Ty fleky tu řeší hlavně parapetáři a ti to mají složitější a to dost a přesto jim to jde a hold se flekům občas nevyhnou ať se snaží jak chtějí a i kytkám naslouchají a potom hledají něco co pomůže.
K cenám a možnostem se nevyjadřuji, to si myslím není tak důležité, pokud se bavíme o naslouchání rostlinám a zdravém rozumu. Musíme hold naslouchat i jiným pěstitelům a především jejich podmínkám a ne vždy srovnávat s tím, jak to jde zrovna mě. Důležitá je i volba rostlin, hodně lidí si pořizuje kytky a potom zjišťuje co je pro ně dobré, to je taky špatně. No tohle je na dlouhou debatu a nedá se říct, že má někdo stoprocentní pravdu. Rozhodně souhlasím s tím, že je třeba vycházet z pozorování rostlin. Je dobré se snažit vytvořit dobré podmínky, což někdy může znamenat ubrat dvě orchideje z okna a dát k ostatním narostlé kapradiny aby zlepšily podmínky. Nepřehnojovat, nepřelévat, snažit se zvýšit vzdušnou vlhkost, což mnohdy znamená nepřetápět a tedy nesahat po těch opravdu teplých kytkách. Pouštět větrák i v zimě doma v bytě atd atd.
Teď jedna připomínka, kterou bych měl napsat, líbí se mi, jak pan Klát nahlíží na věc a smekám před jeho kytkama. S autorem vlákna se nějak neshodneme lidsky a v lecčem ani pěstitelsky, ale musím říct, že já prostě nemám možnost používat měkkou vodu, dešťovka mi na množství rostlin nestačí a tak zalévám šutrovkou studniční a snažím se orchideje alespoň občas osprchovat dešťovkou, ale i tak mi jdou kytky o kterých bych to nikdy neřekl, včetně pafíků, je pravdou, že se snažím vyhnout těm opravdu super náročným, ale jdou mi dobře, takže tolik ke konduktometru, který mám a mnohdy mám strach ho použít, protože bych měl pocit, že svoje kytky zaručeně zabiju. Takže opravdu naslouchejte svým kytičkám a když jim něco nemůžete dopřát, zlepšete jiné. Nekoukejme na snaživce, kteří to v našich očích můžou přehánět jako na blázny, vždyť všichni se snažíme dopřát svým kytičkám to nejlepší a je dobře, že si hledáme svou cestu, protože každý nový poznatek může prospět i nám.
Takže pěstování zdar a orchidejím a jejím pěstitelům obzvlášť