hobliny

V čem všem mohou být orchideje pěstovány?
tercinka

hobliny

Příspěvek od tercinka »

Kdysi mi tady na fóru byly doporučeny hobliny jako přísada do substrátu... Dají se použít ty hobliny, které se prodávají ve zverimexech jako podestýlka? Nejsou nijak upravované. Nebo záleží i na dřevu?
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Re: hobliny

Příspěvek od EvaJ »

tercinka: hobliny se používají samostatně, krátkodobě k nápravě poškozeného kořenového systému, ale nikdy ho nepřidávej do substrátu, kde bude rostlina delší dobu. Rychle se rozkládají (nebo podsatně rychleji než kůra) a substrát začně zahnívat. Jinak si myslím, že je jedno odkud hobliny jsou. Ale pozor - nesmí to být piliny.
maruska

Příspěvek od maruska »

U těch zverimexových hoblin jen pozor na to, aby to nebyly nějaké voňavé. Dělají např. s citronem nebo jablkem a děsně to smrdí :lol:
tercinka

Příspěvek od tercinka »

Vím, že se dělají i voňavé- mám domácího mazlíčka králíčka...Ty bych nepoužila. Ale asi bych je přidala do substrátu, takže dík za upřesnění. Jak dlouho tam mám tu orchidej nechat? A funguje to u všech druhů? Mám nějaké Katleje, Pafídka, Faleňáky a Dendrobia...
MilanP

Příspěvek od MilanP »

tercinka: není to samospasitelné. Sbírku ti to samoosobě nezachrání.
A pokud si pamatuju, doporučované ve staré literatuře byly bukové. Adoporučovaly se především na pafíky.
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

tercinka, v hoblinách jsem zkoušela zachránit nebo vylepšit kondici asi u 6 rostlin, úspěšnost 50%. Záleží i jak moc jsou kořeny poškozené. A doba ? tak dlouho, dokud není vidět, že rostlina se vzpamatovala a začíná znovu přirůstat. U jedné to byl měsíc, u jiné měsíce tři.
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

MilanP píše:tercinka: není to samospasitelné. Sbírku ti to samoosobě nezachrání.
A pokud si pamatuju, doporučované ve staré literatuře byly bukové. Adoporučovaly se především na pafíky.
Nenechával bych to v nich dýl jak půl roku. Pak to bleskově hnije!
tercinka

Příspěvek od tercinka »

Rostliny už jsou v hoblinách...jak mám teď zalévat? Mám je namáčet a udržovat vysychavý cyklus? Nebo jen rosit?
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

sanžím se je udržovat lehce vlhké. Ale pozor, nahoře mohou již být vyschlé a dole v květináči jsou stále dost vlhké.
Dany

Příspěvek od Dany »

Zastrčte si do nich špejli,pro kontrolu vlhkosti.
Odpovědět