Dendrobium nobile - hybridy

Bulbophyllum, Cirrhopetalum, Dendrobium ...
Odpovědět
evulka

Re: Dendrobium nobile - hybridy

Příspěvek od evulka »

Jirko děkuji, vypadá to na něj :P
lipo

Příspěvek od lipo »

Hybridní D. nobile.jpg
Loni v Drážďanech jsem koupila dceři nádherně nakvetlý hybrid D. nobile. Přes léto ho měla venku a na podzim se z něj u nás ve skleníku stalo toto. Keikami obalené pahlízy. Prosím o radu. Má cenu ty keiky odlomit a dál pěstovat, nebo to takto nechat? :roll:
lipo

Příspěvek od lipo »

D. nobile virginalis.jpg
Toto myslím není hybrid, ale varieta od původního nobile. Je od pana Koláře, tři roky u nás a teprve loni se zmátořila a začala pěkně růst. Nevěřila jsem tomu, že si kytky zvykají, ale tato mi to předvedla. :P
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Báječné
Teta

Příspěvek od Teta »

Tak to je super, že kvete!
Míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Míra »

lipo píše:
Hybridní D. nobile.jpg
Loni v Drážďanech jsem koupila dceři nádherně nakvetlý hybrid D. nobile. Přes léto ho měla venku a na podzim se z něj u nás ve skleníku stalo toto. Keikami obalené pahlízy. Prosím o radu. Má cenu ty keiky odlomit a dál pěstovat, nebo to takto nechat? :roll:
Asi to vypadá, že substrát už je dost špatný viz i ty staré žluté pahlízy. Řekl bych, že to je pěstováním. Tyto rostliny potřebují sušší a chladnější fázi. Pokud ji nedostanou, tak z původně květných pupenů jsou nové rostlinky. Některé dnešní hybridy tuto fázi nepotřebují ale většina ano. Keiky bych odlámal a zasadil. Rostlinu bych držel sušší až do doby, kdy vyrazí nové výhony, kterým keiky vezmou sílu.
lipo

Příspěvek od lipo »

Děkuji za radu, provedu. Byla by ho škoda.
Jozka

Příspěvek od Jozka »

Mám tak trochu zajímavost, kvetoucí Nobilko, ale z keiků, někde kvetlo přímo a teď kvetou keiky přímo na pahlízách. Nevím zda jí to moc nevysiluje, už sem jí tak pořídila. Některé keiky teď začali pouštět kořeny. Mám počkat až budou mít slušné kořeny a pak je oddělit? A nebo už teď aby ho to nezabilo, ale vypadá v poho i v tomto stavu.
Přílohy
P3201282nobile.jpg
P3201283nobilekeiky.jpg
P2230941-male.jpg
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Dendrobia to dělávají často, přeborníky jsou třeba hybridy Den. kingianum nebo stardusty. Myslím, že je to zvlášť nestresuje, pokud je rostlina silná Pokud není v dobrém stavu, raději keiky odděluju. Tahle vypadá v pohodě
virens
Moderátor

Příspěvek od virens »

Jozka, doporučil bych odstranit tu podmisku pod květináčem. Yamamotovy hybridy potřebují před zalitím suchý substrát !!
Po důkladném zalití (často se tyto rostliny namáčejí) by měla voda odtéct během hodiny a rostlina proschnout do 3 dnů. Tato frekvence vysychání rostliny jí udržuje kořeny v dokonalém stavu. Velikost květináče na velkou rostlinu s 3-5 pahlízami by neměla být větší než 10 cm. Přes léto pověsit ven do mírného stínu. Pokles teplot mezi dnem a nocí rostlině neuvěřitelně prospívá.
Odpovědět