Poupata
Re: Poupata
Tak to bude naprostý luxus. Já svůj nekvět sphacelatum dala Romanovi na Kačinu. A teprve tam se rozhodlo vyhnat stvol.
Naposledy upravil(a) Zdenka dne ned 09. dub 2017 19:32:06, celkem upraveno 1 x.
No, to bude dvojitá nálož! Krása. 
Zdenko, občas jsou to potvory. Dostal jsem ho od kamaráda, kterému nezakvetlo 15 let a už ho chtěl hodit na kompost. Mně nekvetlo dalších 6 let. Pak jsem ho jednou celé obalil sphagnem aby vypadalo lépe a během měsíce mělo najednou asi 15 květných stvolů byť bylo na stále stejném místě. Od té doby kvete velice bohatě každoročně a už ho ani ničím neobaluji. Je zasazeno v košíku a to mu vyhovuje. V knížkách se píše, že je chladnější a mně takhle blázní v teplém skleníku. A pak věřte knížkám.Zdenka píše:Tak to bude naprostý luxus. Já svůj nekvět sphacelatum dala Romanovi na Kačinu. A teprve tam se rozhodlo vyhnat stvol.
Já vím, že už jste mi to psal. Zkoušela jsem s ním všechno možné. Nejspíš ale funguje vlhčí vzduch, to máte vy i Roman, já ovšem ne. Možná i větší teplotní rozdíl mezi dnem a nocí. Důležité je, že rostlina pokvete, to mne těší. No, že se to nepovedlo mně, to mne štve, nebudu zastírat. Ale tak to je a už ho prostě nemám 
Nové knihy o orchidejích je asi nejlepší spálit nebo nečístMíra píše:Zdenko, občas jsou to potvory. Dostal jsem ho od kamaráda, kterému nezakvetlo 15 let a už ho chtěl hodit na kompost. Mně nekvetlo dalších 6 let. Pak jsem ho jednou celé obalil sphagnem aby vypadalo lépe a během měsíce mělo najednou asi 15 květných stvolů byť bylo na stále stejném místě. Od té doby kvete velice bohatě každoročně a už ho ani ničím neobaluji. Je zasazeno v košíku a to mu vyhovuje. V knížkách se píše, že je chladnější a mně takhle blázní v teplém skleníku. A pak věřte knížkám.Zdenka píše:Tak to bude naprostý luxus. Já svůj nekvět sphacelatum dala Romanovi na Kačinu. A teprve tam se rozhodlo vyhnat stvol.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Nechce moc sušit. Pak nekvete. Možná by se hodila vyšší vzdušná vlhkost. Nebo ten bal na kořeny, víc zalévat. Asi cokoli. Jen trochu víc vody.Zdenka píše:Já vím, že už jste mi to psal. Zkoušela jsem s ním všechno možné. Nejspíš ale funguje vlhčí vzduch, to máte vy i Roman, já ovšem ne. Možná i větší teplotní rozdíl mezi dnem a nocí. Důležité je, že rostlina pokvete, to mne těší. No, že se to nepovedlo mně, to mne štve, nebudu zastírat. Ale tak to je a už ho prostě nemám
Mílo, tady bych nesouhlasil. Ano ve skleníku je vyšší vzdušná vlhkost ale v koši rychle a hodně vysychá. Navíc je to vidět i na pahlízách, které jsou mírně svraštělé, takže je to známka většího sucha a přesto kvete. Vodu dostane až koncem jara, kdy ho budu moct vynést ven a každý týden namočit. Přes zimu to prostě nejde. Už to zase začíná být obřík, takže tak za dva až tři roky bude muset z baráku jako to první o průměru metr, které skončilo v botanické Teplice. Spíš bych řekl, že právě dostatek vody přes léto tedy v době růstu je to pravé a přisušení přes zimu pak tvrdí muziku. Aby sphacelatum vykvetlo jedním stvolem se mi podaří tak u oddělené rostliny. Vždycky kvetlo velice bohatě. Jen ho člověk musí rozkvést a přijít na to ořechové jako u všeho.Mila.J píše:Nechce moc sušit. Pak nekvete. Možná by se hodila vyšší vzdušná vlhkost. Nebo ten bal na kořeny, víc zalévat. Asi cokoli. Jen trochu víc vody.Zdenka píše:Já vím, že už jste mi to psal. Zkoušela jsem s ním všechno možné. Nejspíš ale funguje vlhčí vzduch, to máte vy i Roman, já ovšem ne. Možná i větší teplotní rozdíl mezi dnem a nocí. Důležité je, že rostlina pokvete, to mne těší. No, že se to nepovedlo mně, to mne štve, nebudu zastírat. Ale tak to je a už ho prostě nemám
Z Drážďan jsem si přivezl ještě jedno Dendrobium harveyanum, protože se mi tento druh velmi líbí. Bylo pouze zabalené do celofánu s bohatou násadou poupat a zcela bez listů. Některé květní stvoly odešly při transportu v tašce, ale ještě dost zůstalo.
Překvapilo mě jak někomu může zcela opadat, protože já mám s opadem listů všeobecné problémy. Teď se těším až rozkvete. Ten kontrast holých klacků a nádherných květů bude zajímavý. Doufám, že se mi něco podobného povede v budoucnu u velkých trsů
Překvapilo mě jak někomu může zcela opadat, protože já mám s opadem listů všeobecné problémy. Teď se těším až rozkvete. Ten kontrast holých klacků a nádherných květů bude zajímavý. Doufám, že se mi něco podobného povede v budoucnu u velkých trsů
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Může být. Nedomnívám se, že by sušení přes zimu přímo bránilo kvetení. Mám ale pocit, že u tohoto druhu není až tak nevyhnutelné. Asi řádný nárůst, řádná závlaha přes léto bude to hlavní.Míra píše: Mílo, tady bych nesouhlasil. Ano ve skleníku je vyšší vzdušná vlhkost ale v koši rychle a hodně vysychá. Navíc je to vidět i na pahlízách, které jsou mírně svraštělé, takže je to známka většího sucha a přesto kvete. Vodu dostane až koncem jara, kdy ho budu moct vynést ven a každý týden namočit. Přes zimu to prostě nejde. Už to zase začíná být obřík, takže tak za dva až tři roky bude muset z baráku jako to první o průměru metr, které skončilo v botanické Teplice. Spíš bych řekl, že právě dostatek vody přes léto tedy v době růstu je to pravé a přisušení přes zimu pak tvrdí muziku. Aby sphacelatum vykvetlo jedním stvolem se mi podaří tak u oddělené rostliny. Vždycky kvetlo velice bohatě. Jen ho člověk musí rozkvést a přijít na to ořechové jako u všeho.
Píšu to proto, že když jsem byl opatrný se zaléváním , taky mi nekvetly.
Jistě, nikdy jsem je nenechával trvale mokré. Tak odvážný nejsem.
U mne začaly kvést až jsem hleděl na pravidelnou zálivku. Tedy až vyschne, zavčas zalít.
Catasetum laminatum z Guerrera začíná novou sezonu pravidelně kvetením, nikoli novým růstem. Nový růst začne až po odkvětu. S novým výhonem pak kvete podruhé někdy v srpnu. Po dokončení pahlízy pak na podzim nasadí třetí kvetení a to vykvete někdy před vánoci. Tři bohaté květní stvoly během každého roku ho však dosti vysilují, takže přirůstá pouze jedna pahlíza každý rok. Ještě nikdy se vrchol nerozdělil.