Autor |
Zpráva |
Danicka
Registrován: ned 22. úno 2009 18:24:32 Příspěvky: 308 Bydliště: Holice, Pardubicko
|
Re: cosi s listama
Pratele,tak prvni neblahy dusledek letneni-na Dendrobiu Phalenopis se mi udelaly takove shnile flicky,tak se chci zeptat,cim to mam osetrit a co s tim dal? Diky.
Přílohy:
Dendro fal nahnile fleky 1.JPG [ 98.31 KiB | Zobrazeno 4611 krát ]
|
pon 11. črc 2011 12:21:56 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
Daničko, Den. typu phalaenopsis se neletní. Je to celoročně teplomilná kytka a pokles nočních teplot pod 20 C jí nesvědčí. Tak hlavně jí vrať domů.
|
pon 11. črc 2011 12:33:30 |
|
|
Danicka
Registrován: ned 22. úno 2009 18:24:32 Příspěvky: 308 Bydliště: Holice, Pardubicko
|
Pratele,chci se zeptat- udelaly se mi na Vande u dvou listu dole fleky. Jsou bezove a mekci.Myslite,ze to muze byt od slunicka nebo je to nedej boze nejaka houba?
Přílohy:
oranzovo-cervena Vanda bezove skvrny.JPG [ 43.31 KiB | Zobrazeno 4546 krát ]
|
sob 23. črc 2011 10:33:03 |
|
|
radzak
|
Danicka píše: Pratele,chci se zeptat- udelaly se mi na Vande u dvou listu dole fleky. Jsou bezove a mekci.Myslite,ze to muze byt od slunicka nebo je to nedej boze nejaka houba? Myslím, že je to od sluníčka.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
sob 23. črc 2011 13:51:55 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Já tohle občas mám také, na rostlinách venku. Také to považuji od sluníčka. Ale u mne je to předpokládatelné. Máš je Dani vůbec venku? Te to tak opravdu možné? Má hodně sluníčka?
|
sob 23. črc 2011 18:19:58 |
|
|
Danicka
|
Milo ne,je ale na stole ve skle a odpolko a vecer na ne sviti-je to to,co ja porad rikam,ze jsou sice vpodstate daleko,ale slunicko na ne jde stejne.A co u tebe Milo-ted kvetou nejake pekne Vandicky?U toho maleho ulomku Epidendra od Miry se mi nahore snad dela vyhon-tak jsem zvedava,jestli to bude kvetni vyhon a kolik bude popr.kvetu.Jinak ja jsem vcera orchidejky prenesla domu,jelikoz hrozily,ze bude do konce mesice prset-nebyly totiz kryte-zejmena ty na tresni, a prselo jim do listu,ale krom toho Dendra pekne povyrostly a jen Cambrice ma netradicne vlnkovate listy.
|
sob 23. črc 2011 18:58:28 |
|
|
Míra
|
Tak jsem přemýšlel nad tou virozou a nějak se mi to nezdá. Virozní rostliny dokáží žít klidně dvacet let sice s deformovanými výhony nebo květy ale žijí. Tahle potvora včetně skvrn na listech dokáže rostlinu zcela zničit za několik týdnů a rostlina nepřežívá. Myslím, že důvodů proč tato choroba takhle postupuje je několik. Objevil jsem na rostlinách roztoče ne svilušky a všechny napadené rostliny, které tyto tečky měly je hostily. Zároveň jsem zjistil, že strašně neochotně koření a tudíž jsou zesláblé a to byť byly na jaře přesazeny do nových substrátů. Takže nezbylo nic jiného, než na 24 hodin všechny vytahat omýt, namočit do směsy Mospilan voda a 1dcl lihu. Staré napadené listy zprůsvitněly a tak byly odstraněny, rostlinám dán zcela nový substrát a poskytnuta speciální zálivka a postřik. Musím konstatovat, že to zatím vypadá velice dobře, výhony rostou, jsou čisté a listy, které skvrny měly tak se zelenají a nic nepostupuje. Zálivka a postřik jsou zatím ve stádiu vývoje a přípravek nemá naprosto nic společného s postřikovými látkami a jedy. Výsledky jsou zatím dobré ale čas ukáže, zda jde o přechodné zlepšení nebo to opravdu zabírá. Až budu mít stoprocentní jistotu, že to zabralo dám vědět a budu moci případnou látku poskytnout k použití i ostatním. Protože nemám vybavení a možnosti jako profesionálové, nemohu zaručit, že to budou snášet naprosto veškeré rostliny i když na druhou stranu to samé oni píší na svých přípravcích také. Mohu říci, že jak zálivka tak postřik byl aplikován na veškerou mojí sbírku cca 450-500 druhů. Byl to obrovský risk ale chtěl jsem vyloučit šíření choroby. Prozatím jsem nikde nezaregistroval sebemenší známku poškození. Doufejme, že se věc podaří.
|
pon 25. črc 2011 6:52:56 |
|
|
Marenka
|
K těm roztočům se přikláním, protože se mi zdá, že jsou listy poškozené, přitom chybí pavučina, kterou svilušky tvoří a také sviluška je vidět pouhým okem. Na jednom foru paní psala, že teprve poté, co syn sestrojil mikroskop, viděli hemžení nějakých breberek.
|
pon 25. črc 2011 7:18:14 |
|
|
Míra
|
Jo jinak jsem ještě zapoměl. Veškeré rostliny ošetřeny v rozmezí 5 dnů dvěma postřiky směsi Mospilan + Talstar protože pokud by zůstal jakýkoliv škůdce nemělo by léčení nejen smysl ale výsledky by nemuseli být optimální, protože jestliže to tito roztoči roznášeli, zkreslilo by to celkový výsledek.
|
pon 25. črc 2011 7:50:39 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Každý víme co je to za zoufalství, když s tou mojí kytičkou cosi je.Nejhorší je, že nevíte co co co sakra ! Pak zbyde jen zkoušet zkoušet...........škoda že není zatím jiná přesnější možnost určení. Jinak za mě poklona -ono to jinak bohužel nejde. Moje Coelogyne pandurata je chycená od minulého roku. Taky mě nebaví se na to koukat . Já jsem ráda že někdo takto experimentuje ,může se to zdát pro někoho jako šílenství -ale ty nekonečný fleky jsou taky pěkný šílenství.Přeju zdar-a jsem zájemce o postřik i když je to bez záruky.Klidně i za nějakou uhradu. Roztoči-měla jsem na Dendrobiu takový jakoby stálý prach.Možná že to bylo taky ono.
|
pon 25. črc 2011 8:09:41 |
|
|