Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 08. lis 2024 16:30:13

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 Uhnilé Oncidium 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Uhnilé Oncidium
jitol píše:
Mno...já tedy urážku postřehla-tedy podle mého prohlášení, že je rostlina méněcenná a nemá cenu ji zachraňovat je urážející.
Je jasné, že každému se líbí něco jiného, někdo má rád červenou barvu, někdo modrou atd...., ale tady jde-alespoň mě o tu etickou stránku-tedy o to, že rostlina je živá a pokud jde zachránit a majitelka ji zachránit očividně chce, tak je přece jedno, jestli je to hybrid, nebo botanika-prostě je to živá rostlina. Pro ní cenu má a to je důležité. Polopatické vysvětlení toho jak to myslím opět z kynologie- voříšek, nebo přešlechtěný pes s tituly (ostatně on za to nemůže-přešlechtili jej lidé) - podle mého-šup s ním na veterinu a zachránit.
Jinak vašich zkušeností i rad si opravdu vážím!

zvolila jste přirovnání se psem. Myslím, že srovnáváte nesrovnatelné, ale budiž. Osobně si myslím, že pes, kterému obstaráte takové bydlení, stravu a podmínky, až mu jde o život, tak ten od vás uteče. To orchidea nemůže.
Na jednu stranu souhlasím s Pavlem. Pokud jde o Oncidium za necelou stokorunu, možná je opravdu lepší koupit novou rostlinu, než věnovat spostu času a energie záchraně s pochybným koncem.
Ale taky souhlasím s Vámi a docela dobře chápu, že stejně kladný vztah můžete mít k prokříženým hybridům jako jiný k botanice.
Takže Dejně přeju hodně štěstí, aby se dobrá věc podařila :)

www.orchideje.freepage.cz

čtv 08. zář 2011 13:08:20

No kdyby to oncidko stálo stovku, tak bych možná byla nějaká minimální šance na popelnici, ale stálo skoro 400, navíc to byl dárek k promoci, o to víc mě to mrzí.

čtv 08. zář 2011 14:30:59

dejna05 píše:
No kdyby to oncidko stálo stovku, tak bych možná byla nějaká minimální šance na popelnici, ale stálo skoro 400, navíc to byl dárek k promoci, o to víc mě to mrzí.

Teď už je to stejně jedno. Ať se ozve ten, kdo nikdy nezničil nějakou orchidej :mrgreen: Největší problém je naučit se orchideje správně zalévat. Jsou tací, co se to nenaučí nikdy.

čtv 08. zář 2011 14:40:53
Profil Zobrazit autorovy stránky

dejna05 píše:

Zkus to na mechu, jak mladou, tak staré pahlízy. Ono je statečné, obrazí.

čtv 08. zář 2011 15:41:32

Opakuji svůj příspěvek pro nepoučitelné:
Znovu si dovoluji doporučit vyřazování silněji napadených rostlin z kultury a jen trochu podezřelé rostliny, byť levné, nekupovat. V konečném výsledku to je levnější, méně pracné a šetrné k našemu zdraví. Rostliny s latentní virózou většinou nerozeznáme, ale jsou choulostivější k napadení houbami a bakteriemi. Snahou o zachraňování levných nebo zdarma získaných mrzáků si můžeme zasvinit celou sbírku.
Dodávám- některé choroby jsou těžko léčitelné a velmi invazívní. Mnohé nemoci a škůdci od Holanďanů jsou rezistentní vůči postřikům.

čtv 08. zář 2011 17:25:28

Paphio píše:
Opakuji svůj příspěvek pro nepoučitelné:
Znovu si dovoluji doporučit vyřazování silněji napadených rostlin z kultury a jen trochu podezřelé rostliny, byť levné, nekupovat. V konečném výsledku to je levnější, méně pracné a šetrné k našemu zdraví. Rostliny s latentní virózou většinou nerozeznáme, ale jsou choulostivější k napadení houbami a bakteriemi. Snahou o zachraňování levných nebo zdarma získaných mrzáků si můžeme zasvinit celou sbírku.
Dodávám- některé choroby jsou těžko léčitelné a velmi invazívní. Mnohé nemoci a škůdci od Holanďanů jsou rezistentní vůči postřikům.

Ale tady nejde o napadenou rostlinu. Je to poněkud mimo mísu. Většina evropských pěstitelů dodává rostliny v rašeliníku. Velice důležité je, po koupi rostliny vysypat, prohlédnout a přesadit do svého substrátu a to i Baumaxáky, kde s nimi zacházejí až je to neuvěřitelné.

čtv 08. zář 2011 18:49:23
Moderátor

To bude zase mazáního přátelé.
Jen doporučím, co dělával a teď mě z neznámých důvodů nedělá, Pavel, držte se prosím tématu. Není na místě zde rozebírat, kdo koho uráží či ne. Fórum je především o tom, aby jsme poradili a ne o tom, aby jsme odpovídali na něčí pocity/názory.

čtv 08. zář 2011 19:12:36
Administrátor

olaw píše:
To bude zase mazáního přátelé.
Jen doporučím, co dělával a teď mě z neznámých důvodů nedělá, Pavel, držte se prosím tématu. Není na místě zde rozebírat, kdo koho uráží či ne. Fórum je především o tom, aby jsme poradili a ne o tom, aby jsme odpovídali na něčí pocity/názory.

Jardo, máš jedničku s hvězdičkou :mrgreen: Já už na některé věci nemám sílu ;)
Hezký den
Pavel

čtv 08. zář 2011 20:52:15

Přesně tak, nevnucovat někomu své názory, ale odpovídat -poradit a podělit se se svými zkušenostmi. :)
Držím palce, aby se dílo podařilo a Oncídko to přežilo.

Naposledy upravil jitol dne čtv 08. zář 2011 21:45:36, celkově upraveno 1

čtv 08. zář 2011 21:43:36

tak já to shrnu, dejna05 - protože máš k rostlině citový vztah - byl to dárek, chceš se pokusit rostlinu zachranit. To je v pořádku a bylo tady zmíněno několik postupů, z kterých si můžeš vybrat. Já za sebe mám nejlepší zkušenosti s rašeliníkem. Z druhé strany tě to bude stát poměrně dost úsilí, nebude to v pořádku za měsíc a rostlina může znovu kvést za rok i déle. Možná budeš bojovat i se škudci, či bakteriozami, protože oslabené rostliny jsou k tomu náchylnější. To jsou ty zmiňované, ne zanedbatelné výdaje.
A ponaučení, které z toho plyne - ať si domů přineseš rostlinu z Baumaxu nebo od pěstitele, hybrid nebo přírodní druh, vždy se doporučuje přesadit do nového substrátu, takového, který vyhovuje tvým rostlinám v tvých podmínkách.

čtv 08. zář 2011 21:44:24
Profil ICQ
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další