Takže s omluvou za zpoždění posílám.
hezký den
Pavel
nepíšete, zda má babička možnost zalévat dešťovkou a zda rostlinu hnojí. Mohlo by jít o zasolené kořeny z vodovodní vody. A určitě bych teď vůbec nehnojila. Pokud jste přesadil do kokočipsů, je třeba aby byly opravdu hodně proprané.MikeŠ píše:Zdravíčko,
mohli by jste mi poradit, prosím? Babička má nějaké Paphiopedilum (pravděpodobně Paphiopedilum gratrixianum - viz foto).
Kytička je po dva roky na jiho-východním okně. Pěkně vykvetla až nyní začínají listy ztrácet barvu a světlat. Fotky jsou z 25.12.16 Nemyslím, že by se jednalo o popálení světlem. Teplotu mají stabilní kolem asi 18-20 stupňů, substrát kupovaný - orchidejový. Nemáte někdo zkušenost, co to a co s tím? Díky.
Střevíčníky jsou na zasolení podstatně citlivější než Phalaenopsisy a hlavně vyžadují podstatně slabší roztok hnojiva. Pokud nemáte konduktometr (a předpokládám, že ne), hnojení bych se u střevíčníku zcela vyhnula a jen doplnila substrát vápencovým štěrkem nebo troškou dolomitického vápence. Květináč by měl být jen o kousek větší než místo, které zaberou kořeny, na dno a pod bázi rostliny (doprostřed kořenů) se mi osvědčilo dát kousky polystyrénu.MikeŠ píše:Díky. Ten střevíček je v kupovaném substrátu a tuším, že babička hnojila. Jinak vodu používá tedy kohoutkovou, to je pravda, avšak vždy ji převaří 15 minut.
Myslím, že kytičku přesadila nějakou dobu zpět. Mohlo by se tedy jednat i na reakci na substrát. Zkusíme tedy přesadit do něčeho jiného a uvidíme. Díky za rady.
Kokočipsy používám zdárně já na svou Phalaenopsis a zdá se, že mě chce kytička potěšit brzo květy. Vidím odrůstající část o které se domnívám, že asi není vzdušný kořen.