Autor |
Zpráva |
tommy
|
Re: Paphiopedilum sukhakulii
Já nevím, ale moc bych na těch literárních údajích nebazíroval. Těch 25 cm může být maximální velikost, které prostě ne všechny klony dosáhnou. Nebo jde o přechodné zmenšení listů, až se kytka rozjede po přenesení od Paphia do tvých podmínek (nevím, jak dlouho ji máš), tak dorosteš do těch dvaceti - třeba to nebude letos, ale vždyť víš, jak jsou orchideje "pomalé" kytky... T.
|
úte 12. dub 2011 16:59:38 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5297 Bydliště: Hradec Králové
|
Mám ji od začátku roku 2010 v dubnu hned kvetla http://haki1.rajce.idnes.cz/Moje-orchideje/#53-Paphiopedilum_sukhakulii.jpg-ještě je tam na fotu vidět původní obal z pet flašky. Tak uvidíme-jasňačka.
|
úte 12. dub 2011 17:10:11 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
HAKI píše: No dobrá chlapi .............. .ALE STEJNĚ JAK TO ZAONAČIT S TĚMI LISTY? Ne že by mě to až tak vadilo ale delší by byly hezčí. Hnojím 100-150uS a to si myslím že je ve skleníku málo.Co? Myslím, že to je moc, pokud to je v každé zálivce. Většina neúspěchů s rodem Paphiopedilum je způsobena zasolením substrátu=přehnojením. Někdo si to zkrátka nenechá vysvětlit
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
úte 12. dub 2011 18:25:03 |
|
|
HAKI
|
Paphio píše: Někdo si to zkrátka nenechá vysvětlit Nenechala jsem si vysvětit kravinec.Dodnes jsem hnojila jak vy stejnou hodnotou. Ale když u mě byli brńáci vloni na koukačku už ve skleníku -tak taky říkali ,že moje kytky vypadají -že by snesly víc přihnojit dusíkatým hnojivem. Pane Klát upřímně vy si myslíte, že pěstování doma a ve skleníku je stejné? Nerostou ve skleníku kytky jinak ,lépe (podle toho co mám ) -proto potřebují vyšší hodnotu hnojiva -prostě o něco víc.Samozřejmě platí pro zdravý kytky.Fakt je to zásadní otázka.Střídám dusíkatá hnojiva z dolomitem a stimulátory růstu a vodou dešťovou nebo RO.Řekla jsem si že to budu dělat stále stejně .Jen se mě prostě teď po víc jak roce zdá že to je málo.
|
úte 12. dub 2011 19:22:34 |
|
|
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3346 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
Já bych to s těmi listy neonačil. Kdysi jsem koupil jeden Virensův hybrídek a první růžice, která kompletně vyrosta u mě byla o poznání menší. Prostě jen nestihla dorůst stejné velikosti původní. Druhá moje růžice pak byla pro změnu skoro dvojnásobná. Je to otázka ve které části roku růžice dorůstá a kdy nakvétá. Hnojení s tím podle mě moc nesouvisí. Já bych vše nechal tak jak je. Za rok uvidíš hezký den Pavel
|
úte 12. dub 2011 20:12:05 |
|
|
radzak
|
HAKI píše: Paphio píše: Někdo si to zkrátka nenechá vysvětlit Nenechala jsem si vysvětit kravinec.Dodnes jsem hnojila jak vy stejnou hodnotou. Ale když u mě byli brńáci vloni na koukačku už ve skleníku -tak taky říkali ,že moje kytky vypadají -že by snesly víc přihnojit dusíkatým hnojivem. Pane Klát upřímně vy si myslíte, že pěstování doma a ve skleníku je stejné? Nerostou ve skleníku kytky jinak ,lépe (podle toho co mám ) -proto potřebují vyšší hodnotu hnojiva -prostě o něco víc.Samozřejmě platí pro zdravý kytky.Fakt je to zásadní otázka.Střídám dusíkatá hnojiva z dolomitem a stimulátory růstu a vodou dešťovou nebo RO.Řekla jsem si že to budu dělat stále stejně .Jen se mě prostě teď po víc jak roce zdá že to je málo. Musím se přidat k Paphiovi. Pokud nebudou ostatní faktory ovlivňující růst v optimu, tak se hnojením orchidejím spíše ublíží.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
úte 12. dub 2011 20:24:05 |
|
|
Paphio
|
Ve skleníku jsou rostliny díky vysoké vzdušné vlhkosti schopné uspokojivě růst i s torzem kořenů. Proto snesou = přežijí i vyšší dávky hnojiv. Myslím, že dávka hnojiva by měla být optimální, nikoli na hranici toho, co kytky ještě nezabije. Nerostoucí rostliny lze klidně zalévat i čistou demineralizovanou vodou. Že se někde píše, že destilovaná voda vyluhuje z rostlin živiny, z toho si nic nedělejte, je to žvást.
