Paphiopedilum esquirolei var. chiwuanum album

Cypripedium, Paphiopedilum, Phragmipedium …
Odpovědět
HAKI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HAKI »

Přiznávám, že mám ráda věci nečekané. Paphiopedilum Esquirolei Var Chiuvanum album-mám krátce od dubna2012 z Drážďan (byla to taková hromadná objednávka od Popowa)Podlehla jsem „modním trendům“ který na mě valí někteří pafíčkáři a zcela neočekávaně jsem pafíčko zasadila do mističky,která se dole hodně zužuje.Kapradina tam taky je ale nějak se ji nechce růst -pafíčko roste.Dost jsem váhala jestli je to správně –přece jen ta mistička není úplně nejmenší.A teď ta věc nečekaná-pafíčko tlačí květní obal hm hm hm ….jen mě tak natahuje nebo to myslí vážně.Květ zatím nevidím –ale to ještě nic neznamená .Máte někdo stejné se mnou?Jak se chová u vás. ;)
Přílohy
Paphiopedilum Esquirolei Var Chiuvanum album
Paphiopedilum Esquirolei Var Chiuvanum album
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Re: Paphiopedilum Esquirolei Var Chiuvanum album

Příspěvek od Paphio »

Je otázka, jestli to není spíš P. hirsutissimum v. chiwuanum, někde to popisují jako samostatný druh. Já jsem totéž koupil jako esquirolei alba. Obchodníkům se zřejmě zmatky v systematice hodí, přejmenováním stejných rostlin se zvýší prodejnost. V každém případě je chiwuanum chladnomilnější nežli P. esquirolei. Typ esquirolei se udává také jako synonymum pro hirsutissimum, roste jižněji a snese vyšší teploty.
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Paphiopedilum esquirolei var. chiwuanum album

Příspěvek od pavelheger »

Haki, obávám se, jestli nebudeš jediná, kdo tohohle pafíka má. Takže moc velikou odezvu bych nečekal. Ale na květ se samozřejmě těším s Tebou. A to tak, že hodně ;)
Hezký den
Pavel
HAKI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HAKI »

Paphio píše:Je otázka, jestli to není spíš P. hirsutissimum v. chiwuanum
Jak jste to poznal Paphio nebo předpokládáte? Mám teď nové P. hirsutissimum (USA)to bych řekla že musí být ono (a jak né :) )a esquirolei mám také to už kvetlo-snad je to ono posílám foto . P. hirsutissimum má trochu tenčí list než P. esquirolei. V tom vidím trochu rozdíl.Jestli se dá na tom stavět -nevím.
Na mém fotu Paphiopedilum Esquirolei Var Chiuvanum nemá tenčí list .No tak se uvidí.To jsem na to zvědavá.
pavelheger píše:Haki, obávám se, jestli nebudeš jediná, kdo tohohle pafíka má.
To je pravda ,tenkrát jsem si ho brala jen já.No ,ale může ho mít ještě někdo jiný náhoda je blbec ;)
Přílohy
P. esquirolei ?
P. esquirolei ?
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Ještě jednou: esquirolei a chiwuanum jsou geografické rasy P. hirsutissimum a botanici je nyní neuznávají i jako variety. Obchodníci je uvádějí, mají vyšší prodej. Rozlišení je obtížné, podle mých rostlin má esquirolei užší a tlustčí listy.
U Popowa jsem koupil P. esquirolei v. album, vystavoval jich hodně v Drážďanech. Podle botaniků je to ovšem hirsutissimum v. album. Rozlišení albinotických variet ke které rase patří je ještě obtížnější, snad je to i nesmysl se o to snažit.
HAKI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HAKI »

Paphio píše: U Popowa jsem koupil P. esquirolei v. album, vystavoval jich hodně v Drážďanech.
Jasně rozumím- děkuju.Ještě k těm Drážďanům pafíčko jste koupil u Popowa tento rok asi ještě nekvetlo.
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Koupil jsem ho vloni a ještě nekvetlo. Letos prodával kvetoucí v. alba.
Odpovědět