Re: paphiopedilum pro začátečníka
No, teď mě mrzí, že se k této zajímavé diskuzi dostávám až teď
Padlo tady spousta zajímavých a poučných informací (hlavně od Haki o původu rostlin typu Maudiae v ČR
). Jinak se přikláním k Radkovu názoru, že Jardovo pafíčko nebylo "čisté" Maudiae. Naprosto jednoznačně v něm (stejně jako Radek) vidím curtisii nebo superbiens (curtisii je v současnosti stejně jen synonymem pro superbiens
). Mimo již Radkem řečených znacích bych ještě přidal mramorování listů. Tam kde bylo v křížení použito superbiens, jsou světlé plošky mramorování výrazně světlejší, než u křížení kde tento druh chybí. Na fotkách z botanky to u tvaru květu zas až tak jasné není. Dokonce se mi zdá, že se na obou uvedených fotkách liší kontrast mramorování na listech (což by ukazovalo na rozdílné rostliny). Samožřejmě ale nemůžu vyloučit optický klam.
Mám doma čerstvě jedno Paph. Clair de Lune (snad správně určené, bo také původem pochází odkudsi z Prahy
) a čísté superbiens (koupené jako curtisii). Nafotím kresbu listů ať je to jasné
Bohužel Maudiae, lawrenceanum ani callosum nemám, takže fotkami pro porovnání sloužit nemůžu.
A konečně označení "typ Maudiae" se pro křížení, jejichž základ tvoří P. callosum a P. lawrenceanum (a pak spousta dalších ze sekce Sigmatopetalum), v dnešní používá celkem běžně. Sehnat v dnešní době zaručeně čisté Maudiae tedy asi nebude moc snadné.
hezký den
Pavel