http://www.pokojovky.cz/pokojovky/eshop ... Passiflora
MUČENKY
Re: MUČENKY
Všimla jsem si , jsou opravdu krásné, ale u nás v zahradnictví , byly minulý rok k mání pěkné rostliny za podstatně menší peníz... 
V našich podmínkách se nedá pěstovat žádná. Pěstoval jsem mnoho let mučenku jedlou a plody byly výborné ale růst je obrovský a pokrýval celou stěnu skleníku, takže jsem ji zlikvidoval. Nyní mám mučenku kultivar z Mexika "Redendo Amarelo", kterou budu letos zase vysévat, takže pokud vyklíčí mohu nabídnout. Pěstuji tak, že rostlinu po zmrzlých s květináčem zapustím do země ke konstrukci, po které může šplhat. Na podzim sestřihnu na cca 30cm ořežu kořeny a s květináčem uklidím do chladné místnosti. Na jaře pak po zmrzlých opět zapustím do zahrady. U nás mučenky snesou max -5°C a ne všechny typy, takže nějaké přežití u nás je nesmysl.
Ta nabídka je opravdu nezkutečná ?!! Kdysi jsem se na ně zaměřil a sbíral je. Bylo to v době, kdy se sháněly jenom od sběratelů a každý nový kousek byl malou výhrou.kvusta píše:Už jste si všimli novinky na pokojovkách? Tolik neskutečných druhů! Tolik možností, kam nastrkat peníze! Ještěže nemám dost místa!![]()
http://www.pokojovky.cz/pokojovky/eshop ... Passiflora
Pěstovaly jsme je přes léto ve fóliácích, na zimu musely domů. O jejich potřebě prostoru je nejlepší se přesvědčit v Liberci v botan.zahradě.
Až na pár výjimek, mají v létě hodně teplo a vlhko . Krása květů ne jedinečná a vůně mnohdy také. Stojí za to jim kousek místa někde obětovat.
Jj, jsou krásné.... také jsem kdysi asi 4 měla.... ale prostorově opravdu hodně náročné.... před časem - po přesídlení do nového bytu - bohužel nevydržely.... tedy nevydržely přezimování.... jiné podmínky - tepleji, ne tolik světla.... no postupně to odešlo.... krásné byly... teď už na ně prostor nemám ani omylem.... lol....
Passiflora caerulea mi právě začala kvést.
Nádherné!
- zdenekraab
Passiflora caerulea - budu sázet na zahradu, mám klon, který vydrží -18°C
Rostlina na fotce roste v Brně asi 10 roků.
Rostlina na fotce roste v Brně asi 10 roků.
Mám nově passiflora alata, máte někde zkušenost s touto konkrétní mučenkou? Dají se plody opravdu jíst, nebo je to je prodejní tahák? 
Jinak rostlina je to krásná, ale ten růst, to bude hukot...
Jinak rostlina je to krásná, ale ten růst, to bude hukot...
Martina