Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je ned 24. lis 2024 13:48:13

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 Být první nemusí znamenat úspěch 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Být první nemusí znamenat úspěch
Já mám chuť prostě experimentovat, minimum tam bylo dnes ráno 10 st. teď odpoledne 22 - 25 st. Kytky se zatím zdají spokojené. Mám pocit, že když je skleník zcela uzavřen, tak je tam docela dobré mikroklima. Hlavně v bytě mám problém, že v noci mám vyšší teplotu než ve dne, čili přesně naopak, než orchideje potřebují. Zdá se mi, že skleníková daň poklesu teploty o 5 st víc v noci, než se uvádí v literatuře, ještě nemusí znamenat takovou katastrofu. Že pozitivum správného střídání teploty denní a noční převýší...

ned 28. bře 2010 17:11:50
Profil Zobrazit autorovy stránky

Pokusy s kytkama jsou super věc, ale Tropy a březnové počasí u nás to je poněkud BIG rozdíl. Zrovna katleje do nevytápěného skleníku pokud vím ani nejsou. Takové pokusy beru pokud jde o vhodný materiál spíše z mírného či subtropického pásu, ale tady bych byl hodně opatrný. Sám vím že např dendrobia, která přemisťuju do skleníku až po zmrzlých by rostla na okně rychleji, ale věřím v čerstvý vzduch a vyšší vlhkost ve skleníku. V dubnu může klidně mrznout, sněžit, přitom na parapetu by rostliny měly šanci normálně růst. Budete je přemisťovat tam a zpět jako kočka myš?
Takhle je už předem jasné že přírůstky budou mnohem menší a hrozí šok z teplotního rozdílu který může vývoj dost pozastavit. Tohle přemisťování má opravdu smysl pouze když víme, že kvalita rostlin půjde venku výrazně nahoru, nebo když je to prostě snažší a pohodlnější. Klidně je tam ale nechte, pak vyfoťte za dva měsíce a dejte sem:-)

ned 28. bře 2010 18:45:51
Profil ICQ

Karlos, dávala jsem na forum prosbu na Den.loddigessi, dala jsem jej do skleníku,ale dávám tam na jaře ještě bublinkovou folii,ale stejně se mi nezdá mrkněte prosím na to téma, díky Věra

ned 28. bře 2010 19:12:51
Moderátor

Věra píše:
Karlos, dávala jsem na forum prosbu na Den.loddigessi, dala jsem jej do skleníku,ale dávám tam na jaře ještě bublinkovou folii,ale stejně se mi nezdá mrkněte prosím na to téma, díky Věra

Věro a vy už netopíte? Tvůj skleník má minimálně do desti stupňů. Myslím si, že loddigesi to snese a jestli máš dostatečně uzrálé pahlízy, tak ti tam snad i vykvete....

ned 28. bře 2010 20:10:50

Vždy\ť ty skleníky mám dva, sis nevšiml?

pon 29. bře 2010 8:11:23

Ano, dám sem fotky, zde je dnešní stav čtyř rostlin, které jsou nyní v růstu. Encyclia vitelina - zárodek nové pahlízy, brassav. flagel. nová pahlíza asi centimetr velká+růst kořenů; laelia superbiens - růst kořenů z nové pahlízy, laelia tenebrosa - téměř hotový list - zatím bez tloustnoucí pahlízy. také v růstu - tvoří se asi poslední dva měsíce.
Za měsíc dám fotky stejných rostlin, zda a kolik se něco změnilo...

