Autor |
Zpráva |
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
Re: Stanhopea
V tuhle dobu se to stává. Moje L. gouldiana měla 4 květní stvoly a potom, co jsem ji otočil a měly méně světla 2 zaschly.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
pon 29. lis 2010 15:52:28 |
|
|
Míra
|
Nyní sice Stanhopea nekvete ale mám 10 druhů a ještě toužím cca po dalších 9-10 druzích, které se mi líbí. Prozatím mi pravidelně kvetou čtyři. Na tři si počkám ještě delší dobu, protože jde o mladé rostliny. Mám i dvě neurčené jedna z nich je na snímku je trochu podobná S. hernandezii ale je daleko masívnější a druhou mám od Venezuelců a údajně byla nově nalezena v El Guapo. Třebas se někdy jména dočkám až budou popsány.
|
pon 27. pro 2010 0:53:07 |
|
|
miro
Registrován: čtv 14. kvě 2009 23:16:33 Příspěvky: 1378 Bydliště: okres Turnov
|
woooow tak ty jsou uzasne.a hlavne ta prvni je nadherna.
_________________ Pekny den. http://luludi.rajce.idnes.cz/
|
pon 27. pro 2010 1:09:23 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Míra píše: Nyní sice Stanhopea nekvete ale mám 10 druhů a ještě toužím cca po dalších 9-10 druzích, které se mi líbí. Pěkné pěkné-ten přírodní hybrid, je dobrej- líbí se mě už delší dobu.Jinak kytičky jsou to pěkný -vzrůstem a květem ještě více. Ale jsou trošku náročný na prostor -tak už si vybírám. Zatím jich mám5 kousků.Jedno foto z dnešního rána.Hodně jinak zalévám tuto zimu(méně) zatím s tím jak rostou- spokojenost.
|
pon 27. pro 2010 9:22:56 |
|
|
JanMazac
Registrován: pon 31. srp 2009 20:34:43 Příspěvky: 204 Bydliště: Praha
|
Hezké druhy, já doufám, že se taky dočkám kvetení
_________________ http://myorchids.jalbum.net/orchids/
|
pon 27. pro 2010 9:30:10 |
|
|
petr turecky
|
Koupil jsem od Luda tigrinu a měla hodně černých teček na listech. V té době jsem nevěděl, že to nějak nesedí. Potom jsem viděl v botanické stanhopeje a ty tečky neměly. Nové listy už jich tolik nemají. Nevíte, čím to je? Je to nějaká viróza??? Stanhopea embreei od Luda to má taky, ale v mnohem menší míře. Ludo mi tvrdil, že to je normální, že jsou ty listy tak divné, protože jsem to kupoval v zimě a to se málo zalévá... Od té doby, co jsem ale viděl stanhopeje i jinde, došel jsem k názoru, že chyba je v Ludovi, ne v kytkách Foto: Tigrina - v popředí loňský list. http://4.bp.blogspot.com/_CNuyoaKEIuU/T ... /stanh.jpgembreei - v popředí loňský list, vzadu letošní - téměř bez fleků. http://2.bp.blogspot.com/_CNuyoaKEIuU/T ... mbreei.jpg
|
pon 27. pro 2010 9:48:34 |
|
|
HAKI
|
No-souhlas. Někdy v srpnu 09 jsem si od Luda objednala 2 stanhopeje a to druh ecornuta(pak to byla nakonec graveolens) a nigroviolacea. Přišly v tomto stavu-fotky.No ..........nechala jsem si je , možná to byla chyba.Pak jsem jednu rostlinu koupila od p.Mandlíka a na výstavě v Drážďanech 2 - perfektní kytky bez jediného flíčku. Je tedy pravda , že přes minulou zimu mě listy taky zflekatěly. Bud byl blbej rok (jak píše p.Mandlík) nebo je to nepatřičným pěstováním. Já to u mě vidím na velkou zálivku v zimě. Všechny rostliny jsem přesadila (máš je ještě v pucláku??) listy ostříhala(ty kytky jsou neskutečný ,kvetou i bez listu jen to blbě vypadá)- zatím to je bez fleků.Neměl by na ně ani funět studený ventilátor v zimě. Jen tak opatrně prolévám. Jinak ahoj- známe se z ČOS. Jak rostliny přišly-
|
pon 27. pro 2010 10:05:47 |
|
|
petr turecky
|
ahoj, tak tos mě uklidnila, vypadá to logicky, co píšeš, snad to tedy nebude choroba ... já jednu experimentálně přesadil do keramiky (velmi mělké) a jeden do děrovanýho (pájkou) průhlednýho květináče... karel přišel na to, že květenství jde vrchem. tak uvidím viděl jsem stanopej u něj ve skleníku zasazenou v takovým jako barelu od barvy nebo co to bylo nejošklivější listy už naštěstí odpadly, takže uvidíme. Když jsem rostlinu přesazoval, zjistil jsem, že měla kořeny velmi mělké, takže si myslím, že by jim mělké misky-mísy mohly vyhovovat. květenství pak navíc velmi snadno narazí na kraj květináče a přeleze ven...
|
pon 27. pro 2010 10:19:49 |
|
|
HAKI
|
Tak to teda nemám zkušenost znám jen pěstování v košíku. Ale květy jdou klidně kolmo dolů a asi i nové pahlízky -i když mělká miska by byla možná na oko zajímavější .Mluvíme o Karlu K.? -má je ve skleníku a ještě má automatické zavlažování .Hm..třeba to v jeho podmínkách funguje-myslím zálivka. Můžeš poslat foto jak vypadají tvé rostliny?Ještě ti pošlu nějakou fotku Stranhopea hernandezii v datech - Koupena cervenec09 Kvete -srpen10.Měla jednu chvilku 1 list samý flek.Pak začala obrůstat. Fotila jsem ji vždy tak aby to nebylo vidět-že je bez listů Fotka v současný době- Jak vypadá dnes graveolens a nigroviolacea Nesmě obrůstá nigroviolacea -graveolens zatím nic No snad jaro ukáže víc
|
pon 27. pro 2010 11:32:51 |
|
|
petr turecky
|
jojo, karel kratochvil, snad mu to nebude vadit, že ho budu jmenovat... napsal o pěstování stanhopeje krátce do svého článku v loňském časopise. psal o tom, že dělal pokus ohledně tvrzení, že kvetou jenom dolu a že květenství zahnijí, když ji nemáme v košíku. dokázal, že květenství vyleze nahoru po boku květináče. jinak mám zatím jenom dvě rostliny, o kterých se dá mluvit (pak ještě jeden druh jako úplně malinkej semenáček) a ty jsou na těch fotkách, co jsem už sem dával. mám to normálně na parapetu v kuchyni... přes léto ve skleníku a pod stromy, podle vývoje počasí žádný vzduch na ně nejde, jen průvan ze starých oken... příští rok je naplánováno zateplování objektu, takže vše bude asi jinak.. myslím, že naše podivné podmínky (neustálý průvan z netěsnících oken) nyní orchidejím spíš vyhovují mám na stejném parapetu i draculy a maxilarii etc.. a rostlinám se daří
|
pon 27. pro 2010 13:57:47 |
|
|