Dendrobium nobile - hybridy
Re: Dendrobium nobile - hybridy
Jirko děkuji, vypadá to na něj 
Loni v Drážďanech jsem koupila dceři nádherně nakvetlý hybrid D. nobile. Přes léto ho měla venku a na podzim se z něj u nás ve skleníku stalo toto. Keikami obalené pahlízy. Prosím o radu. Má cenu ty keiky odlomit a dál pěstovat, nebo to takto nechat? 
Toto myslím není hybrid, ale varieta od původního nobile. Je od pana Koláře, tři roky u nás a teprve loni se zmátořila a začala pěkně růst. Nevěřila jsem tomu, že si kytky zvykají, ale tato mi to předvedla. 
Báječné
Tak to je super, že kvete!
Asi to vypadá, že substrát už je dost špatný viz i ty staré žluté pahlízy. Řekl bych, že to je pěstováním. Tyto rostliny potřebují sušší a chladnější fázi. Pokud ji nedostanou, tak z původně květných pupenů jsou nové rostlinky. Některé dnešní hybridy tuto fázi nepotřebují ale většina ano. Keiky bych odlámal a zasadil. Rostlinu bych držel sušší až do doby, kdy vyrazí nové výhony, kterým keiky vezmou sílu.lipo píše: Loni v Drážďanech jsem koupila dceři nádherně nakvetlý hybrid D. nobile. Přes léto ho měla venku a na podzim se z něj u nás ve skleníku stalo toto. Keikami obalené pahlízy. Prosím o radu. Má cenu ty keiky odlomit a dál pěstovat, nebo to takto nechat?
Děkuji za radu, provedu. Byla by ho škoda.
Mám tak trochu zajímavost, kvetoucí Nobilko, ale z keiků, někde kvetlo přímo a teď kvetou keiky přímo na pahlízách. Nevím zda jí to moc nevysiluje, už sem jí tak pořídila. Některé keiky teď začali pouštět kořeny. Mám počkat až budou mít slušné kořeny a pak je oddělit? A nebo už teď aby ho to nezabilo, ale vypadá v poho i v tomto stavu.
Dendrobia to dělávají často, přeborníky jsou třeba hybridy Den. kingianum nebo stardusty. Myslím, že je to zvlášť nestresuje, pokud je rostlina silná Pokud není v dobrém stavu, raději keiky odděluju. Tahle vypadá v pohodě
Jozka, doporučil bych odstranit tu podmisku pod květináčem. Yamamotovy hybridy potřebují před zalitím suchý substrát !!
Po důkladném zalití (často se tyto rostliny namáčejí) by měla voda odtéct během hodiny a rostlina proschnout do 3 dnů. Tato frekvence vysychání rostliny jí udržuje kořeny v dokonalém stavu. Velikost květináče na velkou rostlinu s 3-5 pahlízami by neměla být větší než 10 cm. Přes léto pověsit ven do mírného stínu. Pokles teplot mezi dnem a nocí rostlině neuvěřitelně prospívá.
Po důkladném zalití (často se tyto rostliny namáčejí) by měla voda odtéct během hodiny a rostlina proschnout do 3 dnů. Tato frekvence vysychání rostliny jí udržuje kořeny v dokonalém stavu. Velikost květináče na velkou rostlinu s 3-5 pahlízami by neměla být větší než 10 cm. Přes léto pověsit ven do mírného stínu. Pokles teplot mezi dnem a nocí rostlině neuvěřitelně prospívá.