Přílohy:
sklenik-encyclia-a-brassavo.jpg
sklenik-encyclia-a-brassavo.jpg [ 101.35 KiB | Zobrazeno 3784 krát ]
sklenik-laelia-sup-laelia-t.jpg
sklenik-laelia-sup-laelia-t.jpg [ 118.82 KiB | Zobrazeno 3787 krát ]
pon 29. bře 2010 10:48:41

Po měsíci předkládám fotky rostlin, které byly ve skleníku.
Příloha:
encyclia-brass-mal.jpg
encyclia-brass-mal.jpg [ 121.13 KiB | Zobrazeno 3754 krát ]

encyclia vykázala největší přírůstky, zřetelné dvě nové pahlízy. Růst je normální, nemyslím, že by za oknem vyrostly více.
Brassavola flagel. má přírůstek menší, je to celkově pomaleji rostoucí (podzimní) oddělek (protože nemá dost pahlíz), nicméně i ona má novou pahlízu:
Příloha:
brass-detail.jpg
brass-detail.jpg [ 82.83 KiB | Zobrazeno 3733 krát ]

Laelie řadím také k pomale rostoucím, takže přírůstky nejsou šokující, nicméně laelia superbiens má také již téměř se oddělující novou pahlízu - bohužel se mi ji nepovedlo dobře vyfotit.
Příloha:
laelie.jpg
laelie.jpg [ 153.87 KiB | Zobrazeno 3744 krát ]

Laelia tenebrosa brasil pokračovala v tloustnutí pahlízy a dorůstání listu. Pahlíza je kulatější, list se zatím neotevřel. Jelikož jde o semenáč, nepředpokládám letos květ.
Další rostlinou, která vyhnala novou pahlízu ve stejném období byla typicky tropická brassocatleya binosa:
Příloha:
brass-binosa.jpg
brass-binosa.jpg [ 150.38 KiB | Zobrazeno 3737 krát ]

Tuším až na encyclii jsou výše jmenované rostliny uváděné všude jako teple temperované. Encyclie snese o něco nižší teploty.

Tímto pokusem jsem dokázal, že rostliny mohou bezproblému přežít ve skleníku od 26. března. Ani jednou jsem netopil - ani svíčkama, ani petrolejkama, ani ničím jiným. Nejen, že přežijí, ale pokračují v růstu. Vysloveně tropické druhy jsem do skleníku zatím neumístil (phalaenopsis, vanda apod.)
Celé foto skleníku:
Příloha:
sklenik-popisky.jpg
sklenik-popisky.jpg [ 121.59 KiB | Zobrazeno 3794 krát ]

Skleník je to malý, takže v noci se teploty přibližují nule, přes den bývalo často kolem 35ti stupňů. Proto jsem předevčírem na netkanou textilii hodil ještě síťovinu. Přes den intenzivně větrám.
Tyto teploty bez problému zvládl i např. cykas, s nímž takto vyvádím každý rok.
Závěr: domnívám se, že pokud neklesne teplota na nulu, rostlinám nemůže krátkodobý pokles (den až dva) např. k pěti stupňům vadit.

stř 28. dub 2010 10:16:06

Jak kterým. Žlutokvěté C. můžete odpravit, a na Phalaenopsis je to taky málo.

stř 28. dub 2010 16:30:32

Přežívat ano, ale slušně prosperovat? Když bude venku -3 také nezatopíte? Pro orchideje je třeba určitá suma teplot a tu např. na jaře nebo na podzim ve skleníku bez topení kytkám nedopřejete. Nízké teploty také brzdí růst a vyhřátí přes den to už moc nezachraňuje. I druhy temperované prostě potřebují v době vegetace teplo, a pokud je máte v nevytápěném skleníku, jejich pahlízy nemusí stihnout narůst (dendrobia), naopak v ideálních podmínkách normálně ano.
Vidím to na masožravkách z jihovýchodu sev. Ameriky, které by už normálně kvetly, ale v nevytápěném skleníku jen čekají na ono pořádné jarní oteplení, takže pochopitelně kvetou u mě o měsíc později než v domovině či v Itálii a o 14 dní později než na jižní moravě.

stř 28. dub 2010 18:09:23
Profil ICQ
Moderátor

Já si také myslím, že rašící pupeny, ještě neznamená, že rostliny budou prosperovat. Na konci léta jsou vidět většinou rozdíly od "zastavených rostlin chladem" s výsledným zimním nekvetením, protože pahlízy nejsou dostatečně vyzrálé. Jak řekl pan Kalous, v dubnu musí mít cymbidium narůsty velké jako pórek.... :) :lol: :lol: :lol: :lol:

stř 28. dub 2010 18:26:52
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další