Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je sob 23. lis 2024 23:35:35

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
 paphiopedilum pro začátečníka 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: paphiopedilum pro začátečníka
radzak píše:
Tenkrát bylo určení jednoduché-jiná podobná kytka tady prostě nebyla. :lol:

Za fotku moc děkuju -je to zajímavý. V článku ve Zpravodaji jsem se dočetla ,že první rostliny(P.Maudiae) se sem dostaly od zahraničních firem , v předválečných letech .Právě ,že se neví jestli bylo dovezeno skutečné P.Maudie nebo příbuzné hybridy. Nezůstaly zachovány doklady ani jmenovky tak proto je v tom nejasno.Množení probíhalo vegetativně tak se dá předpokládat ,že byly zakoupené hybridy zachovány do dneška. Tak nevím ;)

sob 13. srp 2011 23:15:16
Profil Zobrazit autorovy stránky
Administrátor

No, teď mě mrzí, že se k této zajímavé diskuzi dostávám až teď :cry: Padlo tady spousta zajímavých a poučných informací (hlavně od Haki o původu rostlin typu Maudiae v ČR ;) ). Jinak se přikláním k Radkovu názoru, že Jardovo pafíčko nebylo "čisté" Maudiae. Naprosto jednoznačně v něm (stejně jako Radek) vidím curtisii nebo superbiens (curtisii je v současnosti stejně jen synonymem pro superbiens :mrgreen: ). Mimo již Radkem řečených znacích bych ještě přidal mramorování listů. Tam kde bylo v křížení použito superbiens, jsou světlé plošky mramorování výrazně světlejší, než u křížení kde tento druh chybí. Na fotkách z botanky to u tvaru květu zas až tak jasné není. Dokonce se mi zdá, že se na obou uvedených fotkách liší kontrast mramorování na listech (což by ukazovalo na rozdílné rostliny). Samožřejmě ale nemůžu vyloučit optický klam.
Mám doma čerstvě jedno Paph. Clair de Lune (snad správně určené, bo také původem pochází odkudsi z Prahy :lol: ) a čísté superbiens (koupené jako curtisii). Nafotím kresbu listů ať je to jasné :mrgreen: Bohužel Maudiae, lawrenceanum ani callosum nemám, takže fotkami pro porovnání sloužit nemůžu.
A konečně označení "typ Maudiae" se pro křížení, jejichž základ tvoří P. callosum a P. lawrenceanum (a pak spousta dalších ze sekce Sigmatopetalum), v dnešní používá celkem běžně. Sehnat v dnešní době zaručeně čisté Maudiae tedy asi nebude moc snadné.
hezký den
Pavel

pon 15. srp 2011 8:13:57

Mramorování listů u superbiens (i jeho synonyma curtisii) není tak jednoznačné. Vyskytují se rostliny s výrazným mramorováním i skoro neznatelným, takže jsou listy téměř zelené. Zrovna takové rozdíly bývají i u Paph. callosum.

pon 15. srp 2011 9:34:59
Administrátor

Radku, máš samozřejmě pravdu. Vycházel jsem z toho mého vlastního a z toho co jsem doposud viděl (a hlavně pamatoval ;) ). Na internetu jsou vidět různě kontrastní typy.
Hezký den
Pavel

pon 15. srp 2011 11:04:33

Tak jen tak pro zajímavost přidávám fotku,též údajného p.maudie

Přílohy:
IMG_1445.JPG
IMG_1445.JPG [ 149.92 KiB | Zobrazeno 3693 krát ]
238.JPG
238.JPG [ 175.98 KiB | Zobrazeno 3693 krát ]
pon 15. srp 2011 11:43:03

tak přidávám také to své Clair de Lune

Přílohy:
FIL5220.JPG
FIL5220.JPG [ 100.65 KiB | Zobrazeno 3687 krát ]
pon 15. srp 2011 12:57:07
Profil ICQ

Zjišťuji, že mé údajné Maudiae je ve skutečnosti popsáno Paph. hybr. aff Maudiae. Nevím, co to přesně znamená, ale čisté to tedy asi nebude. Fotku mám, ale nemám teď čas ji zmenšovat. Mám ho od Explantexu. Jednou kvetlo, bohužel ne u mne. Takže asi nezbude než si počkat.

pon 15. srp 2011 22:02:54
Moderátor

S listím je to Pavle asi takhle.
Fotky jsou asi 7 let staré, tak se za ně omlouvám, ale v té době jsem neměl moc dobrý přístroj.
Ty fotky z botanky, co jsem dával, tak jsou od sebe také pár let a tak jsem mohl zachytit rostliny v jiné fázi květu. Každopádně jsou to ty samé rostliny, jako ta, kterou jsem vlastnil. Ta botanická je má už opravdu velmi dlouho, ale o jaké křížení se jedná, nepoznám. Zda je to opravdu Maudiae, ví jen ten, kdo je tam přinesl. No, brzy se tam vypravím, tak bych mohl zjistit podrobnosti.

Přílohy:
paphiopedilum Maudiae.JPG
paphiopedilum Maudiae.JPG [ 126.85 KiB | Zobrazeno 3659 krát ]

pon 15. srp 2011 22:17:17
Administrátor

Jardo, podle těch listů bych řekl. že v tom je superbiens/curtisii zamíchané. Pro porovnání přihazuji svoje slíbené fotky. te větší rostlina je Paph. Clair de Lune koupená před necelým měsícem od paní Gothardové. Podle jejich slov (a prý to potvrdil i Virens) je to nejlépe rostoucí pafíčko, které kdy měli. Původ zkusím ještě prověřit. Malá rostlina patří letos na jaře zakoupenému Paph. curtisii (od Popowa).
Hezký den
Pavel

Přílohy:
2024_Paph Clair de Lune.JPG
2024_Paph Clair de Lune.JPG [ 84.2 KiB | Zobrazeno 3645 krát ]
2026_Clair deLune + curtisii.JPG
2026_Clair deLune + curtisii.JPG [ 110.66 KiB | Zobrazeno 3645 krát ]
úte 16. srp 2011 7:28:49

Gabča píše:
Paph. hybr. aff Maudiae. Nevím, co to přesně znamená, ale čisté to tedy asi nebude.
Zkratka "aff." znamená "podobný" (z latinského "affinis"). V tomto případě tedy "hybridní pafiopedilum podobné (podobající se) P. 'Maudiae'". To "aff." se používá i u přírodních sběrů, kde není jisté určení - něčemu se to podobá, ale jistota není.
T.

úte 16. srp 2011 18:49:16
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další