|
stř 13. dub 2011 8:12:52 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
ve skleníku hnojím max. do 120 us, zdá se mi, že to rostlinám naprosto stačí. Za důležitější považuji vyvážený poměr světla, tepla, vlhkosti vzduchu, větrání a pohybu vzduchu. zatím určitě méně zalévám právě díky poměrně vysoké vzdušné vlhkosti, která se během dne mění od 95 % po 65 %.
|
stř 13. dub 2011 10:14:24 |
|
|
Paphio
|
vy si myslíte, že pěstování doma a ve skleníku je stejné? Nerostou ve skleníku kytky jinak ,lépe (podle toho co mám ) Jak která. Podle semenáčů jich roste asi polovina druhů nebo křížení ve skleníku podstatně rychleji, zbylé stejně nebo i lépe. Požadavky na vzdušnou vlhkost se u jednotlivých druhů liší a nedá se to vyčíst z literatury, ale jen selekcí rostlin. Vyskytují se tu i paradoxy- tak například P. sanderianum, podle literatury http://www.orchideen.at/mastigopetalum.htm žádá 80-85% vzdušnou vlhkost a teploty ve dne 28-29° a v noci 21-22°. Rostlině to nikdo neřekl a tak mi roste lépe nežli ve sklenících, kde nezřídka zachází. A to při noční teplotě 16 a denní v zimě 20 a v létě 20-25 a vlhkosti 50-60%. Dokud pořádně nenarostla, hnojil jsem ji do 50 mikrosiemens. Podobně návštěvníci obdivovali P. stonei s 5 květy nebo parischii se 7. Když vypěstujete takovéto kytky, jste frajer.
|
stř 13. dub 2011 15:39:41 |
|
|
HAKI
|
Paphio píše: Vyskytují se tu i paradoxy Ty tabulky jsou dobrý-znám je .Jsou to ale vždy hydrometeorologické udaje z dané lokality.No nevím jak je to u Vás -většina pěstovaných rostlin nejsou import ale vysévané v Evropě nebo jinde v umělých podmínkách a dál pěstované. Určitě individualní přizpůsobivost rostlin hraje důležitou roli. Troufnu si říci že pěstební podmínky nikoho z nás nebudou stejné-proto taky příjde na řadu pokus omyl -samozřejmě při dodržování hlavních zásad. Už na Livingu se říkalo když ti něco jde nehledej jinou cestu.Já Vám samozřejmě fandím a obdivuji a přeju Vám ty kytky protože to je radost-je to tak? Ale u mě žádné frajeřinky nečekejte já mám ve skleníku zimní noční teploty 13°C. Ještě dodám-je dobré si koupit rostlinu od více zahradnických závodů -každá kytka může být trochu jiná.
Naposledy upravil HAKI dne stř 13. dub 2011 16:43:58, celkově upraveno 1
|
stř 13. dub 2011 16:30:19 |
|
|