petr turecky píše:
někde jsem čet, že jinde, než na kameni nekvetou. asi to bere z kamene nějaký druh živin... ale netuším... aleš dvořák mi říkal, že je viděl kvést vyvázané na běžné podložce..
Tahle informace mi nedala a napsal jsem p. Šmajerovi. Odpověděl mi toto:
"...vyvazování na kámen je extrémní způsob pěstování rupikol. Nejčastěji se pěstují ve středně hrubé kamenité drti, kde je dobré mít dostatečný podíl porézního lávového kamene...Dále se používá např.v Japonsku) i pálený jíl (Akadama, Kiryu), který je hlavně určen pro bonsai. Některé rupikoly s monsunovým habitem se pěstují i jako epifyty na kusu kůry (jako např. L.sincorana). Podle mého názoru pro zdárný růst a kvetení je důležitá dostatečná propustnost použitého substrátu s možností oschnutí kořenů v substrátěch s pouze malým obsahem humózních příměsí (mohou i úplně chybět), ale hlavně dostatek světla. Ten dostatek plného slunečního svitu je v našich zeměpisných šířkách asi nejdůležitější. Pokud to jde, tak zajistit dostatečně intenzivní pohyb vzduchu..."
Poslal i pár fotek rupikol kvetoucích v květináči, takže to asi půjde.
Karlos píše:
Podle fotek z přírody to vypadá, že ty kytky rostou pouze na skále, nebo spíš v tenké vrstvičce substrátu a ne v kamenné drti či hrubším štěrku.
Jsem zvědavý jak bude prosperovat ta petrova kytka na kameni. Lávová drť bude asi trochu jinej matroš než žula či křemen.....hm.
Proč se rupikoly striktně sází do kamení, když je kámen pouze podkladem, podobně jako kůra stromů? Zdá se mi že k pravým terestritům maj hodně daleko. Ve skleníku to asi poroste v lecčem, ale na parapetu bude výběr substrátu asi dost zásadní.
Ano, podle fotek z přírody rostou i přímo na skále, ale nejenom tam. I na té skále rostou někdy v mechu nebo v nějakých erozních jamkách či rýhách, kde asi nějaký materiál bude (napadaný, naplavený, nafoukaný) a postupnou erozí se bude obměňovat. Skoro bych řekl, že těmhle kytkám bude víc vyhovovat parapet, než skleník, ale z vlastní zkušenosti vím, že Milanovi Putzovi rupikoly kvetly i v poměrně tmavém, ne zrovna horkém a dost vlhkém skleníku spolu s drákulami, masdeválkami a jinými ne slunce vyžadujícími druhy.
Kdyby si chtěl někdo počíst
http://www.orchidworks.com/brazil/laelias.html . Jo, jo, je tam hezky.