Ahojky,
mne jelikoz nemam dobre podminky-predevsim svetlo mi Phaly tohle dost delaji- odchazeji jim korinky a zbyde jen srdicko.Vetsinou i pri luxusni zachranne akci to nezvladnou.4 stare chcipacky jsem nacpala neteri domu,pac ma nove okno a hezky svetle a orchidkam se u ni dari.
Ma je ve sklenickach po svickach z Ikei a hezky jim narustaji korinky i srdicko.Posilam aktualni foto jednoho faliku,kteremu nezbyl zadny korinek.Sel jen do sklenicky-s mechem jsem ho prave dorazila, az mu splesnively ty zbyle,tak je nasucho a ted vyhodil pidi korinek,tak uvidime.
Muj chcipacek
-
Karlos
- Kontaktovat uživatele:
Re: Muj chcipacek
Mno tohle ale se světlem nemá moc co dělat. phalaenopsisy mohou prosperovat i na severním okně. Spíš je to z přelití a znehodnoceného substrátu. Chce to namíchat si něco vlastního a nemusí tam být ani rašeliník. Hrubší kůra, polystyren, hrubý prosev z rašeliny, ......... dodržovat vysychání substrátu, nesadit hluboko, lépe když je rostlina na substrátu a v substrátu jen kořeny.
Taky si myslím, že jste jí moc zalévala. Já se musím přiznat, že mi faleňáky moc nejdou, ale to jen proto, že nepatří mezi mé oblíbené.
Tohle já házím na kompost.....

- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Karlos píše:Mno tohle ale se světlem nemá moc co dělat. phalaenopsisy mohou prosperovat i na severním okně. Spíš je to z přelití a znehodnoceného substrátu. Chce to namíchat si něco vlastního a nemusí tam být ani rašeliník. Hrubší kůra, polystyren, hrubý prosev z rašeliny, ......... dodržovat vysychání substrátu, nesadit hluboko, lépe když je rostlina na substrátu a v substrátu jen kořeny.
Ten prosev z rašeliny bych nedoporučoval, často je v obchodě vyhnojená a to pro orchideje není.
-
Karlos
- Kontaktovat uživatele:
No když se koupí čistá rašelina, tak je čistá! Ještě jsem se nesetkal s balíkem rašeliny která by byla vyhnojená, s upraveným pH a nebyla označena jako substrát! Někdy bývá ale zdrojem smutnic.
Ty hrubší kusy, struktury, vlákna....udrží nějakou vlhkost ale ne mokro. Zdá se mi to jako ideální příměs i pro epifyty(10%). Vyhnojení běžných substrátů ale myslím nepřesahuje nějakou míru únosnou pro orchideje, ty se v komerční sféře hnojí také docela vysokými dávkami.
Ty hrubší kusy, struktury, vlákna....udrží nějakou vlhkost ale ne mokro. Zdá se mi to jako ideální příměs i pro epifyty(10%). Vyhnojení běžných substrátů ale myslím nepřesahuje nějakou míru únosnou pro orchideje, ty se v komerční sféře hnojí také docela vysokými dávkami.
To si myslím i já. Občas přesévám substrát pro pokojové rostliny a používám pouze hrubou kůru, která je v substrátu obsažená. Orchidejím to, zdá se, nevadí a v podstatě potom již nehnojím.....
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Karlos píše:No když se koupí čistá rašelina, tak je čistá! Ještě jsem se nesetkal s balíkem rašeliny která by byla vyhnojená, s upraveným pH a nebyla označena jako substrát! Někdy bývá ale zdrojem smutnic.
Připomínám příspěvek Virense:
http://forum.orchidej.net/viewtopic.php?f=56&t=689&st=0&sk=t&sd=a&hilit=Catasetinae&start=40