Odumírání listů od špičky- houba
Re: Odumírání listů od špičky- houba
Mě přijde, že Cattleye podobně jako Laelie jsou v tomto období hodně háklivé na různé hniloby listů. Snažím se je vůbec nerosit a zálivku silně omezit. Také udržuji v ZZ přes den teplo a větráky také docela běží. Větrám okny pouze v noci, kvůli rozdílům teploty.
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Nevím jestli je dusičnan vápenatý (WUXAL KALCIUM) na doplnění vápníku v tomto období vhodný. Nadbytek dusíku flekatění podporuje a v období kdy je málo světla rostliny metabolizují dusík méně. Z hlavních živin je teď podle mě potřeba dát důraz na draslíkzaruba píše:Zapomněl jsem napsat, že dusík tam je také. Asi to bude něco podobného jako ten Wuxal. Ale používáte to také postřikem na list jak píší, nebo spíše zálivkou?
Kolik jste ho tam dal? 2 lžičky na celou láhev?cheron píše:Paphio - dá sa to pomerne jednoducho riešiť. Ide o nedostatok Ca !
Prvý krát som sa s tým stretol min. rok na C. dowiane auree - rástli 2 nové phľzy. Najprv sa to objavilo na jednej - malý, v priemere cca 1,5 mm fľak. Žiaľ, následujúce 2 dni som sa nedostal k tomu,, aby som mohol odrezať napadnutú časť listu. Výsledok na priloženej fotke ...
Skončilo to tak, že jednu phľzu som musel rezať do 1/3 (tá našťastie to "rozdýchala" a ešte dorástla), druhú som ale musel o pár dni rezať do 1/2 (tá už to neprežila).
Tento rok to isté na C. fabii, ale nie na špičke - tesne pri phľze.
Hľadal som preto na nete, čím by to mohlo byť spôsobené, až som sa dopátral, že ide o nedostatok Ca, ktorý k svojmu rastu Cattleye potrebujú. Deje sa to u mladých rastlín, pretože rastl. nie je schopná presúvať Ca zo starších pletív do mladých. Bunkové steny pletív sú preto slabšie a tým pádom náchylnejšie na napadnutie hub. chorobami. A deje sa to tiež pri vyšších teplotách (cca nad 27°C), kedy rastl. nie je schopná Ca prijímať.
Vyriešil som to kúpou dolom. vápenca. Zohnal som jemne mletý a trochu nim "posolil" substrát. Pre akútnu potrebu som nasypal dolom. váp. do PETky, naplnil ju vodou a nechal ho tam "vylúhovať" - použil som to zatiaľ iba raz => zalial som tým roztokom (cca 10 ml) rastlinu, aby mohla rýchlo doplniť chýbajúci Ca. Od tej doby zatiaľ všetko v poriadku.
Inak tento "roztok" 1x za mesiac pridávam aj do zálievkovej vody (cca 10 ml) pre všetky rastliny.
Věra - len tak som nasypal, ale keď sa dívam, povedal by som, že 1 lyžičku na 300 ml vody. Kľudne môžete dať aj 2 lyžičky, si myslím ... V akútnom prípade tým mierne zaliať (nie moc, aby sa zbytočne nezvyšovalo pH substrátu) a do zálievkovej vody pre upresnenie dávam spomínaných cca 10 ml na liter vody raz za mesiac. Ale zatiaľ len testujem, takže ťažko povedať, či to stačí, alebo nie.
To ano, také k němu píší že se má používat v plné vegetaci.Paphio píše:Nevím jestli je dusičnan vápenatý (WUXAL KALCIUM) na doplnění vápníku v tomto období vhodný. Nadbytek dusíku flekatění podporuje a v období kdy je málo světla rostliny metabolizují dusík méně. Z hlavních živin je teď podle mě potřeba dát důraz na draslíkzaruba píše:Zapomněl jsem napsat, že dusík tam je také. Asi to bude něco podobného jako ten Wuxal. Ale používáte to také postřikem na list jak píší, nebo spíše zálivkou?
Aký je pomer riedenia Horizonu ?
