Autor |
Zpráva |
wiolan
|
Re: Uhnilé Oncidium
jitol píše: Mno...já tedy urážku postřehla-tedy podle mého prohlášení, že je rostlina méněcenná a nemá cenu ji zachraňovat je urážející. Je jasné, že každému se líbí něco jiného, někdo má rád červenou barvu, někdo modrou atd...., ale tady jde-alespoň mě o tu etickou stránku-tedy o to, že rostlina je živá a pokud jde zachránit a majitelka ji zachránit očividně chce, tak je přece jedno, jestli je to hybrid, nebo botanika-prostě je to živá rostlina. Pro ní cenu má a to je důležité. Polopatické vysvětlení toho jak to myslím opět z kynologie- voříšek, nebo přešlechtěný pes s tituly (ostatně on za to nemůže-přešlechtili jej lidé) - podle mého-šup s ním na veterinu a zachránit. Jinak vašich zkušeností i rad si opravdu vážím! zvolila jste přirovnání se psem. Myslím, že srovnáváte nesrovnatelné, ale budiž. Osobně si myslím, že pes, kterému obstaráte takové bydlení, stravu a podmínky, až mu jde o život, tak ten od vás uteče. To orchidea nemůže. Na jednu stranu souhlasím s Pavlem. Pokud jde o Oncidium za necelou stokorunu, možná je opravdu lepší koupit novou rostlinu, než věnovat spostu času a energie záchraně s pochybným koncem. Ale taky souhlasím s Vámi a docela dobře chápu, že stejně kladný vztah můžete mít k prokříženým hybridům jako jiný k botanice. Takže Dejně přeju hodně štěstí, aby se dobrá věc podařila
_________________ Přeji hezký den, Věra
www.orchideje.freepage.cz
|
čtv 08. zář 2011 13:08:20 |
|
|
dejna05
Registrován: stř 07. zář 2011 19:26:01 Příspěvky: 10 Bydliště: Jaroměřice n./Rok., Třebíčsko
|
No kdyby to oncidko stálo stovku, tak bych možná byla nějaká minimální šance na popelnici, ale stálo skoro 400, navíc to byl dárek k promoci, o to víc mě to mrzí.
|
čtv 08. zář 2011 14:30:59 |
|
|
radzak
|
dejna05 píše: No kdyby to oncidko stálo stovku, tak bych možná byla nějaká minimální šance na popelnici, ale stálo skoro 400, navíc to byl dárek k promoci, o to víc mě to mrzí. Teď už je to stejně jedno. Ať se ozve ten, kdo nikdy nezničil nějakou orchidej Největší problém je naučit se orchideje správně zalévat. Jsou tací, co se to nenaučí nikdy.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
čtv 08. zář 2011 14:40:53 |
|
|
Zdenka
|
dejna05 píše: No kdyby to oncidko stálo stovku, tak bych možná byla nějaká minimální šance na popelnici, ale stálo skoro 400, navíc to byl dárek k promoci, o to víc mě to mrzí. Zkus to na mechu, jak mladou, tak staré pahlízy. Ono je statečné, obrazí.
|
čtv 08. zář 2011 15:41:32 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2877 Bydliště: Hradec Králové
|
Opakuji svůj příspěvek pro nepoučitelné: Znovu si dovoluji doporučit vyřazování silněji napadených rostlin z kultury a jen trochu podezřelé rostliny, byť levné, nekupovat. V konečném výsledku to je levnější, méně pracné a šetrné k našemu zdraví. Rostliny s latentní virózou většinou nerozeznáme, ale jsou choulostivější k napadení houbami a bakteriemi. Snahou o zachraňování levných nebo zdarma získaných mrzáků si můžeme zasvinit celou sbírku. Dodávám- některé choroby jsou těžko léčitelné a velmi invazívní. Mnohé nemoci a škůdci od Holanďanů jsou rezistentní vůči postřikům.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
čtv 08. zář 2011 17:25:28 |
|
|
Míra
|
Paphio píše: Opakuji svůj příspěvek pro nepoučitelné: Znovu si dovoluji doporučit vyřazování silněji napadených rostlin z kultury a jen trochu podezřelé rostliny, byť levné, nekupovat. V konečném výsledku to je levnější, méně pracné a šetrné k našemu zdraví. Rostliny s latentní virózou většinou nerozeznáme, ale jsou choulostivější k napadení houbami a bakteriemi. Snahou o zachraňování levných nebo zdarma získaných mrzáků si můžeme zasvinit celou sbírku. Dodávám- některé choroby jsou těžko léčitelné a velmi invazívní. Mnohé nemoci a škůdci od Holanďanů jsou rezistentní vůči postřikům. Ale tady nejde o napadenou rostlinu. Je to poněkud mimo mísu. Většina evropských pěstitelů dodává rostliny v rašeliníku. Velice důležité je, po koupi rostliny vysypat, prohlédnout a přesadit do svého substrátu a to i Baumaxáky, kde s nimi zacházejí až je to neuvěřitelné.
|
čtv 08. zář 2011 18:49:23 |
|
|
olaw
Moderátor
|
To bude zase mazáního přátelé. Jen doporučím, co dělával a teď mě z neznámých důvodů nedělá, Pavel, držte se prosím tématu. Není na místě zde rozebírat, kdo koho uráží či ne. Fórum je především o tom, aby jsme poradili a ne o tom, aby jsme odpovídali na něčí pocity/názory.
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
čtv 08. zář 2011 19:12:36 |
|
|
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3346 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
olaw píše: To bude zase mazáního přátelé. Jen doporučím, co dělával a teď mě z neznámých důvodů nedělá, Pavel, držte se prosím tématu. Není na místě zde rozebírat, kdo koho uráží či ne. Fórum je především o tom, aby jsme poradili a ne o tom, aby jsme odpovídali na něčí pocity/názory. Jardo, máš jedničku s hvězdičkou Já už na některé věci nemám sílu Hezký den Pavel
|
čtv 08. zář 2011 20:52:15 |
|
|
jitol
Registrován: čtv 09. čer 2011 23:09:42 Příspěvky: 85 Bydliště: Praha 4
|
Přesně tak, nevnucovat někomu své názory, ale odpovídat -poradit a podělit se se svými zkušenostmi. Držím palce, aby se dílo podařilo a Oncídko to přežilo.
Naposledy upravil jitol dne čtv 08. zář 2011 21:45:36, celkově upraveno 1
|
čtv 08. zář 2011 21:43:36 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
tak já to shrnu, dejna05 - protože máš k rostlině citový vztah - byl to dárek, chceš se pokusit rostlinu zachranit. To je v pořádku a bylo tady zmíněno několik postupů, z kterých si můžeš vybrat. Já za sebe mám nejlepší zkušenosti s rašeliníkem. Z druhé strany tě to bude stát poměrně dost úsilí, nebude to v pořádku za měsíc a rostlina může znovu kvést za rok i déle. Možná budeš bojovat i se škudci, či bakteriozami, protože oslabené rostliny jsou k tomu náchylnější. To jsou ty zmiňované, ne zanedbatelné výdaje. A ponaučení, které z toho plyne - ať si domů přineseš rostlinu z Baumaxu nebo od pěstitele, hybrid nebo přírodní druh, vždy se doporučuje přesadit do nového substrátu, takového, který vyhovuje tvým rostlinám v tvých podmínkách.
|
čtv 08. zář 2011 21:44:24 |
|
|