Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je sob 23. lis 2024 6:45:23

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
 Laelia 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Laelia
petr turecky píše:
někde jsem čet, že jinde, než na kameni nekvetou. asi to bere z kamene nějaký druh živin... ale netuším... aleš dvořák mi říkal, že je viděl kvést vyvázané na běžné podložce..

Tahle informace mi nedala a napsal jsem p. Šmajerovi. Odpověděl mi toto:
"...vyvazování na kámen je extrémní způsob pěstování rupikol. Nejčastěji se pěstují ve středně hrubé kamenité drti, kde je dobré mít dostatečný podíl porézního lávového kamene...Dále se používá např.v Japonsku) i pálený jíl (Akadama, Kiryu), který je hlavně určen pro bonsai. Některé rupikoly s monsunovým habitem se pěstují i jako epifyty na kusu kůry (jako např. L.sincorana). Podle mého názoru pro zdárný růst a kvetení je důležitá dostatečná propustnost použitého substrátu s možností oschnutí kořenů v substrátěch s pouze malým obsahem humózních příměsí (mohou i úplně chybět), ale hlavně dostatek světla. Ten dostatek plného slunečního svitu je v našich zeměpisných šířkách asi nejdůležitější. Pokud to jde, tak zajistit dostatečně intenzivní pohyb vzduchu..."
Poslal i pár fotek rupikol kvetoucích v květináči, takže to asi půjde.

Karlos píše:
Podle fotek z přírody to vypadá, že ty kytky rostou pouze na skále, nebo spíš v tenké vrstvičce substrátu a ne v kamenné drti či hrubším štěrku.
Jsem zvědavý jak bude prosperovat ta petrova kytka na kameni. Lávová drť bude asi trochu jinej matroš než žula či křemen.....hm.
Proč se rupikoly striktně sází do kamení, když je kámen pouze podkladem, podobně jako kůra stromů? Zdá se mi že k pravým terestritům maj hodně daleko. Ve skleníku to asi poroste v lecčem, ale na parapetu bude výběr substrátu asi dost zásadní.

Ano, podle fotek z přírody rostou i přímo na skále, ale nejenom tam. I na té skále rostou někdy v mechu nebo v nějakých erozních jamkách či rýhách, kde asi nějaký materiál bude (napadaný, naplavený, nafoukaný) a postupnou erozí se bude obměňovat. Skoro bych řekl, že těmhle kytkám bude víc vyhovovat parapet, než skleník, ale z vlastní zkušenosti vím, že Milanovi Putzovi rupikoly kvetly i v poměrně tmavém, ne zrovna horkém a dost vlhkém skleníku spolu s drákulami, masdeválkami a jinými ne slunce vyžadujícími druhy.

Kdyby si chtěl někdo počíst http://www.orchidworks.com/brazil/laelias.html . Jo, jo, je tam hezky.

čtv 17. bře 2011 14:27:07
Profil Zobrazit autorovy stránky

ano, u Milana Putze jsem je také viděla a pravda je, že světla fakt nic moc. určitě bude důležité, aby po zálivce kořeny rychle oschly, to znamená dobrý pohyb vzduchu. Mám rupikoly jen krátce, takže zatím nemůžu říct, zda jsem jim našla správný substrát a správné umístění. Ale vesměs je mám ve směsi lávy a trochu rašeliníku a jsou v košíčku, v kterém se prodávají Vandy, takže to celé dobře provětrává.

čtv 17. bře 2011 22:35:13
Profil ICQ
Moderátor

Já používám hliněný květináč a substrát se skládá z pemzy, lávové drti a kůry. 2:2:1. Dalo by se říct, že jsem jí do toho dával skoro bez kořenů a po půl roce nejde rostlina vytáhnout, takže si myslím, že to prorostla dobře. Nejdůležitější ale je, vychytat zálivku v době růstu.

čtv 17. bře 2011 22:50:25

Nabízím semenáče L. anceps v. Veitchiana, osobní odběr v Hradci Králové. Fota rodičů přikládám.

Přílohy:
L.a.semialba.jpg
L.a.semialba.jpg [ 73.65 KiB | Zobrazeno 2014 krát ]
L. anceps v. Veitchiana Fort Caroline.JPG
L. anceps v. Veitchiana Fort Caroline.JPG [ 67.6 KiB | Zobrazeno 2014 krát ]

pát 18. bře 2011 16:20:46
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2