Re: Nejen orchideje jsou krásné
No a nyní ještě jednou Jižní Amerika konkrétně Peru a velmi zvláštní rostlina u nich stálá tady sezonní a je zvláštní tím, že muže být používána jako zelenina ale i ovoce. Touto rostlinou je Jákon. Má podzemní hlízy, po prvních mrazících rostlina zmrzne ale pokud nejsou mrazy velké je možné hlízy nechat v zemi ale pak je vykopat a uskladnit do dobrého sklepa, kde vydrží skoro rok viz foto loňské hlízy. Pokud se hlíza jen omyje a knzumuje, tak má nepatrně pryskyřičnou chuť ale pokud se oloupe je krásně sladká chuťově neutrální vysoce šťavnatá.
Lze ji zavařit s přidáním ananasové tresti a máte nádherně křupavý ananas. Velmi dobře přijímá chuti okolí takže jej lze použít jak na ovocné
saláty s ostatním ovocem, tak do salátů zeleninových. Vždy ale jen nakrájet ale nestrouhat, protože pak pustí veliké množství vody a vše je pokažené. Po oloupání je potřeba pokapat citronem aby hlíza neztmavla. Přesně stejně se dá použít do masových směsí, kde přebere chuť a má tu zvláštnost, že nezměkne ani pečením ani vařením, takže má člověk velmi příjemný pokrm se zeleninou, která nádherně křupe. Je velmi léčivý a to hlavně pro střeva, slinivku a výborný pro diabetiky. Rostlina je léčivá celá včetně listů, které obsahují ty samé látky a používají se jako odvar nebo nasekané v listových salátech. Bližší informace na mých stránkách
https://orchidea-mandlik.webnode.cz/ v oddíle pěstování a rady. Je naprosto něco jiného než topinambura nebo batát. Hlízy má dvojí. Podlouhlé jako na snímku jsou jedlé a druhé jsou kompaktnější nafialovělé a rostlina je z nich vyrostlá i když může udělat různé patvary. Ty ale nejsou jedlé a jimi se množí.