já na zasypávání používám skořici. Ta je doma vždycky.radzak píše:Samozřejmě, že jde nová rostlina oddělit a zasadit (dobře to jde nůžkami na nehty). Řeznou ránu nechte před zasazením zaschnout, případně ji zasypte práškovým dřevěným uhlím nebo cigaretovým popelem. Spodní část rostliny pravděpodobně znovu obrazí.
Prosím o radu a Vaše zkušenosti
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
Re: Prosím o radu a Vaše zkušenosti
Já také
díky
Dobrý den,měla bych pár dotazů ohledně Phalaenopsis.Pěstuji je už asi 3 roky, vždy mi kvetly (ne tedy neustále), ale teď již asi půl roku nic.Tři mi dokonce zašli - listy odprostřed odpadly,myslím že jsem jim asi dopřávala moc vody.Ty ostatní se zdají že mají kořeny uvnitř v pořádku, zalévám je až když kořeny zestříbří.Ovšem vzdušné kořeny co vyčnívají jsou jakoby zprachovatělé, duté, uvnitř jen slabá nitka, drolí se.Mám ty venkovní kořeny rosit?A jak často?Nerada bych to zase s vodou přehnala.Jedna má jakoby nahozeno na květ,ale to už asi 3 měsíce, asi 1cm výhonek, ale nic víc nedělá. Listy se mi zdají v pořádku,pevné.Stále čtu různé diskuze a názory se rozchází, tak bych ráda radu odborníka. Ještě se chci zeptat - je lepší Phalaenopsis nechat jen v těch původních průhledných květináčcích?Koupila jsem si k tomu takové ty keramické barevné obaly, ale zase si říkám jestli tím kořenům neškodím, když jsou v podstatě ve tmě
Důležité je, jakou vodou zaléváte. Ta zprachovatělost kořenů by mohla vypovídat o tom, že zaléváte vodovodní vodou. To samo o sobě Phalaenopsisům nevadí tak, jako třeba jiným druhům orchidejí, ale postupem času se silně zasolí substrát a to už rostlinám škodí hodně. Musí se tím pádem častěji přesazovat.
Je tady k Phalaenopsisům informací spousta, až budete mít čas, projděte si příslušná vlákna. V kostce se ale dá říci, že pokud odcházejí listy zprostředka, je to s největší pravděpodobností tím, že se do srdíčka dostala voda. Pokud se vám to stane, je dobré vzít papírový ubrousek a vodu odsát. O kvalitě zálivkové vody je tu taky spousta informací a co se týče průhledných květináčů - ano, jsou vhodné, protože phaly jsou epifyty, které asimilují i pomocí kořenů, takže je důležité, aby k nim světlo mohlo. Pokud používáte kryty na rostliny z estetických důvodu, dopřejte rostlinám rekreaci alespoň po odkvětu, přendejte je jinam, kde vám nevadí, že nejsou v krytech, a dopřejte světelnou lázeň i jejich kořenům.
Vláken jsem už přečetla asi sto
jen si prostě nejsem pořád jistá. O vodě čtu málo málo, tak nevím jak to je s tím rosením mezi zálivkama. Dříve jsem zalévala z vodovodu, ale teď už delší dobu dešťovkou (či roztátý sníh). pokusím se sem dodat i fotky
Myslím si, že rosit není nutné, pokud jsou v substrátu kořeny v pořádku.
ale že ty venkovní jsou tak suché, drtí se v podstatě na prach...
tak tady na ukázku foto kořenů... nešlo mi sem nahrát větší rozlišení fotografií, tak jsem je musela takhle zmenšit jen na detail...
Tady je vidět ta zasolenost substrátu. Co nejdřív je přesaďte.