Autor |
Zpráva |
Kyra
Registrován: sob 24. říj 2009 19:13:12 Příspěvky: 848 Bydliště: Chrustenice okr. Beroun
|
 Re: Coelogyne pandurata
Taky se přidávám nádhera a ty fotky jsou taky moc povedený.
|
ned 10. dub 2011 20:19:25 |
|
 |
nina
Registrován: stř 25. bře 2009 11:18:28 Příspěvky: 698 Bydliště: Česká Lípa, Žizníkov
|
Hmhmhm, krása!
|
úte 12. dub 2011 13:07:45 |
|
 |
hanyzka
Registrován: ned 18. říj 2009 23:13:24 Příspěvky: 50 Bydliště: okr.Rychnov nad Kněžnou
|
Krásné fotky, fakt super
|
stř 13. dub 2011 19:19:19 |
|
 |
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5332 Bydliště: Hradec Králové
|
Měla jsem problém (minulé léto) z Coelogyne pandurata v podobě flekatých listů. Po tom marastu zůstala černá pahlíza tu jsem se až dnes rozhodla odstranit (zasažený listy už nejsou na rostlině dávno.)Koukněte co v ní bylo.Měla jsem ji říznout už dávno.Zatím rostou nové nepostižené pahlízky-tak se uvidí.
|
čtv 16. čer 2011 12:25:24 |
|
 |
kajmii
Registrován: stř 06. led 2010 22:18:15 Příspěvky: 907 Bydliště: Praha Kolovraty
|
Přesně tohle jsem měla na svojí panduratě loni. Hrozně rychle se to šířilo, takže jsem musela postiženou pahlízu odstranit hned, přestože zbyla jen jedna. Už se vzpamatovává chuděrka
|
čtv 16. čer 2011 12:44:40 |
|
 |
radzak
|
Haki: copak jste jí provedla? Vždyť vypadala nádherně. Vypadá to na věčný problém u orchidejí - voda.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
čtv 16. čer 2011 14:31:45 |
|
 |
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5332 Bydliště: Hradec Králové
|
To bych zrovna neřekla-opravdu a není to jen fráze nebo něco jak odpor.Popíšu.Kytka je stále na stejném místě na jižním okně od března 08.To nic neznamená ale něco divného se stalo minulý rok v létě.Počasí se zbláznilo a najednou bylo hodně horko. Možná náhoda čert ví ale pak se spodní strana listů(postupně všech) začaly doslova potit .Utřít to nešlo znovu se to opakovalo.Pak se z toho udělaly ty žluté fleky pak houba tmavé fleky.Přešlo to i na pahlízu.To je vše. Má 3 nové výhony a mám ji ještě namnoženou pro jistotu. Nevím čím to bylo ale zálivkou se budu hádat že ne a rosením taky ne -opravdu opravdicky neeee.  Nikdy jsem nerosila.Možná ta jedna pahlízka to taky ještě má je to na fotu vidět.Ale kytka roste docela dobře -a špatný by mělo jít pryč.Posílám současný foto abyste si nemyslel že jsem snad trapič.Stalo se Vám to taky někdy?
Přílohy:
C.pandurata.jpg [ 193.01 KiB | Zobrazeno 3513 krát ]
|
čtv 16. čer 2011 20:39:22 |
|
 |
radzak
|
Že by teplotní šok a následně houba? Já všechny Coelogyne včetně teplomilných pěstuju chladněji a ve stínu. S ničím podobným jsem se zatím nesetkal. Jinak ta vaše rostlina nevypadá špatně. To byly chycené jen zadní pahlízy?
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
čtv 16. čer 2011 21:32:22 |
|
 |
olaw
Moderátor
|
Stalo, ne u Coel. panduraty, ale bylo to určitě vodou. Neříkám, že to musí být tvůj případ, ale u mě to tak bylo.....
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
čtv 16. čer 2011 21:34:44 |
|
 |
Míra
|
Souhlasím s HAKI. Není to vůbec zálivkou ani změnami teplot. Něco nového se dějě v přírodě. Asi ty postřiky a vše ostatní co lidé používají má za následek vznik rezistentních klonů bakterií, hnilob a kdoví čeho ještě. Tyto problémy jsou opakující se. Také jsem je nikdy neměl a to od roku 1980. Rostliny pěstuji stále stejně, ve stejných podmínkách. Mně se to objevilo přede dvěma lety a také během léta. Oni ty dva poslední roky jsou na počasí nenormální a hlavně byly velice příznivé na hniloby a plísně. Stálé střídání vlhka a tepla není nic dobrého. Vloni to byl zase extrém, kdy do konce července stále pršelo ale při teplech a potom zase vedra bez kapky vody. Pozoroval jsem podobné věci i na rostlinách na zahradě a věřím, že to prostě vzduchem přešlo přes větračky do skleníku. Přesně tak byly zasažené některé rostliny na skalce a pozoruji totéž na listech některých jiných rostlin je to nejdříve pár skvrn a potom slévání do žlutých míst a opad listů. Připomíná mi to počátky 80tých let, kdy jsme také nevěděli co je bramborová plíseň nebo okurková. Odněkud to přišlo vzduchem a už to tu bohužel zůstalo. Jediná šance je preventivní boj a posílení imunitního systému rostliny tím, že se provokuje aby látky vytvořila a tím se stala proti napadení odolnější. Je to to samé jako preventivní očkování. Hlavně veškeré napadené části rostliny ihned odstranit. Je také možnost, že to přenášejí škůdci.
|
pát 17. čer 2011 6:44:03 |
|
|