Pomoc s identifikací a záchranou

Bulbophyllum, Cirrhopetalum, Dendrobium ...
Jarmi

Pomoc s identifikací a záchranou

Příspěvek od Jarmi »

Ahoj všichni :)
Po tom, co se moje phalaenopsis vzchopila a už se netváří, že mě každou chvílí opustí, jsem včera koupila čtyři orchideje v Hornbachu ve slevě s tím, že mě nebude tolik mrzet, když pojdou :twisted:
V obchodě převážně stály ve vodě a jejich krásně vyvinuté kořenové systémy uhnily. Co bylo hnědé, duté nebo papírové jsem ustřihla, zasypala skořicí a nechala přes noc volně "větrat" bez substrátu, rostlinky jsou téměř bez kořenů. Dnes je zasadím do hrubého substrátu pro orchideje do transparentního květináčku a budu rosit na listy. V pořádku?
A teď konečně k té identifikaci :arrow: Podle obrázků jsem, myslím bezpečně, určila tu žlutou jako hybrid oncidia. Ostatní měly štítek "Dendrobium". Ta vlevo mi připadá podle fotek v tomto fóru jako D. Berry Oda. S těmi dalšími si úplně nevím rady. Mírně se liší listy (ta uprostřed je má značně masitější než ta vpravo), ale jinak mi obě připomínají Dendrobium Phalaenopsis. Je to tak? Můžu je mít všechny na jednom místě před francouzským oknem?
Děkuji za případné reakce!
Přílohy
DSC01324.jpg
Zdenka

Re: Pomoc s identifikací a záchranou

Příspěvek od Zdenka »

Oncidium jste si zidentifikovala vcelku dobře, zbývající jsou hybridy Dendrobium phalaenopsis, žádné z toho není Berry Oda. U francouzského okna jim bude nejspíš dobře, jsou to poměrně teplé rostliny, ale pokud to okno není na jih. Polední slunce by na ně bylo moc.
Naposledy upravil(a) Zdenka dne pon 10. čer 2013 16:50:43, celkem upraveno 1 x.
Míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Míra »

Oncidium mají nejčastěji Sweet and sugar.
Barbez2

Příspěvek od Barbez2 »

Oncidium je jasné Dendrophaly taky ale to rosení na list bych nedoporučoval raději jemně porosit substrát. Ono když by na ně pak zasvítilo po tom rosení na list tak kapky jsou jako lupa
orchidejky už nejsou u mě jen koníček, ale už přerostly ve slona
Jarmi

Příspěvek od Jarmi »

Dobře, děkuju všem :)
Milan Karpíšek

Příspěvek od Milan Karpíšek »

Barbez2 píše:... rosení na list bych nedoporučoval raději jemně porosit substrát. Ono když by na ně pak zasvítilo po tom rosení na list tak kapky jsou jako lupa
Tento mýtus s kapkami na listech je nesmysl, už jste někdy viděl po bouřce, když hned vyleze slunce, spálené listy na listnatých stromech? Běžně zalívám v poledne listnaté stromy i přes koruny a nikdy se nespálili. ;)
Barbez2

Příspěvek od Barbez2 »

nevím zda to je mýtus ale já mám tedy ted několik popálených listů( tedy měl jsem už jsou ostříhané) takže pro mě to tak je a nejsem jediný kdo to tak bere. Nehledě na to že mám spíše stínomilné orchideje a ty moc slunce nemusí
HAKI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HAKI »

No jestli to právě není způsobeno jen přehřátím listů za oknem v domu -tedy sklem.Je to přece jen jiné než příroda -kde je i přirozený pohyb vzduchu-tím se kytky ochlazují. I porosení vodou -na list kde je už uvnitř zvýšená teplota v listu samém .Myslím ,že tzv.důsledek "lupy" nebyl vědecky prokázan-může to být zároveň další téma :)
Barbez2

Příspěvek od Barbez2 »

no já teď mám vše na balkoně kde je dostatečný pohyb vzduchu a je to přikryto stínovkou na dvě až tři vrstvy takže nevím tedy
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

HAKI píše:No jestli to právě není způsobeno jen přehřátím listů za oknem v domu -tedy sklem.Je to přece jen jiné než příroda -kde je i přirozený pohyb vzduchu-tím se kytky ochlazují. I porosení vodou -na list kde je už uvnitř zvýšená teplota v listu samém .Myslím ,že tzv.důsledek "lupy" nebyl vědecky prokázan-může to být zároveň další téma :)
To je nejspíš ten pravý důvod. Tohle se v přírodě nikdy nestane. Připadá mi to jako stejná fáma jako když za komunistů při výpočtu obsahu železa v zelenině někdo posunul desetinou čárku a pak nám léta tvrdily jak je zdravý :lol:
http://www.webareal.cz/kvetyzlucni
Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
Odpovědět