Paphiopedilum randsii

Cypripedium, Paphiopedilum, Phragmipedium …
radzak
Kontaktovat uživatele:

Paphiopedilum randsii

Příspěvek od radzak »

Když dnes píšeme o těch raritách (Phrag. kovachii), tak si neodpustím přidat ještě jednu. Tohle pafiopedilum je zřejmě nejhůře rostoucí z celého rodu. Za třicet let, co orchideje pěstuju jsem neviděl pěknou rostlinu, natož s květem. Před lety, kdy jsme ještě neznali slovo Cites, jsem si jednu rostlinu koupil u p. Simanise (po kterém je pojmenováno Paph. kolopakingii), ale přišel takový chcípák, že jsem ho mohl rovnou hodit do koše. To jsem samozřejmě neudělal a rostlinu zkoušel zachránit, ale marně. Před třemi lety jsem koupil novou rostlinu (na obrázku) u p. Popowa za úžesných 35e (Elsner ho menší nabízí za 85e)! Byl to evidentně sběr, což mi při platnosti Washingtonské konvence připadá nějaké divné :?
Rostlina za ty tři roky sice o mnoho nepřirostla (nové lity začaly růst menší než původní a nyní je průměr rostliny 20cm), ale celkem pěkně zakořenila, což považuji za podstatné. Teď už vypadá, že se aklimatizovala a začíná pozvolna přirůstat.
Vím, že ji má jeden pěstitel z fóra, tak bych byl rád (pokud chce), aby sdělil také své zkušenosti s touhle potvorou. Tady je každá rada drahá. Pokud ji ještě někdo pěstuje, tak prosím i o jeho zkušenosti.
Přílohy
Paphiopedilum randsii1.jpg
Paphiopedilum randsii2.jpg
http://www.webareal.cz/kvetyzlucni
Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
evulka

Re: Paphiopedilum randsii

Příspěvek od evulka »

Rostlina vypadá velmi zdravě , tak tedy klobouk dolů .. ;)
Marta1

Příspěvek od Marta1 »

no,vypadá pěkně,tak už se snad rozjede..teď jsem si ho gůglila a píší,že je pěstování snadné...
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelheger »

No, celkem mě štve, že zrovinka já nejsem ten pěstitel co ji má. Fotky co mi strejda Gůgl ukázal mi už zase pootvírají peněženku :mrgreen:
Hezký den a ať brzy vykvete ;)
Hezký den
Pavel
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

Marta1 píše:no,vypadá pěkně,tak už se snad rozjede..teď jsem si ho gůglila a píší,že je pěstování snadné...
Ono se toho napíše 8-)
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Před 2 lety jsem si přivezl z Drážďan dva kousky, obě nějak asi 80euro. Byly od firem Asendorfer Orchideenzucht a Elsner. Jeden mám dodnes a má rozpětí asi 15-20cm, se zdravými kořeny (pěstován v průsvitné nádobě. Substrát s príměsí pemzy, jak to dnes u mnoha papučí dělám. A mám u něj kapradí.
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

Paphio, díky ;) . Až budete mít možnost, prosím o foto.
HAKI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HAKI »

Jedno malinký Paphiopedilum randsii jsem měla i já v r. 2011 .Pafíčko vůbec nerostlo no pak se to už nedalo vydržet a se vší parádou to vzdalo.
Marta1

Příspěvek od Marta1 »

radzak píše:
Marta1 píše:no,vypadá pěkně,tak už se snad rozjede..teď jsem si ho gůglila a píší,že je pěstování snadné...
Ono se toho napíše 8-)
Ano,máš pravdu..a proto já si píši..NEKUPOVAT...
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Paphio píše:Před 2 lety jsem si přivezl z Drážďan dva kousky, obě nějak asi 80euro. Byly od firem Asendorfer Orchideenzucht a Elsner. Jeden mám dodnes a má rozpětí asi 15-20cm, se zdravými kořeny (pěstován v průsvitné nádobě. Substrát s príměsí pemzy, jak to dnes u mnoha papučí dělám. A mám u něj kapradí.

To je děs, ono už je to 4 roky. Bylo ve stejné nádobě, dnes přesazuji, substrát je tak prorostlý kořeny kapradí že se ho bojím roztrhat. Zdá se, že moc kořenů nemá, ale to bylo vždycky, proto jsem ho tak dlouho nepřesazoval. Zatím vypadá zdravě.
Přílohy
IMG_20180801_103721.jpg
Odpovědět