Paphiopedilum delenatii

Cypripedium, Paphiopedilum, Phragmipedium …
Odpovědět
HAKI
Kontaktovat uživatele:

Re: Paphiopedilum delenatii

Příspěvek od HAKI »

HISTORIE tyhle kytky je zajímavá.Tak jen pro doplnění –stejně v HK prší a není co dělat.
Tak tedy Paphiopedilum delenatii
Ano prvně objeven francouzkým armádním důstojníkem v severním Vietnamu –Tonkin r.1913.Zasláno řediteli botanické zahrady Mr.Delenat(pafíčko je na jeho počest pojmenováno) v Saint-Germain-en-Laye(Francie)Znovu objeven sběratelem( r.1922) Poilane u Nha Trang -Vietnam provincie Annam-tedy jižněji.V roce 1924 byly prý rostliny již vystaveny v Paříži.Většina dovezených rostlin zemřela krátce po přivezení až úspěšně selfoval francouzký zahradník Lecoufle.Původně byly rostliny objeveny v severním Vietnamu ale i v jižním Vietnamu –Dalat na západ od Nha Trang.Tam rostou na východních a jihovýchodních svazích 1100-1200m ale také na 800 nejvýše 1500m.n.m.
Averyanov (1996) Nalezeny východní i jižní svahy západně od Nha Trang.Rostou tam ve skalních kolmých dutinách s mechem a někdy hrabankou.
Ale narazila jsem na světlo .1500-2500footcandles -16145-26909lux.Jeden footcandles je 10,764 luxů . Možno i 3500 footcandles-37673lux.Ale pak nejsou listy a květy tak vybarveny.
http://www.unitconversion.org/illumination/foot-candles-to-lux-conversion.html

Další je zmínka je o výskytu v Chině už pro příbuznost s armeniacum a emersonii .
Tak a teď si to přeberte .Doufám že jsem přeložila správně. ;)
Přílohy
1.png
HAKI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HAKI »

Ještě jedno dám do placu -Paph. delenatii ale albín. Pafíčko je od Ratcliffe Orchids Limited koupeno v červenci2010.Na to že ho mám tak dlouho –není to žádná velká sláva.Ale ze začátku jsem ho mordovala v zimní zahradě i tento víc roste HA HA když je tepleji na jižním okně.V zimě určitě s poklesem °C pod15°C to nepůjde.Třeba se jednou osmělí a něco provede víc ...
Přílohy
Paph.d.jpg
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Koukám, že kelímek od desertu se ti taky líbil. Dostala jsem jich pár od kamarádky, tak je takyx používám. Na tohohle prcka se hodí náramně
HAKI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HAKI »

Jo jo přesně pár jich mám.Ale, jednou ve snaze získat další kelímek se to nepovedlo. Při objednávce se to popletlo .Bylo mě teda divný, že donáška nějak dlouho trvá a pak místo tyhle pidi lahůdky mě přinesli mega velkej pohár . Můj chlap se mohl potrhat smíchy já teda už ne bylo to těsně před kinem před 20hod.Pár pafíček takhle zasazených mám –stačí vypálit dírky a je to. :)
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Jo, dělám to taky tak. A taky je používám bez dírek, na pěstování v colomi.
Věra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Věra »

Zdenka píše:Jo, dělám to taky tak. A taky je používám bez dírek, na pěstování v colomi.

Zdeno, co to je? To je něco jako pemza? ;)
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

apolenka

Příspěvek od apolenka »

Nevím jestli někoho zajímá jak vypadá právě teď můj marod Paph. delenatii vinicolor, ale stejně to sem napíšu - listy jsem ustříhla, kořeny nekontrolovala a nechala to na něm. Protože mu roste nový list udělala jsem závěr, že jsem ho opravdu přechladila a nastydnul :? . Už si na to dám pozor a on to snad zvládne.
evulka

Příspěvek od evulka »

Určitě zajímá, nejsou jenom úspěchy a každá rada dobrá, držím palce aby to zvládnul...mám dva chcípáčky , no také jim dám šanci ;)
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Držím palce, ať to dotáhne do úspěšného konce. Taky vítám i negativní informace. Pořád se člověk učí
Odpovědět