Když dnes píšeme o těch raritách (Phrag. kovachii), tak si neodpustím přidat ještě jednu. Tohle pafiopedilum je zřejmě nejhůře rostoucí z celého rodu. Za třicet let, co orchideje pěstuju jsem neviděl pěknou rostlinu, natož s květem. Před lety, kdy jsme ještě neznali slovo Cites, jsem si jednu rostlinu koupil u p. Simanise (po kterém je pojmenováno Paph. kolopakingii), ale přišel takový chcípák, že jsem ho mohl rovnou hodit do koše. To jsem samozřejmě neudělal a rostlinu zkoušel zachránit, ale marně. Před třemi lety jsem koupil novou rostlinu (na obrázku) u p. Popowa za úžesných 35e (Elsner ho menší nabízí za 85e)! Byl to evidentně sběr, což mi při platnosti Washingtonské konvence připadá nějaké divné
Rostlina za ty tři roky sice o mnoho nepřirostla (nové lity začaly růst menší než původní a nyní je průměr rostliny 20cm), ale celkem pěkně zakořenila, což považuji za podstatné. Teď už vypadá, že se aklimatizovala a začíná pozvolna přirůstat.
Vím, že ji má jeden pěstitel z fóra, tak bych byl rád (pokud chce), aby sdělil také své zkušenosti s touhle potvorou. Tady je každá rada drahá. Pokud ji ještě někdo pěstuje, tak prosím i o jeho zkušenosti.