Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je stř 27. lis 2024 12:36:07

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 92 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další
 Paphiopedilum sukhakulii 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Paphiopedilum sukhakulii
Já nevím, ale moc bych na těch literárních údajích nebazíroval. Těch 25 cm může být maximální velikost, které prostě ne všechny klony dosáhnou. Nebo jde o přechodné zmenšení listů, až se kytka rozjede po přenesení od Paphia do tvých podmínek (nevím, jak dlouho ji máš), tak dorosteš do těch dvaceti - třeba to nebude letos, ale vždyť víš, jak jsou orchideje "pomalé" kytky...
T.

úte 12. dub 2011 16:59:38

Mám ji od začátku roku 2010 v dubnu hned kvetlahttp://haki1.rajce.idnes.cz/Moje-orchideje/#53-Paphiopedilum_sukhakulii.jpg-ještě je tam na fotu vidět původní obal z pet flašky. Tak uvidíme-jasňačka.

úte 12. dub 2011 17:10:11
Profil Zobrazit autorovy stránky

HAKI píše:
No dobrá chlapi ...............ALE STEJNĚ JAK TO ZAONAČIT S TĚMI LISTY? :mrgreen: Ne že by mě to až tak vadilo ale delší by byly hezčí. Hnojím 100-150uS a to si myslím že je ve skleníku málo.Co?

Myslím, že to je moc, pokud to je v každé zálivce.
Většina neúspěchů s rodem Paphiopedilum je způsobena zasolením substrátu=přehnojením. Někdo si to zkrátka nenechá vysvětlit

úte 12. dub 2011 18:25:03

Paphio píše:
Někdo si to zkrátka nenechá vysvětlit

Nenechala jsem si vysvětit kravinec.Dodnes jsem hnojila jak vy stejnou hodnotou. Ale když u mě byli brńáci vloni na koukačku už ve skleníku -tak taky říkali ,že moje kytky vypadají -že by snesly víc přihnojit dusíkatým hnojivem. Pane Klát upřímně vy si myslíte, že pěstování doma a ve skleníku je stejné? Nerostou ve skleníku kytky jinak ,lépe (podle toho co mám ) -proto potřebují vyšší hodnotu hnojiva -prostě o něco víc.Samozřejmě platí pro zdravý kytky.Fakt je to zásadní otázka.Střídám dusíkatá hnojiva z dolomitem a stimulátory růstu a vodou dešťovou nebo RO.Řekla jsem si že to budu dělat stále stejně .Jen se mě prostě teď po víc jak roce zdá že to je málo.

úte 12. dub 2011 19:22:34
Administrátor

Já bych to s těmi listy neonačil. Kdysi jsem koupil jeden Virensův hybrídek a první růžice, která kompletně vyrosta u mě byla o poznání menší. Prostě jen nestihla dorůst stejné velikosti původní. Druhá moje růžice pak byla pro změnu skoro dvojnásobná. Je to otázka ve které části roku růžice dorůstá a kdy nakvétá. Hnojení s tím podle mě moc nesouvisí. Já bych vše nechal tak jak je. Za rok uvidíš ;)
hezký den
Pavel

úte 12. dub 2011 20:12:05

HAKI píše:
Paphio píše:
Někdo si to zkrátka nenechá vysvětlit

Nenechala jsem si vysvětit kravinec.Dodnes jsem hnojila jak vy stejnou hodnotou. Ale když u mě byli brńáci vloni na koukačku už ve skleníku -tak taky říkali ,že moje kytky vypadají -že by snesly víc přihnojit dusíkatým hnojivem. Pane Klát upřímně vy si myslíte, že pěstování doma a ve skleníku je stejné? Nerostou ve skleníku kytky jinak ,lépe (podle toho co mám ) -proto potřebují vyšší hodnotu hnojiva -prostě o něco víc.Samozřejmě platí pro zdravý kytky.Fakt je to zásadní otázka.Střídám dusíkatá hnojiva z dolomitem a stimulátory růstu a vodou dešťovou nebo RO.Řekla jsem si že to budu dělat stále stejně .Jen se mě prostě teď po víc jak roce zdá že to je málo.

Musím se přidat k Paphiovi. Pokud nebudou ostatní faktory ovlivňující růst v optimu, tak se hnojením orchidejím spíše ublíží.

úte 12. dub 2011 20:24:05

Ve skleníku jsou rostliny díky vysoké vzdušné vlhkosti schopné uspokojivě růst i s torzem kořenů. Proto snesou = přežijí i vyšší dávky hnojiv. Myslím, že dávka hnojiva by měla být optimální, nikoli na hranici toho, co kytky ještě nezabije. Nerostoucí rostliny lze klidně zalévat i čistou demineralizovanou vodou. Že se někde píše, že destilovaná voda vyluhuje z rostlin živiny, z toho si nic nedělejte, je to žvást.

stř 13. dub 2011 8:12:52

ve skleníku hnojím max. do 120 us, zdá se mi, že to rostlinám naprosto stačí. Za důležitější považuji vyvážený poměr světla, tepla, vlhkosti vzduchu, větrání a pohybu vzduchu. zatím určitě méně zalévám právě díky poměrně vysoké vzdušné vlhkosti, která se během dne mění od 95 % po 65 %.

stř 13. dub 2011 10:14:24
Profil ICQ

vy si myslíte, že pěstování doma a ve skleníku je stejné? Nerostou ve skleníku kytky jinak ,lépe (podle toho co mám )
Jak která. Podle semenáčů jich roste asi polovina druhů nebo křížení ve skleníku podstatně rychleji, zbylé stejně nebo i lépe. Požadavky na vzdušnou vlhkost se u jednotlivých druhů liší a nedá se to vyčíst z literatury, ale jen selekcí rostlin. Vyskytují se tu i paradoxy- tak například P. sanderianum, podle literatury http://www.orchideen.at/mastigopetalum.htm žádá 80-85% vzdušnou vlhkost a teploty ve dne 28-29° a v noci 21-22°. Rostlině to nikdo neřekl a tak mi roste lépe nežli ve sklenících, kde nezřídka zachází. A to při noční teplotě 16 a denní v zimě 20 a v létě 20-25 a vlhkosti 50-60%. Dokud pořádně nenarostla, hnojil jsem ji do 50 mikrosiemens. Podobně návštěvníci obdivovali P. stonei s 5 květy nebo parischii se 7. Když vypěstujete takovéto kytky, jste frajer.

stř 13. dub 2011 15:39:41

Paphio píše:
Vyskytují se tu i paradoxy

Ty tabulky jsou dobrý-znám je .Jsou to ale vždy hydrometeorologické udaje z dané lokality.No nevím jak je to u Vás -většina pěstovaných rostlin nejsou import ale vysévané v Evropě nebo jinde v umělých podmínkách a dál pěstované. Určitě individualní přizpůsobivost rostlin hraje důležitou roli. Troufnu si říci že pěstební podmínky nikoho z nás nebudou stejné-proto taky příjde na řadu pokus omyl -samozřejmě při dodržování hlavních zásad. Už na Livingu se říkalo když ti něco jde nehledej jinou cestu.Já Vám samozřejmě fandím a obdivuji a přeju Vám ty kytky protože to je radost-je to tak? Ale u mě žádné frajeřinky nečekejte já mám ve skleníku zimní noční teploty 13°C. ;)
Ještě dodám-je dobré si koupit rostlinu od více zahradnických závodů -každá kytka může být trochu jiná.

Naposledy upravil HAKI dne stř 13. dub 2011 16:43:58, celkově upraveno 1

stř 13. dub 2011 16:30:19
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 92 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další