11. zář 2011 9:19:55 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Tommy: Máte i africké cibulovny? (Romulea, Sparaxis, Geissorhiza, Iris.....)
|
ned 11. zář 2011 11:04:54 |
|
|
tommy
|
Karlosi, snažím se specializovat na Amaryllidaceae (Haemanthus a Nerine) a Hyacinthaceae (Daubenya, Massonia, Lachenalia a Polyxena), i když občas se neubráním a zkouším i některé Iridaceae, ale ne ty, které jste jmenoval - neměl jsem čas si o nich něco víc přečíst, je jich strašně moc. Takže vím, že existují a jsou krásné, ale zatím na ně nedošlo. Možná v budoucnu. A Vy něco z tohohle sortimentu máte? T.
|
ned 11. zář 2011 12:42:49 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Tommy: Díky. Ne, zatím ne, ale zdají se mi hodně atraktivní.....jakkoliv asi ne vyloženě snadné..... něco nabízí koexflor, tak jsem si řek že se zeptám, zda-li je nepěstujete............
|
ned 11. zář 2011 15:05:25 |
|
|
tommy
|
Zimní cibule z jižní Afriky se pomalu probouzejí. Massonia depressa je asi nejobyčejnější z masonií. V podzemí je cibule velká asi jako vlašský ořech, ze které na podzim vyrostou dva široké, masité, k substrátu přitisknuté listy (takhle rostou všechny masonie); u většiny forem jsou hladké, občas se vyskytnou jedinci s listy pokrytými bradavičkami. Tady na fotkách ve stadiu rašení. Uprostřed mezi listy je květenství, v tuhle chvíli ještě kryté listeny. Na čtvrté fotce je příbuzná Massonia pustulata, ta má naopak listy většinou bradavičnaté, jen občas hladké . T.
|
sob 17. zář 2011 18:11:20 |
|
|
tommy
|
Letní jihoafrické cibule naopak končí vegetaci a začínají kvést, tady Cyrtanthus sanguineus. Květ má průměr asi 10 cm. Z Evropy by tu byl Cyclamen cilicium (od už představených C. hederifolium a C. graecum se liší chyběním "oušek" na bázi korunních lístků), Jižní Ameriku zastupuje hybrid Hippeastrum 'Sweet Lilian'. T.
|
sob 17. zář 2011 18:17:35 |
|
|
Zdenka
|
tommy píše: Zimní cibule z jižní Afriky se pomalu probouzejí. Massonia depressa je asi nejobyčejnější z masonií. V podzemí je cibule velká asi jako vlašský ořech, ze které na podzim vyrostou dva široké, masité, k substrátu přitisknuté listy (takhle rostou všechny masonie); u většiny forem jsou hladké, občas se vyskytnou jedinci s listy pokrytými bradavičkami. Tady na fotkách ve stadiu rašení. Uprostřed mezi listy je květenství, v tuhle chvíli ještě kryté listeny. Na čtvrté fotce je příbuzná Massonia pustulata, ta má naopak listy většinou bradavičnaté, jen občas hladké . T. To jsou úžasný rostliny, vůbec o nich nic nevím. Musím si je trochu nastudovat.
|
sob 17. zář 2011 19:50:47 |
|
|