Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je stř 27. lis 2024 8:14:47



Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1313 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 128, 129, 130, 131, 132
 Nejen orchideje jsou krásné 
Autor Zpráva

Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
Příspěvky: 2936
Příspěvek Re: Nejen orchideje jsou krásné
No a nejen to je o kráse ale i o nových věcech do kuchyně. První snímky jsou Quiabo z Brazílie jinde ve světě jde o Okru čili jedlý ibišek a druhé snímky jsou opět ze semen z Brazílie a jde o Jilo redondo čili zvláštní odrůda lilku. Plody o velikosti 5cm.


Přílohy:
P1140125.jpg
P1140125.jpg [ 106.85 KiB | Zobrazeno 2142 krát ]
P1140126.jpg
P1140126.jpg [ 166.23 KiB | Zobrazeno 2142 krát ]
P1140139.jpg
P1140139.jpg [ 180.82 KiB | Zobrazeno 2142 krát ]
P1140140.jpg
P1140140.jpg [ 121.45 KiB | Zobrazeno 2142 krát ]
ned 28. črc 2024 22:28:51
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
Příspěvky: 2936
Příspěvek Re: Nejen orchideje jsou krásné
No a přidám ještě něco pro oči. Nádherné bramboříky nachové.


Přílohy:
P1140150.jpg
P1140150.jpg [ 155.28 KiB | Zobrazeno 1867 krát ]
P1140152.jpg
P1140152.jpg [ 147.49 KiB | Zobrazeno 1867 krát ]
úte 30. črc 2024 9:36:30
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
Příspěvky: 2936
Příspěvek Re: Nejen orchideje jsou krásné
No a nyní ještě jednou Jižní Amerika konkrétně Peru a velmi zvláštní rostlina u nich stálá tady sezonní a je zvláštní tím, že muže být používána jako zelenina ale i ovoce. Touto rostlinou je Jákon. Má podzemní hlízy, po prvních mrazících rostlina zmrzne ale pokud nejsou mrazy velké je možné hlízy nechat v zemi ale pak je vykopat a uskladnit do dobrého sklepa, kde vydrží skoro rok viz foto loňské hlízy. Pokud se hlíza jen omyje a knzumuje, tak má nepatrně pryskyřičnou chuť ale pokud se oloupe je krásně sladká chuťově neutrální vysoce šťavnatá.
Lze ji zavařit s přidáním ananasové tresti a máte nádherně křupavý ananas. Velmi dobře přijímá chuti okolí takže jej lze použít jak na ovocné
saláty s ostatním ovocem, tak do salátů zeleninových. Vždy ale jen nakrájet ale nestrouhat, protože pak pustí veliké množství vody a vše je pokažené. Po oloupání je potřeba pokapat citronem aby hlíza neztmavla. Přesně stejně se dá použít do masových směsí, kde přebere chuť a má tu zvláštnost, že nezměkne ani pečením ani vařením, takže má člověk velmi příjemný pokrm se zeleninou, která nádherně křupe. Je velmi léčivý a to hlavně pro střeva, slinivku a výborný pro diabetiky. Rostlina je léčivá celá včetně listů, které obsahují ty samé látky a používají se jako odvar nebo nasekané v listových salátech. Bližší informace na mých stránkách https://orchidea-mandlik.webnode.cz/ v oddíle pěstování a rady. Je naprosto něco jiného než topinambura nebo batát. Hlízy má dvojí. Podlouhlé jako na snímku jsou jedlé a druhé jsou kompaktnější nafialovělé a rostlina je z nich vyrostlá i když může udělat různé patvary. Ty ale nejsou jedlé a jimi se množí.


Přílohy:
Jakon.jpg
Jakon.jpg [ 157.03 KiB | Zobrazeno 1684 krát ]
P1140154.jpg
P1140154.jpg [ 185.14 KiB | Zobrazeno 1684 krát ]
pon 05. srp 2024 17:04:17
Profil Zobrazit autorovy stránky
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 1313 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 128, 129, 130, 131, 132

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron