Jeden můj známý se probíral literaturou a zjistil toto- udaj je z roku 2003 Braem,Chiron .Jde o informaci že jsou distribuovány pouze kytky tohoto druhu (Paph. venustum var.measuresianum)které nejsou albíny.Ale za albíni jsou označeny.Když kouknu na cenu 20USD skoro si to mysím i bez této informace.A navic mám ty hnědavé znaky na květu -bé bé bé. Nemáte někdo stejný info ?
Paphiopedilum - alba formy
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Re: Paphiopedilum - alba formy
OTEVŘU ZNOVU
Jeden můj známý se probíral literaturou a zjistil toto- udaj je z roku 2003 Braem,Chiron .Jde o informaci že jsou distribuovány pouze kytky tohoto druhu (Paph. venustum var.measuresianum)které nejsou albíny.Ale za albíni jsou označeny.Když kouknu na cenu 20USD skoro si to mysím i bez této informace.A navic mám ty hnědavé znaky na květu -bé bé bé. Nemáte někdo stejný info ?
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Víš Haki, v zásadě máš asi pravdu. Teď zpětně si uvědomuju, že jsem se na svých cestách za evropskými orchidejemi několikrát dostal do drobné pře s kamarádem ohledně albínů. Mnohé evropské druhy mají různé odstíny růžové až fialové barvy. Narazit na bílého jedince se občas podaří.
A tak jsem ve svém mladistvém nadšení několikrát volal: "Mám bělouše....".
Starší a mnohem zkušenější kamarád to přispěchal zkontrolovat, ale s mávnutím ruky se zase hned otočil se šel si po svých mumlaje: "To není albín"!
"Jak to? Vždyť je bílej!" zkouším oponovat a on na to: "Má tečky".
Pozorně se proto znovu skláním k nalezené rostlině a opravdu. Na pysku je vidět několik slabounce narůžovělých teček. Tak co teď?
Takže jak Haki říkáš - Podle literatury, je albín skutečně jen taková rostlina, která nemá "žádné hnědé ani červené znaky v květu"
Jenže já stále tvrdošíjně a nevědecky namítám: "No jo, ale svět není jen černo-bílý, máme tu celou pestrou škálu přechodů" a tak mi úplně stačí, když moje kytka je albín "jen" na první pohled. Mně tu radost dělá, splňuje moje očekávání a roste a kvete. A to je z mého pohledu to nejdůležitější
Že se o prsa nevleze do nějaké škatulky? To mi starost nedělá a radost nezkazí
Hezký den
Pavel
A tak jsem ve svém mladistvém nadšení několikrát volal: "Mám bělouše....".
Starší a mnohem zkušenější kamarád to přispěchal zkontrolovat, ale s mávnutím ruky se zase hned otočil se šel si po svých mumlaje: "To není albín"!
"Jak to? Vždyť je bílej!" zkouším oponovat a on na to: "Má tečky".
Pozorně se proto znovu skláním k nalezené rostlině a opravdu. Na pysku je vidět několik slabounce narůžovělých teček. Tak co teď?
Takže jak Haki říkáš - Podle literatury, je albín skutečně jen taková rostlina, která nemá "žádné hnědé ani červené znaky v květu"
Jenže já stále tvrdošíjně a nevědecky namítám: "No jo, ale svět není jen černo-bílý, máme tu celou pestrou škálu přechodů" a tak mi úplně stačí, když moje kytka je albín "jen" na první pohled. Mně tu radost dělá, splňuje moje očekávání a roste a kvete. A to je z mého pohledu to nejdůležitější
Hezký den
Pavel
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Ale jo je hezkej ...no proč nemít něco extra -chápeš.Něco co nemá každý ježiši doufám ,že to o mě něco nevypovídá :)a ještě ke všemu za 20babek.
Ještě dodám všimla jsem si někdy zásadního rozdílu .Květ může mít jiný počet proužků na dorzálním sepalu.Zajímavý.
Ještě dodám všimla jsem si někdy zásadního rozdílu .Květ může mít jiný počet proužků na dorzálním sepalu.Zajímavý.
Naposledy upravil(a) HAKI dne pát 13. pro 2013 12:02:45, celkem upraveno 1 x.
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
DALŠÍ je na řadě teda doufám -je Paph.esquirolei var chiuvanum.V ten moment co jsem už chtěla nastřihnout květní puk samo to prasklo a kouká na mě zatím zelené poupě.
Hanko,
už se těším zítra budou fotky,ale připadá mi stejný jako ten tvůj, mám dva květy....Věra
už se těším zítra budou fotky,ale připadá mi stejný jako ten tvůj, mám dva květy....Věra
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
No ...na dva květy jsem opravdu zvědavá.
Zřejmě to bude ze dvou růžic?
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Musím s těma poupatama pořád otravovat ,ale když to pafíčko se nějak potutelně tváří ,nebo se mě to jen zdá.Jedna věc je jistá ,vypadá to nadějně .Chce to jen vytrvar a počkat až se projeví víc

To mi řekni, co bys chtěla nadějnějšího, než otevírající se poupě? Bude to co nevidět a budeš mít tu krásu jako na dlani
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
No jo skoro to vypadá jako ,že jsem věčnej nespokojenec-ale to teda ne
,jen chci konečně albína a to snad nechci tak moc. Bez teček a čárek od brouků který mě pronásledojou
Ještě teda jedno pafíčko v očekávání .To bude ještě chvilku trvat.
Ještě teda jedno pafíčko v očekávání .To bude ještě chvilku trvat.