C. dawiana je už na odchode, ale ešte chcem skúsiť posledný krok k záchrane (ak to pomôže). Z pôvodných 7 pahľúz ostali posledné 2 (najmladšie, ešte ani nevyzreté). Minule som si všimol, že listy sú akosi svetlejšie (ale len trochu). O pár dní už boli takmer žlté, tak si vravím, ničo sa deje. Jednalo sa o najstaršie listy. Pôvodne som myslel, že to bude asi nedostatkom vody, pretože som ju držal dosť suchú. Ale v momente, keď som vzal rastlinu do rúk a pozrel sa na ňu bližšie, zistil som, že hnije.
Odhadujem, že ide o fusarium - hnilo to na báze pahľúz.
V pomerne krátkom čase odišla takmer celá rastlina, ani som si to nestihol poriadne všimnúť ...
C. dawiana je už na odchode, ale ešte chcem skúsiť posledný krok k záchrane (ak to pomôže). Z pôvodných 7 pahľúz ostali posledné 2 (najmladšie, ešte ani nevyzreté). Minule som si všimol, že listy sú akosi svetlejšie (ale len trochu). O pár dní už boli takmer žlté, tak si vravím, ničo sa deje. Jednalo sa o najstaršie listy. Pôvodne som myslel, že to bude asi nedostatkom vody, pretože som ju držal dosť suchú. Ale v momente, keď som vzal rastlinu do rúk a pozrel sa na ňu bližšie, zistil som, že hnije.
Odhadujem, že ide o fusarium - hnilo to na báze pahľúz.
V pomerne krátkom čase odišla takmer celá rastlina, ani som si to nestihol poriadne všimnúť ...
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Dowiana je poměrně choulostivá, noční teplota pod 18st a mokro ji oddělá.
Mokrá nebola a nočná teplota je max. 18°C - skôr trochu vyššia. Ale to už je teraz jedno ...
Čo tá koncentrácia Horizonu ?
Tí, čo ho používate, v akom pomere ho riedite ?
Čo tá koncentrácia Horizonu ?
Tí, čo ho používate, v akom pomere ho riedite ?
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že je citlivější na zasolený substrát. Hnojím ji méně než jiné katleje. Koncentrace hnojiva je možno určit jen měřením vodivosti (s výjimkou močovíny). U každého hnojiva je to jiné a údaje na etiketě také nejsou spolehlivé. Požadavky různých rostlin se také značně liší. Četl jsem že mexipedium xerophyticum je prý možno zalévat vodou z vodovodu.
Po 3/4 roku používania Ca konštatujem, že odvtedy sa na listoch katleje neobjavila žiadna hniloba. Teda konkrétne na C. fabii (tu spomínanej). Cez zimu narástla 1 pahľúza, teraz rastie druhá a zatiaľ všetko OK.
Tak isto narástla od jari 1 pahľúza na hybridnej mini Cat. a úplne v pohode + 1 pahľúza na Laelii lobata (tiež bez hniloby).
Rastliny sú na rovnakom stanovišti ako min. rok (okno na východ). Všetkým rastlinám som jemne "prisolil" substrát jemne mletým dolom. vápencom + raz za mesiac pridávam do zálievkovej vody cca 10-15 ml/l vody, v ktorej som nechal pomaly rozpúšťať dolom. vápenec.
Zaujímalo by ma, ako ste na tom vy ostatní, pokiaľ takisto pridávate Ca.
Tak isto narástla od jari 1 pahľúza na hybridnej mini Cat. a úplne v pohode + 1 pahľúza na Laelii lobata (tiež bez hniloby).
Rastliny sú na rovnakom stanovišti ako min. rok (okno na východ). Všetkým rastlinám som jemne "prisolil" substrát jemne mletým dolom. vápencom + raz za mesiac pridávam do zálievkovej vody cca 10-15 ml/l vody, v ktorej som nechal pomaly rozpúšťať dolom. vápenec.
Zaujímalo by ma, ako ste na tom vy ostatní, pokiaľ takisto pridávate Ca.