Paphiopedilum - zhnědnutí poupěte
Re: Vitrína
HAKI, dik za radu, tento rok ich dam uz von (od aprila,maja? do oktobra?) a potom cez zimu ich necham na chodbe kde je asi 10°C stabilne. tiez ich budem musiet dat do ineho substratu (v marci), lebo som im urobil taky mix borka+keramzit+perlit a asi to nie je dobre. ty aky pouzivas substrat?
Marek D.
www.volnypad.sk
www.volnypad.sk
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Klidně od května do září mohou být venku s hlídáním případných mrazíků. Měla jsem je pod stříškou-někteří pěstitelé nechávají volně -to jsem nedělala -nemám zkušenost.Nemám teda vyhlídaný jaký přesně pokles teplot je třeba ke kvetení-možná to je jen10-13°C ale ty teploty okolo 8°C vydrží nic se nestane.
Takto jsem je mívala-koukni
http://haki1.rajce.idnes.cz/Indukce_na_kvet-Paphiopedilum_temperovane_druhy/#
K těm teplotám je lepe rozdíl teplot stále stejný teploty to není dobrý.Jestli je to světlá chodba-dobrý na zimu ale změř si teplotu třeba v půlce okna-ve dne když svítí slunko bude tam víc.I pak porostou v zimě.
Substrát já myslím je dobrý -když ti pafíčko poroste neměň.Mám taky substrát mix ještě trochu rašeliníku a coco chipsu.
Takto jsem je mívala-koukni
http://haki1.rajce.idnes.cz/Indukce_na_kvet-Paphiopedilum_temperovane_druhy/#
K těm teplotám je lepe rozdíl teplot stále stejný teploty to není dobrý.Jestli je to světlá chodba-dobrý na zimu ale změř si teplotu třeba v půlce okna-ve dne když svítí slunko bude tam víc.I pak porostou v zimě.
Substrát já myslím je dobrý -když ti pafíčko poroste neměň.Mám taky substrát mix ještě trochu rašeliníku a coco chipsu.
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
MarekD píše:HAKI, dik za radu, tento rok ich dam uz von (od aprila,maja? do oktobra?) a potom cez zimu ich necham na chodbe kde je asi 10°C stabilne. tiez ich budem musiet dat do ineho substratu (v marci), lebo som im urobil taky mix borka+keramzit+perlit a asi to nie je dobre. ty aky pouzivas substrat?
Lepší než keramzit je lávová drť a pemza.
Re: Paphiopedilum - zhnědnutí poupěte
Paphio, mam take nutkanie to pophiopedilum rychlo presadit pre istotu, obavy z hniloby korenov. mam doma substrat od rosteto.cz
http://www.rosteto.com/Zbozi.aspx?Zbozi=186000
je to vhodny substrat? potom by som ho uz na jar nepresadzal.
http://www.rosteto.com/Zbozi.aspx?Zbozi=186000
je to vhodny substrat? potom by som ho uz na jar nepresadzal.
Marek D.
www.volnypad.sk
www.volnypad.sk
Marku, každý si to musí vychytat po svém, někdo má brzo vyschlé paphiopedila,podle teploty, kde je mám, já jsem volila substrát: kůra, láva,pemza,rašeliník/ale málo, opatrně s ním/
Věřím,že to vychytáš časem sám, jaký substrát na orchideje použít.
Věra
Věřím,že to vychytáš časem sám, jaký substrát na orchideje použít.
Věra
Kazdy sa uci na vlastnych chybach, ale niekedy taka chyba zamrzi
a tomu sa chcem vyhnut.
vidim ze tu je vela skusenych pestovatelov, tak sa snazim nasavat uzitocne informacie
vidim ze tu je vela skusenych pestovatelov, tak sa snazim nasavat uzitocne informacie
Marek D.
www.volnypad.sk
www.volnypad.sk
MarekD píše:Kazdy sa uci na vlastnych chybach, ale niekedy taka chyba zamrzia tomu sa chcem vyhnut.
Při těch teplotách 10st pozor na uhnití kořenů, opatrně se zálivkou.....
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Jedno balení substrátu ROSTETO jsem testoval. Myslím, že to není špatný substrát. Jedná se v podstatě o čistou piniovou kůru. Ve složení sice píšou, že je v něm také rašeliník, ale na první pohled je vidět, že mechu jsou tam jen drouboučké částečky. Osobně bych doporučil kupované substráty přesít přes síto s velikostí ok cca 0.5cm, aby byl zbaven nejjemnějších a prachových částí. Do spodní poloviny květináče bych koupený substrát namíchal s kousky polystyrenu v poměru cca 1:1. Do horní poloviny pak už jen koupený substrát. Možností je samozřejmě mnohem víc, ale to nemá smysl rozebírat.
Hezký den
Pavel
Hezký den
Pavel
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
S polystyrenem lze také použít jako drenáž kousky dřevěného uhlí. Dávám tam taky půlené korkové špunty, k dostání ve vinotéce.
takze hodne hruby substrat, velmi vzdusny, nieco uplne ine ako mam. inac ked som mal paphiopedila v takom jemnom hutnom substrate , tusim Flora, predtym, rastli jak dive...kde sa da kupit take sito na preosiatie? nechcem nejake stavbarske 1x1m 
Marek D.
www.volnypad.sk
www.volnypad.sk