Re: Být první nemusí znamenat úspěch
Po měsíci předkládám fotky rostlin, které byly ve skleníku.
Příloha:
encyclia-brass-mal.jpg [ 121.13 KiB | Zobrazeno 3757 krát ]
encyclia vykázala největší přírůstky, zřetelné dvě nové pahlízy. Růst je normální, nemyslím, že by za oknem vyrostly více.
Brassavola flagel. má přírůstek menší, je to celkově pomaleji rostoucí (podzimní) oddělek (protože nemá dost pahlíz), nicméně i ona má novou pahlízu:
Příloha:
brass-detail.jpg [ 82.83 KiB | Zobrazeno 3736 krát ]
Laelie řadím také k pomale rostoucím, takže přírůstky nejsou šokující, nicméně laelia superbiens má také již téměř se oddělující novou pahlízu - bohužel se mi ji nepovedlo dobře vyfotit.
Příloha:
laelie.jpg [ 153.87 KiB | Zobrazeno 3747 krát ]
Laelia tenebrosa brasil pokračovala v tloustnutí pahlízy a dorůstání listu. Pahlíza je kulatější, list se zatím neotevřel. Jelikož jde o semenáč, nepředpokládám letos květ.
Další rostlinou, která vyhnala novou pahlízu ve stejném období byla typicky tropická brassocatleya binosa:
Příloha:
brass-binosa.jpg [ 150.38 KiB | Zobrazeno 3740 krát ]
Tuším až na encyclii jsou výše jmenované rostliny uváděné všude jako teple temperované. Encyclie snese o něco nižší teploty.
Tímto pokusem jsem dokázal, že rostliny mohou bezproblému přežít ve skleníku od 26. března. Ani jednou jsem netopil - ani svíčkama, ani petrolejkama, ani ničím jiným. Nejen, že přežijí, ale pokračují v růstu. Vysloveně tropické druhy jsem do skleníku zatím neumístil (phalaenopsis, vanda apod.)
Celé foto skleníku:
Příloha:
sklenik-popisky.jpg [ 121.59 KiB | Zobrazeno 3797 krát ]
Skleník je to malý, takže v noci se teploty přibližují nule, přes den bývalo často kolem 35ti stupňů. Proto jsem předevčírem na netkanou textilii hodil ještě síťovinu. Přes den intenzivně větrám.
Tyto teploty bez problému zvládl i např. cykas, s nímž takto vyvádím každý rok.
Závěr: domnívám se, že pokud neklesne teplota na nulu, rostlinám nemůže krátkodobý pokles (den až dva) např. k pěti stupňům vadit.