Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 22. lis 2024 9:06:37

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1284 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 129  Další
 Stanhopea 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Stanhopea
V tuhle dobu se to stává. Moje L. gouldiana měla 4 květní stvoly a potom, co jsem ji otočil a měly méně světla 2 zaschly.

pon 29. lis 2010 15:52:28
Profil Zobrazit autorovy stránky

Nyní sice Stanhopea nekvete ale mám 10 druhů a ještě toužím cca po dalších 9-10 druzích, které se mi líbí. Prozatím mi pravidelně kvetou čtyři. Na tři si počkám ještě delší dobu, protože jde o mladé rostliny. Mám i dvě neurčené jedna z nich je na snímku je trochu podobná S. hernandezii ale je daleko masívnější a druhou mám od Venezuelců a údajně byla nově nalezena v El Guapo. Třebas se někdy jména dočkám až budou popsány.

Přílohy:
Neznámá Stanhopea.jpg
Neznámá Stanhopea.jpg [ 85.13 KiB | Zobrazeno 4323 krát ]
Stanhopea florida.jpg
Stanhopea florida.jpg [ 126.45 KiB | Zobrazeno 4322 krát ]
St. hernandesii.JPG
St. hernandesii.JPG [ 95.38 KiB | Zobrazeno 4322 krát ]
S.tigrina.jpg
S.tigrina.jpg [ 138.31 KiB | Zobrazeno 4321 krát ]
pon 27. pro 2010 0:53:07

woooow tak ty jsou uzasne.a hlavne ta prvni je nadherna.

pon 27. pro 2010 1:09:23

Míra píše:
Nyní sice Stanhopea nekvete ale mám 10 druhů a ještě toužím cca po dalších 9-10 druzích, které se mi líbí.

Pěkné pěkné-ten přírodní hybrid, je dobrej- líbí se mě už delší dobu.Jinak kytičky jsou to pěkný -vzrůstem a květem ještě více. Ale jsou trošku náročný na prostor -tak už si vybírám. Zatím jich mám5 kousků.Jedno foto z dnešního rána.Hodně jinak zalévám tuto zimu(méně) zatím s tím jak rostou- spokojenost.
Obrázek

pon 27. pro 2010 9:22:56

Hezké druhy, já doufám, že se taky dočkám kvetení :)

pon 27. pro 2010 9:30:10

Koupil jsem od Luda tigrinu a měla hodně černých teček na listech. V té době jsem nevěděl, že to nějak nesedí. Potom jsem viděl v botanické stanhopeje a ty tečky neměly. Nové listy už jich tolik nemají. Nevíte, čím to je? Je to nějaká viróza??? Stanhopea embreei od Luda to má taky, ale v mnohem menší míře. Ludo mi tvrdil, že to je normální, že jsou ty listy tak divné, protože jsem to kupoval v zimě a to se málo zalévá... Od té doby, co jsem ale viděl stanhopeje i jinde, došel jsem k názoru, že chyba je v Ludovi, ne v kytkách :(

Foto:
Tigrina - v popředí loňský list.
http://4.bp.blogspot.com/_CNuyoaKEIuU/T ... /stanh.jpg

embreei - v popředí loňský list, vzadu letošní - téměř bez fleků.
http://2.bp.blogspot.com/_CNuyoaKEIuU/T ... mbreei.jpg

pon 27. pro 2010 9:48:34

No-souhlas.
Někdy v srpnu 09 jsem si od Luda objednala 2 stanhopeje a to druh ecornuta(pak to byla nakonec graveolens) a nigroviolacea. Přišly v tomto stavu-fotky.No ..........nechala jsem si je , možná to byla chyba.Pak jsem jednu rostlinu koupila od p.Mandlíka a na výstavě v Drážďanech 2 - perfektní kytky bez jediného flíčku. Je tedy pravda , že přes minulou zimu mě listy taky zflekatěly. Bud byl blbej rok (jak píše p.Mandlík) nebo je to nepatřičným pěstováním. Já to u mě vidím na velkou zálivku v zimě.
Všechny rostliny jsem přesadila (máš je ještě v pucláku??) listy ostříhala(ty kytky jsou neskutečný ,kvetou i bez listu jen to blbě vypadá)- zatím to je bez fleků.Neměl by na ně ani funět studený ventilátor v zimě. Jen tak opatrně prolévám. Jinak ahoj- známe se z ČOS.
Jak rostliny přišly-
ObrázekObrázekObrázek

pon 27. pro 2010 10:05:47

ahoj, tak tos mě uklidnila, vypadá to logicky, co píšeš, snad to tedy nebude choroba :)... já jednu experimentálně přesadil do keramiky (velmi mělké) a jeden do děrovanýho (pájkou) průhlednýho květináče... karel přišel na to, že květenství jde vrchem. tak uvidím :) viděl jsem stanopej u něj ve skleníku zasazenou v takovým jako barelu od barvy nebo co to bylo :)
nejošklivější listy už naštěstí odpadly, takže uvidíme.
Když jsem rostlinu přesazoval, zjistil jsem, že měla kořeny velmi mělké, takže si myslím, že by jim mělké misky-mísy mohly vyhovovat. květenství pak navíc velmi snadno narazí na kraj květináče a přeleze ven...

pon 27. pro 2010 10:19:49

Tak to teda nemám zkušenost znám jen pěstování v košíku. Ale květy jdou klidně kolmo dolů a asi i nové pahlízky -i když mělká miska by byla možná na oko zajímavější .Mluvíme o Karlu K.? -má je ve skleníku a ještě má automatické zavlažování .Hm..třeba to v jeho podmínkách funguje-myslím zálivka. Můžeš poslat foto jak vypadají tvé rostliny?Ještě ti pošlu nějakou fotku
Stranhopea hernandezii v datech -
Koupena cervenec09 Obrázek
Kvete -srpen10.Měla jednu chvilku 1 list samý flek.Pak začala obrůstat. Fotila jsem ji vždy tak aby to nebylo vidět-že je bez listů :mrgreen:
Obrázek
Fotka v současný době-
Obrázek
Jak vypadá dnes graveolens a nigroviolacea
Obrázek
Nesmě obrůstá nigroviolacea -graveolens zatím nic No snad jaro ukáže víc
Obrázek

pon 27. pro 2010 11:32:51

jojo, karel kratochvil, snad mu to nebude vadit, že ho budu jmenovat... napsal o pěstování stanhopeje krátce do svého článku v loňském časopise. psal o tom, že dělal pokus ohledně tvrzení, že kvetou jenom dolu a že květenství zahnijí, když ji nemáme v košíku. dokázal, že květenství vyleze nahoru po boku květináče.
jinak mám zatím jenom dvě rostliny, o kterých se dá mluvit (pak ještě jeden druh jako úplně malinkej semenáček) a ty jsou na těch fotkách, co jsem už sem dával.

mám to normálně na parapetu v kuchyni... přes léto ve skleníku a pod stromy, podle vývoje počasí :) žádný vzduch na ně nejde, jen průvan ze starých oken... příští rok je naplánováno zateplování objektu, takže vše bude asi jinak.. myslím, že naše podivné podmínky (neustálý průvan z netěsnících oken) nyní orchidejím spíš vyhovují :) mám na stejném parapetu i draculy a maxilarii etc.. a rostlinám se daří :)

pon 27. pro 2010 13:57:47
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 1284 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 129  Další