CO2 a květy
CO2 a květy
Ale ne! Zvýšení CO2 způsobilo větší množství květů v tropických lesích. Všechny druhy ale nereagují stejně, Odkaz na článek v angličtine i s abstraktem původní vědecké práce z Floridy.
https://wattsupwiththat.com/2018/01/19/ ... l-forests/
https://wattsupwiththat.com/2018/01/19/ ... l-forests/
Re: CO2 a květy
Samozrejme - CO2 je pre rastliny hlavným zdrojom uhlíku. Poznám to z akvaristiky - pridávaním CO2 do vody rastú rastliny omnoho rýchlejšie ...
Každopádně je to zajímavé sdělení. Skleník tím ale napouštět nebudu 
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
V minulosti tady byly tyhle pokusy mezi pěstiteli. S nevalným výsledkem. Rostliny krátkodobě zintenzivněly růst, ale pak zas po starém.
Podobné to je se změnou světelného spektra. Mám na to teorii minimálního faktoru. Rostlina prospívá podle nejslabší zásoby z důležitých prvků. Tedy pokud cítí mírný nedostatek právě CO2, může jí to nějakou dobu zrychlit. S nadbydkem CO2 ji pak brzdí jiná složka.
To jen má teorie.
Podobné to je se změnou světelného spektra. Mám na to teorii minimálního faktoru. Rostlina prospívá podle nejslabší zásoby z důležitých prvků. Tedy pokud cítí mírný nedostatek právě CO2, může jí to nějakou dobu zrychlit. S nadbydkem CO2 ji pak brzdí jiná složka.
To jen má teorie.
Myslím, že je to skôr naopak.Mila.J píše:Mám na to teorii minimálního faktoru. Rostlina prospívá podle nejslabší zásoby z důležitých prvků. Tedy pokud cítí mírný nedostatek právě CO2, může jí to nějakou dobu zrychlit. S nadbydkem CO2 ji pak brzdí jiná složka.
Hovorí o tom aj základný zákon, ktorý platí vo výžive rastlín, teda Liebigov zákon minima: Rast a vývoj rastlín limituje faktor, ktorý je v minime. V praxi to znamená, že všetky živiny môžu byť v prebytku, ale rast rastliny bude závislý na prvku, ktorý je najviac deficitný.
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Pánové vždyť říkáte to samé, nebo jsem dement??cheron píše:Myslím, že je to skôr naopak.Mila.J píše:Mám na to teorii minimálního faktoru. Rostlina prospívá podle nejslabší zásoby z důležitých prvků. Tedy pokud cítí mírný nedostatek právě CO2, může jí to nějakou dobu zrychlit. S nadbydkem CO2 ji pak brzdí jiná složka.
Hovorí o tom aj základný zákon, ktorý platí vo výžive rastlín, teda Liebigov zákon minima: Rast a vývoj rastlín limituje faktor, ktorý je v minime. V praxi to znamená, že všetky živiny môžu byť v prebytku, ale rast rastliny bude závislý na prvku, ktorý je najviac deficitný.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Špatně to formuluji. Proto možná nedorozumění.
Těší mne, že nejsem první, kdo tyto teze vyslovil. Tím míň budou zpochybněny.
Těší mne, že nejsem první, kdo tyto teze vyslovil. Tím míň budou zpochybněny.
Áno - píšeme o tom istom, akurát ja som chcel "poupraviť" vetu
Zrýchliť si myslím nemôže, vzhľadom na Liebigov zákon (teda ak by bolo v nedostatku CO2).Tedy pokud cítí mírný nedostatek právě CO2, může jí to nějakou dobu zrychlit.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Špatně formuluji.
Podmětem jsem měl namysli zvýšení CO2 . Ne mírný nedostatek uvedený v téže větě.
Podmětem jsem měl namysli zvýšení CO2 . Ne mírný nedostatek uvedený v téže větě.
V pohode - stáva sa ...